Kad si srećan svaki novi dan je inspiracija

Ideja ne fali zato što kada radite posao koji volite, kada znate taj posao, u svemu nalazite inspiraciju. Može da me inspiriše pjesma, moj muž, njegova muzika, priroda koja me okružuje
206 pregleda 4 komentar(a)
Verica Rakočević, Foto: Privatna arhiva
Verica Rakočević, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 11.11.2015. 18:16h

Najpoznatija srpska dizajnerka Verica Rakočević, nakon duže pauze kada je u pitanju predstavljanje u Crnoj Gori, učestvovaće u modnoj manifestaciji “Carling Fashion Week Montenegro” (19 - 23. novembar), sa kolekcijom “Freedom of Memories”.

O svojoj posljednjoj kolekciji, inspiracijama, saradnji sa suprugom Veljkom Kuzmančevićem, pričala je za Vijesti, i otkrila zašto je crnogorska publika čekala dugo da ponovo vidi njen rad.

“Došlo je do pauze, jer sam ja principijelno protiv nedjelje mode, jer mislim da ni kod nas, ni kod vas nije zaživjela tako da ima komercijalni efekat, da tu dolaze kupci, pa da se kolekcija predstavlja godinu dana unaprijed”, objašnjava ona.

“Onda ja svoje kolekcije prikazujem jednom ili dva puta u godinu dana, na svoj način i za svoju dušu i klijente i ljude koji vole to što ja radim”, priča dizajnerka.

“Svaki eksperiment te vrste otprilike je završio na isti način i nekako nije ni bilo, osim one kotorske smotre mode, na kojoj sam bila, velike manifestacije koja bi meni bila izazov, ali eto dugo nisam bila, zaželjela sam se i mislim da gospodin Lubarda (Srđa, organizator) to pristojno radi”, nastavila je Rakočević, koja ističe da u regionu nema manifestacije koja dizajnerima otvara tržište.

Srpska dizajnerka je posjetila nedjelje mode u svim značajnim gradovima i, kaže, naučila kako te manifestacije funkcionišu.

“Meni je sve to besmisleno, jer su to ogromne pare koje vi treba da uložite, a nemate tržište. U zemljama Balkana Fashion Week postoji da ljudi pokažu šta su napravili, šta znaju i umiju, da se tu okupe ljubitelji toga što oni rade, usput da se neki, ničim izazvani, tu slikaju. U svijetu je ta licenca veoma bitna. Milano, London, Pariz, Njujork... svi su nazivi opravdali svoje postojanje”, zaključuje Rakočević.

Ona će u Podgorici predstaviti kolekciju “Freedom of Memories”, koja je kako kaže inspirisana boho stilom.

“Mnogi mi kažu da je to jedna od mojih najboljih kolekcija, a i meni se mnogo dopala”, kaže uz smijeh Rakočević i dodaje da je već prodala dvije trećine modela iz originalne postave.

“Za reviju radite mali broj modela, a s obzirom na to da su materijali skupi i da radite unikate, ne proda se tako brzo kao što bi da imam sve veličine”, priča ona.

“Trećina je ostala i sada ću na istu temu doraditi kolekciju. Ona je inspirisana boho stilom i '70-im godinama, kao i hipi pokretom”, otkriva dizajnerka i ističe da se svi modeli lako transformišu u ljetnje, ali je ona uspjela da “uz pomoć resa i krzna isprati zimsku temu”.

“Boho stil je neformalnost i sloboda, pa nema uskih haljina, nema ničega što steže, sve je ležerno, materijali su kašmir, svila, vuneni muslin, ima i krzna od lisice, vizona, činčile”, kaže ona i ističe da kolekcija sadrži i tašne od krzna, kao i kamašne koje se mogu nositi uz potpetice i sandale.

Pričajući o inspiraciji koja je vodila tokom rada, Rakočević je istakla da ideje ne fali iako je na modnoj sceni prisutna više od tri decenije.

“Zato što kada radite posao koji volite, kada znate taj posao, a zamislite da ga poslije toliko godina ne znate, onda u svemu nalazite inspiraciju. Kad živite srećno i zadovoljno, svaki novi dan vam je inspiracija. Može da me inspiriše pjesma, moj muž, njegova muzika, priroda koja me okružuje”, priča ona.

Kreatorka je dodala da će i podgorička publika vidjeti kako izgleda saradnja između nje i Kuzmančevića na poslovnom planu.

“On je pisao muziku za moju posljednju reviju i na osnovu te muzike je dobio silne angažmane i pohvale. U Beogradu je izvodio trio, njegove kolege iz simfonijskog orkestra, pošto on radi kao kompozitor u Narodnom pozorištu, pa se nadam da ćemo uspjeti da to bude uživo i u Crnoj Gori”, nagovijestila je ona.

Okružena mladima

“Za modu je važno da budete u korak sa vremenom. Ne smijete dozvoliti da vas vrijeme pregazi, jer životni tempo je ubrzan. Ako zastanete, koliko kod da ste dobri u svom poslu, iskačete iz šina i to vas melje”, riječi su dizajnerke, koja objašnjava kako je ona prevazišla taj problem:

“Okružena sam mladima, manekenima koji rade za mene, moj muž je mlad, kao i moji prijatelji i njihova energija me inspiriše i pokreće. Veljko je veoma intrigantan, interesantan, pun saznanja i mnogo toga i kada je muzika u pitanju, učim od njega”.

Volim Crnu Goru i crnogorski mentalitet

Iako odavno nije učestvovala na crnogorskim modnim manifestacijama, Rakočević često dolazi privatno.

“Moji korijeni su tu, moje djevojačko prezime je Dragović, tako da htjeli ne htjeli ne možete ostati imuni na porijeklo. Moja ćerka ima kuću u Ljutoj kod Kotora, tako da smo i ove i prošle godine dio odmora proveli porodično sa njima. Ranije je to bio i Sveti Stefan, dok su mogućnosti bile drugačije, dok je bio pristupačniji”, pojasnila je ona.

“Volim Crnu Goru i taj mentalitet i imam puno prijatelja tu. Volim mnogo i Durmitor”, otkrila je ona.

Bonus video: