Marta Miljanić predstavlja kolekciju na Nedjelji mode

“Inspiracija dolazi nekad spontano, a nekada kroz rad i istraživanje. Osoba sam koja voli puno da radi, koja ima puno interesovanja i često mi se dešava da dok istražujem jednu stvar, koja je manje-više nova za mene, naiđem na dosta novih informacija o nečemu”, objašnjava ona.
184 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 02.04.2015. 13:53h

Dizajnerka Marta Miljanić, predstaviće svoju novu kolekciju na crnogorskoj nedjelji mode koja će se od 18. aprila održavati u Podgorici, a tim povodom ona je pričala o inspiraciji koja ju je vodila tokom rada na modelima, modi u regionu, kao i saradnji sa javnim ličnostima koje su nosile njene kreacije.

“Kolekcija kojom ću se prvi put predstaviti na Mercedes Benz Montenegro Fashion Weeku inspirisana je filmom 'Memoari jedne gejše', takođe i kulturom, tradicijom i porijeklom gejši i njihovim tajnim svijetom”, otkriva za “Vijesti” Miljanić.

“Želja mi je bila da stvorim kolekciju koja bi prikazala moju viziju, emocije i impresije o tradicionalnim ženskim zabavljačicama, ali i da kroz rad stvorim futurističku viziju toga - looka moderne gejše”, nastavlja ona.

“Inspiraciju sam takođe tražila u fotografijama Nika Najta, Jurgena Talera sa Bjork za Index magazin i u Madoninom spotu 'Nothing Really Matters', koji je inspirisan knjigom 'Memoari jedne gejše' po kojoj je snimljen i film”, ispričala je kreatorka, a zatim otkrila i kako inače pronalazi nadahnuće za rad na kolekcijama.

“Inspiracija dolazi nekad spontano, a nekada kroz rad i istraživanje. Osoba sam koja voli puno da radi, koja ima puno interesovanja i često mi se dešava da dok istražujem jednu stvar, koja je manje-više nova za mene, naiđem na dosta novih informacija o nečemu”, objašnjava ona.

“Po pravilu jedna stvar se uvijek veže za drugu, druga za treću i tako dalje. Inspiraciju često tražim u arhitekturi, filmu, slikarstvu, ali i u muzici bez koje ne mogu da radim i živim”, nadovezuje se Miljanić, koja je poznata po izradi odjeće koja je nosiva, ali se u njoj ne može pronaći svaka žena.

“Mislim da sam sa ovom kolekcijom napravila progres što se tiče nosivosti, a opet sam svakako ostavila svoj lični pečat po kojem sam prepoznatljiva”, nagovijestila je ona, a potom objasnila koje boje preovladavaju u kolekciji.

“U svim mojim kolekcijama do sada su preovladavali mračniji tonovi. Što se tiče nove, nisam odustala od estetike koju gajim, ali sam, se potrudila da i na tom polju uvedem novitete, a to će sigurno, publika koja prati moj rad od počeka, znati da prepozna”, istakla je ona i otkrila da je za nove modele kombinovala kožu sa svilom.

Na pitanje kakva su očekivanja vezano za predstavljanje u Podgorici, odgovara da uvijek najviše očekuje od sebe i svoje prezentacije.

“Tačnije načina na koji ću približiti moj rad publici, koja se prvi put susreće sa njim. Ako ispunim ono što sam zacrtala, onda ću biti zadovoljna u potpunosti, a nadam se da će i publika znati to da prepozna i cijeni”, ispričala je dizajnerka.

Marta Miljanić je iz Nikšića, diplomirala je na beogradskoj Akademiji lepih umetnosti i nekoliko puta učestvovala na nedjelji mode u srpskoj prijestonici, gdje je 2011. osvojila "Elle" nagradu za najimpresivniju kolekciju. Njena linija ''Souls of Aries'' za 2012/13. prezentovana je i u kineskom izdanju časopisa Vogue.

Andrej Pejić nosio njenu jaknu

Marta Miljanić pričala je o modnoj sceni u Crnoj Gori i regionu, pa je na pitanje koliko smo blizu, odnosno daleko od svjetskih centara mode, odgovorila:

“Mislim da smo miljama daleko od svjetskih modnih prijestonica po mnogo čemu što se tiče modne industrije”.

Ona je istakla da pojedini dizajneri ipak popravljaju situaciju.

“Može se reći da idemo u korak kada je u pitanju talenat pojedinaca, koji se ističu svojim radom”, mišljenje je kreatorke čije su modele nosile brojne poznate ličnosti kao što su Aleksandra Radović, MC Sajsi, Sara Jovanović i Nevena Božović.

“Sarađivala sam sa mnogim ličnostima sa naše estrade, ali mi je u najljepšem sjećanju ostao susret sa Andrejom Pejićem koji je tada posjetio showroom u Beogradu, gdje sam sa još par dizajnera izlagala modele i odabrao jaknu sa mojim potpisom, koju je kasnije nosio”, ispričala je Miljanić o saradnji sa manekenom koji je u međuvremenu promijenio pol.

Galerija

Bonus video: