Banović-Džuver predstavila kolekciju “Od niti do tkanine”

“Kolekcija je nastala kao dio mog istraživačkog rada, zapravo tema su tkanje i nastanak tkanine. Veći dio kolekcije je izrađen od ručno tkanih materijala, neki su veoma stari, zato se može reći da nije komercijalna i taj dio kolekcije neće ići u prodaju”, ističe ona
83 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 12.04.2015. 18:27h

Crnogorska dizajnerka Marina Banović - Džuver nedavno je premijerno predstavila svoju posljednju kolekciju “Od niti do tkanine” u okviru humanitarne revije koja se održala u Beogradu, a kako je potvrdila u razgovoru za Vijesti, uskoro će sa istom posjetiti i Italiju.

Na početku razgovora ona je otkrila utiske nakon premijerne revije.

“Utisci su pozitivni, divna organizacija i prepuna sala hotela 'Metropol'. Kolega iz Zagreba, Ivica Skoko, kao i domaćin, dizajner iz Srbije Igor Todorović, dijele moju radost i prezadovoljni su prezentacijom i humanošću svih ljudi koji su došli da podrže organizatora i diplomatski kor koji su prikupili pomoć za djecu”, kazala je Banović - Džuver.

“Novac su prikupili organizatori, Fabrika i ambasade, bilo je i donatora, sponzora, a mi dizajneri smo imali skroman doprinos. Upriličili smo veče mode za sve, okupili ih i lijepo se družili”, objašnjava ona i dodaje da su osim novca svi prisutni na ulazu umjesto karte priložili knjigu, kako bi se djeci iz Prihvatilišta obezbijedila i biblioteka.

“Uvijek se rado odazovem kada su događaji humanitarnog karaktera, učestvujem prema svojim mogućnostima, a mišljenja sam da sve ima značaj. Svi pomalo i eto...”, zaključuje crnogorska dizajnerka.

Marina je tom prilikom prikazala kolekciju koja je nastala u okviru istraživačkog rada “Od niti do tkanine”, kako je i naziv kolekcije, a koja je izrađena od svilenih i ručno tkanih materijala, konoplje i lana.

“Kolekcija je nastala kao dio mog istraživačkog rada, zapravo tema su tkanje i nastanak tkanine. Veći dio kolekcije je izrađen od ručno tkanih materijala, neki su veoma stari, zato se može reći da nije komercijalna i taj dio kolekcije neće ići u prodaju”, ističe ona.

“Bogato je ukrašena vezom, a ono što je čini posebno vrijednom su elementi veza koje je radila Vesna Rakočević i počivaju i inspirisani su vezom sa nacionalnog kostima Crne Gore”, dodaje kreatorka.

Upravo vez, ali i svijetle boje materijala postale su zaštitni znak Banović - Džuver, koja ističe da i pored toga njene kolekcije imaju određenu notu koja ih razlikuju.

“Sve moje kolekcije su različite, a slične taman toliko da sve one čine jednu priču. Potvrđuju moj rad, razmišljanje, istraživanje... već su definisane u moj prepoznatljiv stil koji gajim daleko od trenda i modnih hirova sa tržišta”, pojašnjava ona.

Modele iz kolekcije “Od niti do tkanine” uskoro će prošetati i pistom na Siciliji, a dizajnerka otkriva kako je došlo do predstavljanja u Italiji.

“Poziv je uslijedio preko Ministarstva kulture i radujem se odlasku za Italiju. Kolekcija će biti proširena za još par modela. Zapravo meni je draže kad se predstavlja iznova na drugačiji način”, otkriva ona.

“Crnogorska publika sve modele može da pogleda u mom ateljeu, izbliza, uživo... čak i da opipa... kao na izložbi...”, dodala je kreatorka, koja kada ne učestvuje na modnim manifestacijama u Crnoj Gori, pomno prati revije iz prvog reda.

“Uvijek pratim modna dešavanja kod nas, volim talentovane ljude, volim autorske kolekcije, volim profesionalan pristup profesiji”, pojašnjava Banović - Džuver, koja ne može izdvojiti najbolju koleginicu, odnosno kolegu.

“Ne mogu izdvojiti nikoga, jer su različiti stilovi u pitanju, a opet su svi dobri u svom poslu. O onima koji mi se nijesu dopali ne bih javno govorila, jer sam svjesna da se danas u ludom svijetu tržišta i na taj način pravi reklama. Apelovala bih na organizatore modnih događaja da promišljeno biraju učesnike ili bar angažuju ljude sposobne za takve procjene”, poručila je ona.

Galerija

Bonus video: