Valentino u crvenom ruhu tradicije

Pjerpaolo PIkoli, kreativni direktor Valentina u predjesenjoj kolekciji 2019. na reviji u Tokiju predstavio je savršen miks u kom se italijanska sofisticiranost prožima sa kulturom Japana
118 pregleda 0 komentar(a)
Kaja Gerber i Adut Akeš, Foto: Instagram
Kaja Gerber i Adut Akeš, Foto: Instagram
Ažurirano: 29.11.2018. 10:50h

Valentino je decenijama odraz elegancije, a za kratko vrijeme osvojio je dva puta glavni grad Japana.

Prvi razlog za slavlje jeste renoviranje luksuzne Valentino radnje koja se nalazi u popularnom tržnom centru Ginza Six, drugi je svakako predstavljanje kolekcije pret-a-porter, koja je prvi put u istoriji predstavila zajedničku liniju koja se sastoji od 70 ženskih i 20 muških autfita.

Tokio nije slučajan izbor. On oduvijek predstavlja centar tržišta kada je Valentino u pitanju, ali ono što je zapravo najviše fasciniralo tvorca ove lepršave kolekcije jeste wabisabi, japanska filozofija koja slavi nesavršenosti.

Tu istu filozofiju Pjerpaolo želio je da primijeni na svojim romantičnim kreacijama koje se ogledaju u metrima i metrima šifona koji su kaskadno padali sa tijela atraktivnih manekenki imajući za zadatak da predstave viziju savremene ljepote.

"Kada prođete ulicama Tokija, shvatite da je haljina zapravo dio rituala koja je kroz istoriju održala nevjerovatan miris elegancije."

Filtritajući regole wabisabija u kojim glamur predstavlja složenost, rađaju se kreacije kao prefinjena estetika senzibilnosti, praćene violinijskim orkestrom četiri Japanke i pijanistom Angele David Gillou koje su dominantne haljine učinile još strastvenijim a kraj revije još dramatičnijim. Nastupila je kiša latica crvenih ruža.

Ruža kao simbol nesavršene ljepote, koja nas svojim izgledom i mirisom mami da je uberemo, ali se u tom procesu često ubodemo na njeno trnje.

Vrijednost Valentina ogleda se u vrijednosti japanske filozofije, u kojoj se odaje počast različitostima. Gleda na moderno i na budućnost, ali uvijek pomalo osvrćući se na prošlost i tradiciju koja uči da nije uvijek neophodno mijenjati stvari, nekad je dovoljno da ih pogledate samo drugim očima.

Bonus video: