Umjetnost može da mijenja svijet

Dizajn treba da na svoj način izražava kritiku društva, izaziva reakciju, tjera na razmišljanje
160 pregleda 0 komentar(a)
Milena Đurđić, Foto: BAFE
Milena Đurđić, Foto: BAFE
Ažurirano: 19.01.2016. 18:04h

Crnogorska dizajnerka Milena Đurđić predstavila se u Beogradu na Balkan Art Fashion Eventu (BAFE), manifestaciji koja je okupila više od mladih 30 kreatora iz regiona, a održana je krajem prošle godine. O tom predstavljanju, kao i drugim projektima Đurđić je pričala za Vijesti.

“Iako je relativno nova manifestacija, BAFE je uspio da se kvalitetno pozicionira na evropskoj modnoj mapi i stekne zavidnu reputaciju. Polazeći od toga, svakako da mi je nastup na ovakvoj internacionalnoj smotri i te kako značajan”, kaže Đurđić i prenosi svoje utiske.

“Bio je veliki broj učesnika is svih balkanskih zemalja, kao i posjetilaca iz raznih sfera društvenog života, sa naglašenim prisustvom publike iz umjetničkog svijeta”, prepričava ona.

“Veoma sam zadovoljna prikazivanjem svoje kolekcije i pozitivnim reakcijama publike na nju, kao i komentarima uvaženih kolega”, pohvalila se ona. BAFE ne uslovljava dizajnere da se predstave sa novim modelima, pa se odlučila za jednu od svojih najdražih kolekcija “Za bolji dan”, koju su i modni znalci nagradili pozitivnim kritikama nakon predstavljanja u CNP-u 2013. Kolekcija je inspirisana stvaralaštvom Majkla Džeksona.

“U taj projekat, uložila sam mnogo energije, vremena, sredstava i dala cijelu sebe, kako bih Džeksonovu istinsku filantropiju i humanizam, njegovu pobunu i protest protiv nepravde, ljudske patnje, siromaštva i drugih socijalnih problema što vjernije prenijela i izrazila svojim modelima”, pojasnila je dizajnerka, dodajući da je upravo zbog toga poželjela da kolekciju predstavi i van Crne Gore.

Đurđić je istakla je i da se njen stav o tome da dizajn može da utiče i mijenja svijet, nije promijenio ni nakon dvije godine.

“Imam nepromijenjen i nepokolebljiv stav: zadatak umjetnosti je da mijenja okolnosti. Dakle, koliko god je umjetnost odraz ili izraz određenih društvenih okolnosti (ekonomije, politike ili kulture) ona mora imati povratno dejstvo na njih”, smatra Đurđić.

“Modni dizajn kao vid primijenjene umjetnosti treba da ima aktivan odnos prema okolini, da na svoj način izražava kritiku društvenih pojava, da izaziva reakciju, podstiče i tjera na razmišljanje, pa će time, makar i skromno, uticati na promjene pogleda na stvarnost i svijet”, zaključuje ona.

Za kraj, Đurđić je nagovijestila održavanje velike samostalne revije, ali o tom projektu za sada nije željela da otkriva ništa više.

Radi i na „Dojč kafeu”

Milena nastavlja sa radom u filmskom i pozorišnom svijetu kao kostimografkinja, što je za nju “veoma inspirativan posao”. Kao najdraži projekat izdvaja snimanje prvog crnogorskog sitkoma “Dojč kafe”, čije se prikazivanje očekuje ubrzo.

“Mislim da je napravljena vrlo insteresantna, originalna, urbana, podgorička priča sa raznovrsnim humorom, pa stoga može biti karakteristična i za mnoge druge sredine”, nagovijestila je ona.

Bonus video: