Todorović o iskustvima iz Kine: U kaputu na +40, u šortsu na -10

Posla je nekada bilo i preko glave. Bilo je dana kada sam morao da ustanem u četiri ujutru kako bih stigao u drugi grad
60 pregleda 9 komentar(a)
Ažurirano: 05.04.2015. 18:48h

Mladi crnogorski maneken Mladen Todorović, prije manje od mjesec dana vratio se iz Kine gdje tokom protekle godine radio, a o svom iskustvu kada je riječ o angažmanu u ovoj azijskoj zemlji, pričao je za ”Vijesti”.

“Prije dvadesetak dana sam stigao iz Šangaja u kojem sam boravio nepunih godinu dana, a prethodno sam bio angažovan u Pekingu na tri mjeseca”, počinje priču Mladen, a zatim otkriva da je prvobitno bilo planirano da u Šangaju provede takođe tri mjeseca.

“Tako je sam ugovor nalagao, ali je zbog obima posla agencija produžila moj boravak na čak 11 mjeseci, priznaću na moju veliku radost”, pohvalio se on.

“Posla je nekada bilo i preko glave. Bilo je dana kada sam morao da ustanem u četiri ujutru kako bih stigao na posao u drugom gradu, da se vratim kasno uveče, pa da sa aerodroma produžim na fiting za sljedeći posao, pa sve to završim tek nakon ponoći”, prisjeća se crnogorski maneken.

Na pitanje koji je najznačajnijih angažmana koji je tokom boravka u Kini dobio, on izdvaja reklamu za MoodBox brend i rad na Shanghai Fashion Weeku:

“Biću iskren da nisam očekivao da ću zapravo nositi čak 15-ak revija na njihovoj nedelji mode. Organizacija samog Fashion Weeka je na drugačijem novou nego kod nas, prvenstveno jer se kod njih takvi događaji organizuje u velikim halama (šatorima) i revije su zakazane već od 10 sati ujutru”, prepričava Todorović.

Prije dvadesetak dana sam stigao iz Šangaja u kojem sam boravio nepunih godinu dana, a prethodno sam bio angažovan u Pekingu na tri mjeseca

“Tih dana se dešavalo da budem našminkan i isfriziran već od šest ujutru, pa da nastavljam sa revije na reviju, iz hale u halu. Pored toga, imao sam i druge angažmane, među kojima je i veliki broj modnih magazina, kataloga, look bookova, i jedan broj izuzetno velikih kampanja”, nabraja Mladen.

“Pred sam povratak u Crnu Goru, uradio sam reklamnu kampanju za veliki modni brend MoodBox i fotografije i video će premijerno biti prikazani na aprilskom Shanghai Fashion Weeku, a jedna od tih fotografija će krasiti pozivnicu tog događaja”, pojašnjava maneken.

“Par dana unazad kreativni direktor modne kuće MoodBox, Niki me je kontaktirala i rekla da je tražila muškog modela koji podsjeća na mene, ali uspjela da ga pronađe”, ispričao je on, dodajući da je radio i za brendove Xander Zhou, Both, Thething i mnoge druge.

Mladen se tokom razgovora prisjetio i kako je došlo do njegovog odlaska u Kinu, ali i kako je to saznao.

“Direktor moje matične agencije me je pozvao i rekao: 'Znam da će me tvoja mama ubiti, ali za četiri dana ideš u Šangaj. Spremaj se!' To me je izuzetno obradovalo, ali priznajem da u tom trenutku nismo očekivali tu ponudu”, prepričava Todorović.

“Inostrani plasman nije lako dobiti, treba dosta stvari kako bi do toga došlo. Prvenstveno, vaša matična agencija šalje materijale koji podrazumijevaju portfolio, polaroide i video i nakon toga inostrana agencija odlučuje da li želi da ostvari saradnju sa tim modelom”, nastavlja on.

Crnogorski maneken bio je raspoložen i da podijeli iskustvo života daleko od kuće, prijatelja i porodice, ističući da “svakako nije lako, ali zavisi od osobe”.

“To može da bude mač sa dvije oštrice, ako osoba psihički nije dovoljno jaka, a priznaćete da se sve više mladih ljudi upušta u ovaj posao”, kaže model koji je tokom boravka u Kini živio u stanu agencije, koji je dijelio sa kolegama.

“Nekada živite sa divnim ljudima koji vam kasnije budu dobri prijatelji, ali ima i aljkavih za koje jedva čekate da napuste vaš apartman. Ipak, veoma sam srećan jer sam upoznao divne ljude i svoje slobodno vrijeme provodio sa njima u Sangaju i okolni”, priča on i dodaje da nisu svi manekeni prijateljski raspoloženi.

Inostrani plasman nije lako dobiti, treba dosta stvari kako bi do toga došlo. Prvenstveno, vaša matična agencija šalje materijale koji podrazumijevaju portfolio, polaroide i video

“Morate biti svjesni da u ovom poslu vlada velika konkurencija, specijalno kod djevojaka, sa čim se nekada nije lako izboriti. Mojim koleginicama se dešavalo da im cimerke ugase alarm na mobilnom telefonu, kako ne bi stigle na određeni posao ili da im koriste privatne stvari bez pitanja”, otkriva Todorović, koji ima savjet za one koji žele da pođu njegovim stopama.

“Preporuka je da ovaj posao nije ni najmanje lak, pa moraju biti svjesni u šta se upuštaju. Modeling zahtijeva velika odricanja, poput ishrane, jer konstantno morate da pazite na svoj izgled...”, riječi su Mladena koji dodaje da je bilo trenutaka kada je pozirao za katalog noseći kapute u julu na plus 40 stepeni, ali i da je u februaru na minus deset za potrebe fotografisanja oblačio garderobu za ljeto.

“Zaključiću sa tim da nova lica treba da obrate veliki pažnju sa kim sarađuju i preko koje matične agencije odlaze u inostranstvo. Ja sam imao puno sreće što imam savršenu saradnju sa mojom agencijom AK Model Management”, pohvalio se on.

Todorović je, inače modnim znalcima u Crnoj Gori poznat kao maneken kojeg mogu vidjeti na pisti gotovo svake domaće modne revije, a da najčešće nosi kreacije na Fashion Connectionu sa kojim je kako kaže od prvog održavanja.

“Radio sam i regionalne reklamne kampanje za srpsku modnu kuću Mona, za proljeće - ljeto 2012, za koju sam bio zaštitno lice za cijeli region iste godine, kao i za svaku Pal Zileri reviju organizovanu u Crnoj Gori, pa sve do većine regionalnih modnih dizajnera i kuća”, kaže maneken, koji je istovremeno i instruktor hoda za djevojke i momke u CatWalk School by Mondaine Models.

”Rad sa novim licima me izuzetno ispunjava, jer pokušavam da im nesebično prenesem ono što sam ja naučio na inostranom tržištu”, pojašnjava Mladen, inače i student Fakulteta za turizam i hotelijerstvo u Kotoru.

“Zapravo, ostala su mi dva ispita do diplomiranja. Svi moji planovi za budućnost vazani su za svijet mode, na bilo koji način. Vjerujete, kada vam moda jednom uđe pod kožu, tu i ostaje kao neki virus”, zaključio je on.

Kinezi su dobri prijatelji i divni domaćini

Iako je tokom boravka u Kini imao mnogo angažmana, crnogorski maneken kaže da je imao vremena za predah, najčešće tokom vikenda, pa je za godinu dana upoznao kulturu ove azijske države. Od stvari koje su mu se najviše dopale, izdvojio je:

“Pored ljudi, jer sam u Kini stekao mnogo prijatelja, tačnije Kineza sa kojima sam svakodnevno u kontaktu i koji su divni domaćini, neposredni i izuzetno ljubazni, zavolio sam i kinesku hranu. Većina Evropljana ima problem da se navikne na tu izrazito ljutu, začinjenu hranu, specifičnog ukusa, gdje često ne znate šta jedete. Moram priznati da mi ovdje to izuzetno nedostaje”, otkrio je on.

“Negativne strane ne mogu da pronađem, ali ako moram nešto da izdvojim, onda će to biti jezik, odnosno njihovo nepoznavanje engleskog jezika”, izdvojio je maneken.

Modeling nije najkraći put do popularnosti

Mladen Todorović otkrio je za “Vijesti” kako je ušao u svijet mode.

“Nisam od onih koje je neki modni skaut pronašao na ulici, povukao za rukav i rekao 'Ti si sljedeća modna zvijezda', već sam se sam na svoju inicijativu prijavio na kasting”, kaže on.

“Ovim poslom se bavim iz velike ljubavi prema modi, modi kao umjetnost, a ne kao nekoj komercijalnoj stvari. U posljednje vrijeme ima sve više mladih djevojaka, pa čak i momaka koji misle da je modeling najkraći put do 'popularnosti'. Ovim putem iste molim da odustanu od te ideje”, poručio je on.

Galerija

Bonus video: