Dajana fon Firstenberg: Nevaljala sirena modne scene

Moda šezdesetih, kao i rok muzika i divlji seks otvorili su vrata Dajani fon Firstenberg za životni stil - seks, glamur i poznate ličnosti
159 pregleda 0 komentar(a)
Dajana fon Firstenberg
Dajana fon Firstenberg
Ažurirano: 26.07.2015. 19:31h

Slavna kreatorka Dajana fon Firstenberg, koja se sedamdesetih godina prošlog vijeka proslavila svojim dizajnom haljine na preklop, kao i ludim žurkama i burnim seksualnim životom, bila je odlučna u tome da se popne visoko na društvenoj lestvici, nerijetko iskorišćavajući muškarce i kršeći norme, piše britanski “Daily Mail”. Iza uglađene spoljašnjosti djevojke koja je odrasla u jevrejskoj porodici u Briselu, bolna tačka kreatorke tokom cijelog života bila je njena majka koja je jedva preživjela holokaust.

“Osjećala sam se kao pseto kada sam bila djevojčica”, rekla je jednom kreatorka po tom pitanju. Sa svojih 68 godina, Dajana se osvrće na prošlost, shvatajući da je oduvijek željela da bude fatalna zavodnica, čak i u vrtiću, izdvajajući se od gomile plavokosih djevojčica specifičnim izgledom - razmakom među zubima i tamnom kovrdžavom kosom. Školovanje u Švajcarskoj i Londonu predstavljalo je za nju pravo seksualno buđenje, zahvaljujući vezama kako sa muškarcima, tako i sa prijateljicom lezbejkom Dijanom.

“Bila je veoma stidljiva, jake građe i zaintrigirala me je. Zaljubila sam se u nju”, priznala je Dajana.

Moda šezdesetih u Londonu, kao i rok muzika i divlji seks otvorili su vrata fon Firstenberg za životni stil koji bi u nekoliko riječi mogao da se opiše kao “seks, glamur i poznate ličnosti”. U tome joj je podršku pružila čak i majka Lili, poručivši joj "da se ne boji, niti da se stidi seksa". Upravo zbog svega toga, seks je postao centralni dio njenog života. Dajana je spavala sa mnogo muškaraca, samo je u nekolicinu bila zaljubljena, a nisu joj bile strane ni afere sa ženama.

Dok je studirala, nije bila pretjerano ambiciozna, a u to vrijeme je živjela sa majkom i njenim ljubavnikom u Ženevi. Tamo je upoznala imućnog žigola Bernija Kornfilda. Tokom šezdesetih se zaposlila kao recepcionerka i tako dolazila u kontakt sa ovim “nenormalno bogatim” čovjekom, koji je uživao u skupim sportskim automobilima, jahanju, jahtama, žurkama i ženama - a posjedovao je i zamak u Francuskoj, kuću u Londonu i vilu u Ženevi koja je bila izgrađena za Napoleona.

Dajana je postajala pravi beom, noseći kaubojski šešir, šik rukavice bez prstiju i zvoncare. Bila je debeljuškasta i nosila je odvratni bijeli ruž, ali to nije uticalo na to koliko je bila divlja i na žurkama stalno nestajala u kupatilu sa muškarcima.

Kada je na jednoj zabavi u Lozani upoznala Egona fon Firstenberga, to je bilo poput ostvarenja njenog sna, u trenutku kada je imala 19 godina. Djelovao je poput uglađenog princa. “Imao je zlatno srce i bio veoma velikodušan. Ali takođe, bio je najnemoralnija osoba koju sam upoznala. Spavao bi sa bilo kim - ženama, muškarcima, nije mu bilo važno”, otkrila je Nona Gordon, novinarka britanskog “Voga”.

Romansa između njega i Dajane se polako razvijala. Ona nije bila njegov tip žene - plave aristokratkinje. Nosila je nenormalnu, dramatičnu šminku - ljubičastu senku i tamne lakove. U to vrijeme, krajem 60-ih godina, Dajana se preselila u Pariz, u trenutku kada su se u društvu dešavale promjene koje bi mogle da se opišu sloganom “živi bez ikakvih granica i ne uzdržavaj se ni od čega”.

O njenom “otkačenom” ponašanju u tom periodu govori i sljedeća situacija - tokom jednog koncerta Lajze Mineli u Parizu, Dajana je iskočila pred nju, pala na koljena i rekla joj koliko je voli. Dajana je 1969. godine odlučila da se uda za Egona fon Firstenberga. Par se ubrzo vjenčao, a za medeni mjesec su odabrali Sardiniju, središte tadašnjeg džet seta, u kojem se plivalo, sunčalo, opijalo, pušila se marihuana i upražnjavao grupni seks, kojeg je inicirao sam Egon.

Po povratku u Njujork, posvetila se modi u potpunosti, dok je o njenoj djeci brinula dadilja. Dizajn je konačno postao njena ulaznica u društvo za kojim je čeznula. “Nesigurnost me je uništavala. Nisam imala svoj identitet. Niko nije znao ko sam. Osoba koja je išla na žurke bila je princeza fon Firstenberg, lik koji je iskočio iz neke priče. Sve mi je tada djelovalo kao bajka”, izjavila je Dajana.

Sudbinski trenutak za njenu karijeru desio se 1974. kada je kreirala haljinu na preklop. Međutim, to nije umanjilo njenu nesigurnost. Kritičari su je nazivali plagijatorom, njen brak sa Egonom se raspadao, a ona je krenula na put oko svijeta. Tokom svojih putovanja, upražnjavala je seks sa Vorenom Bitijem, Rajanom O'Nilom, Ričardom Girom.

Tokom tog perioda, Dajanina majka Lili je čak osam mjeseci godišnje brinula o svojim unucima, dok je kreatorka putovala i radila.

Na jednoj žurci 1974. godine u Njujorku, Dajana je upoznala uspješnog 32-godišnjeg Berija Dilera, predsjednika kompanije Paramount Pictures. Do kraja večeri, Beri joj je priznao da se zaljubio u nju. Ono što je bilo još čudnije je to što su njegovi prijatelji znali da je on gej, i da mu je veza sa Dajanom prva afera koju ima sa ženom. Međutim, kako je Beri sam priznao, ona mu je bila srodna duša. Nakon što se pridružila Beriju u Los Anđelesu, izjavila je da se veoma zaljubila u njega.

“Oduševljena sam kako me voli. Beri mi vjeruje u potpunosti i voli me bezuslovno”, izjavila je Dajana, koju je čuđenje drugih ljudi povodom njihove dugogodišnje veze zbunjivalo: “Ovaj čovjek je bio moj ljubavnik, prijatelj, a sada mi je suprug. Sa njim sam u vezi 35 godina. Nekada smo pravili pauze u vezi, bilo je perioda kada smo bili samo prijatelji ili ljubavnici. To je naš život”, rekla je Dajana.

Usljed svih poslovnih i privatnih uspona i padova koji su je tokom decenija pratili, Dajana je 1994. godine otkrila izraslinu na vratu za koju se ispostavilo da je maligna. Kancer je otkriven u korijenu jezika, a ljekari su htjeli da joj odstrane dio vilice i obraza, zbog čega bi kreatorka ostala bez polovine lica. Dajana je to odbila i umjesto operacije krenula na zračenje.

Konsultovala se sa guruom Dipakom Čoprom koji ju je naučio kako da meditira i izliječi sebe od opekotina od zračenja na licu i leđima i plikova u ustima. Borba sa rakom usmjerila ju je i na to da se vrati poslu.

Dajana se tek 2001. godine vjenčala sa Dilerom, a sada ima slavu, bogatstvo, kuće, skupocjeni nakit i automobile, avion, jahtu, djecu, unuke i supruga koji je obožava. Međutim, kako je njen sin Aleks jednom izjavio, neće se zaustaviti dok ne bude slavna kao Koko Šanel.

Priznala da je najgori seks bio sa Omarom Šarifom

“Dajana je bila divlja. Spavala je sa raznim ljudima, a mnoge od njih je zaboravila”, kaže Nona Gordon. Među njima je bio i glumac Omar Šarif, sa kojim je imala najgori seks, kako je priznala kasnije.

Međutim, punačkoj belgijskoj Jevrejki falio je pravi pedigre kako bi “upala” na najbolje žurke koje je organizovala aristokratija. Nije bila ni bogata, ni lijepa prema ondašnjim mjerilima. Bila je jednostavnodjevojka iz srednje klase koja je umjela da se “pripije” uz ljude koji su imali obezbijeđen ulaz na glamurozne zabave.

Vidovnjaci, astrolozi, prethodni životi, robinja u Brazilu...

Uprkos bračnom statusu, nastavila je da bude prisna sa mnogobrojnim muškarcima. Imala je brojne ljubavnike u svom otvorenom braku, zahvaljujući kojem je sebe doživljavala kao “nevaljalu sirenu”. Voljela je da često pokazuje svoje obnažene grudi u javnosti. Iako su je ismijavali zbog svega toga, ipak je uspjela da se probije do toliko željene aristokratije, zahvaljujući njenom najvažnijem izumu - a to je ona sama.

“Jesam sve izmišljala, ali nisam prevarant”, izjavila je jednom prilikom Dajana. Jako bitna stavka u njenom životu bile su astrologija i parapsihologija, kojom ju je zarazila majka, koja je često posjećivala vidovnjake. Dajana bi potpisivala ugovore na tačno određene dane, i vjerovala je da je u prethodnim životima bila robinja u Brazilu, kao i ugledni vojni general.

Bonus video: