Tako je o zavođenju, ljubavi, propuštenim prilikama... govorila Žuži, modna ikona SFRJ

Nakon što se ostavila igle, Žuži je počela da piše, a njene kolumne pretočile su se u desetak knjiga te 1.088 kolumni koje je pisala 22 godine za nedjeljnik Glorija
157 pregleda 3 komentar(a)
Žuži Julinek, Foto: Screenshot (YouTube)
Žuži Julinek, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 24.01.2016. 14:04h

Žuži Julinek, legendarna zagrebačka kolumnistkinja, stilistkinja i dizajnerka, preminula je u subotu veče, u 96. godini, u Zagrebu. Žuži je modno savjetovala i Josipa Broza Tita i šila odjeću svim ženama jugoslovenskih funkcionera.

Nakon što se ostavila igle, piše Telegram.hr, Žuži je počela da piše, a njene kolumne pretočile su se u desetak knjiga te 1.088 kolumni koje je pisala 22 godine za nedjeljnik Glorija.

Telegram.hr je objavio nekoliko savjeta koje je Žuži podijelila sa čitaocima tokom godina pisanja.

O zavođenju

“Kad upoznate čovjeka koji vam se svidio, tražite da vam priča o sebi, lične stvari. Pitajte ga kako je proveo djetinjstvo. Biće presrećan. Gledajte ga u oči i pažljivo slušajte. I nikada ne idite s njim u krevet dok niste barem mjesec dana u vezi.”

O vođenju ljubavi

“U ljubavi mislite nekad i gornjom glavom, ne samo ‘donjom’. I nemojte mu odmah dati. Neka čeka barem mjesec dana.”

O stvaranju muškarca po mjeri

"Ako ne možete naći čovjeka po svojoj mjeri koji će vas osvojiti na prvi pogled, uzmite bilo kojeg i napravite od njega muškarca.”

O tipovima muškaraca

“Morate znati da postoje dvije vrste muškaraca i dobro procijenite s kakvim imate posla. Samo tako ćete znati i kako ga zadržati. No morate imati na umu da neki muškarci nisu za zadržavanje.”

“U prvu grupu spadaju muškarci koji obožavaju svoje žene, ali kad prvi put prevare, otići će i oženiti tu s kojom su ženu varali. Takav je bio moj prvi muž. Druga vrsta su oni koji će vas varati svakog dana, no nikad vas neće ostaviti.”

O bogatstvu

“Nikada ne bih savjetovala bogatu udaju. Bogatim je dečkima novac udario u glavu i misle da imaju sve. Rođeni u siromaštvu znaju se izboriti za bogatstvo i više ga cijene. Meni je važno, mojoj djeci nije. Rođeni u bogatstvu nesposobni su za život.”

O udaji i djeci

“Ne postoji savršen muškarac, ali zato će djeca naš život učiniti ljepšim. Sto puta sam rekla mladim djevojkama da se udaju što prije. Jednoga dana i vi ćete biti stari, a sve je drukčije kad imate djecu i unuke s kojima se slažete.”

O propuštenim prilikama

“Imala sam puno muškaraca dok sam bila slobodna, ali nikad nisam varala muževe. Ima tu posla jer tada treba organizovati život i sa suprugom i s ljubavnikom. Sad mi je žao zbog svakog muškarca kojeg sam odbila. Stoga savjetujem ženama da sebi priušte svakog frajera kojeg požele. Poslije biste se mogle kajati zbog propuštenih prilika.”

O vezama s oženjenim muškarcima

“Ako ste vi slobodni, zapamtite da se u oženjenog muškarca morate zaljubiti bez interesa. On će ogovarati svoju ženu da je hladna kao led i obećavati da će je ostaviti ali to se zaista događa vrlo rijetko. Ako ste poput njega u braku problema nema! Možete imati jednog muškarca za porodicu, a drugog za seks.”

O samopouzdanju

“Čim se ujutro probudite, pogledajte se u ogledalo i recite sebii na glas: ‘Da, lijepa sam, mlada sam i niko mi ništa ne može’. Uredite se i krenite u nove pobjede.”

O položaju žena

“Već se promijenilo jako puno. Mi se žene borimo. Mi moramo dokazati da mi nismo robovi i mi smo živi stvorovi kao muškarci, ali muškarci uvijek ne poštuju žene.”

O samostalnosti

“Bitno je da žene imaju posao koji vole jer ne smiju da zavisi od muža, ma koliko ga voljele.
 Muškarci dolaze i odlaze. Ostaje samo ono što smo same stekle i naučile.”

Par savjet djevojkama

“Neka uče jezike. Meni je to pomoglo. Naravno da moraju završiti fakultet, ali to nije dovoljno. Trebaju imati zvanje s kojim se može zaraditi novac. Od toga ne treba odustati. Muškarci dolaze i odlaze ili ih ostavljamo. Ostaje samo ono što smo same stekle i naučile. Imam dva stroja koji su mi bili važni u životu. Onaj za šivenje, koji nikada nisam ostavila i uvijek me je izvlačio iz nevolja. Drugi za pisanje, na kojem pišem kolumne.”

Bonus video: