Cipele sa rasističkim motivima povučene iz prodaje

Katy Perry nije jedina koja je u posljednje vrijeme uhvaćena u korištenju potencijalno rasističkih motiva
1187 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Wikimedia
Ilustracija, Foto: Wikimedia

Modni brend pjevačice Katy Perry zbog rasističkih konotacija povukao je iz prodaje nekoliko modela sandala i mokasina.

Cipele su povučene iz prodavnica jer je u njihov dizajn ukomponovano crno lice s velikim crvenim usnama. Taj motiv, koji podsjeća na karikaturu Sambo, već se duže vrijeme smatra rasističkim, piše The Guardian.

Perry je više puta optuživana za prisvajanje tuđih kultura. Na primjer, 2013. godine kada je na jednu dodjelu nagrada došla odjevena u gejšu, a u spotu za pjesmu "This is How We Do" nosila je pletenice kakve tradicionalno nose crnkinje. "Pogriješila sam nekoliko puta", rekla je 2017. godine. "Nikada neću razumijeti, ali se mogu edukovati i to stalno pokušavam."Katy Perry nije jedina koja je u posljednje vrijeme uhvaćena u korištenju potencijalno rasističkih motiva.

Modni brend Gucci nedavno je iz ponude povukao crni džemper koji je na visokom okovratniku imao velika crvena usta, što je takođe protumačeno kao potencijalno rasistička poruka.

Modni brend Prada u decembru je iz prodaje povukao niz modnih dodataka koji su izgledom podsjećali na crne majmune s crvenim usnama.

Modni brend Moncler stavio je 2016. godine na tržište niz odjevnih predmeta koji su sadržali crno lice s istaknutim crvenim usnama. Iz Monclera su rekli da je to trebao da bude pingvin te da su tim odjevnim predmetima htjeli da pošalju poruku globalnog prijateljstva. Poslije su se izvinili i povukli kolekciju.

Bonus video: