Sanja Matijević o novoj kolekciji: Moderan izraz uz notu tradicije

„Moje mušterije su kako stranci, tako i naši ljudi”, kaže dizajnerka
123 pregleda 1 komentar(a)
Sanja Matijević, Foto: Arhiva "Vijesti"
Sanja Matijević, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 07.02.2015. 19:30h

Crnogorska dizajnerka Sanja Matijević svoju posljednju kolekciju predstavila je na novembarskom Montenegro Fashion Weeku, a za njene klijente i ljubitelje mode trenutno priprema i novu, namijenjenu za sezonu proljeće/ljeto.

O projektima, ali i utiscima nakon predstavljanja linije Iconic Feminity, rekla je nešto više u intervjuu za Vijesti.

“Zadovoljna sam reakcijama nakon prikazivanja kolekcije na Fashion Weeku. Prije svega zadovoljna sam organizacijom, kao i prostorom u Šipčaniku gdje je revija i održana”, kaže ona.

“Modeli su tek stavljeni u prodaju u radnjama ‘Anamar’ u Porto Montenegru i ‘Adl’ radnji u Mall of Montenegru. Imala sam porudžbine za modele nakon prikazivanja kolekcije, a moje mušterije su kako stranci tako i naši ljudi”, priča kreatorka, koju je tokom rada na toj kolekciji inspirisala arhitektura crkava.

“Uvijek se trudim da provučem nešto od kulturnog nasljeđa u svojim kolekcijama, a da ipak zadržim i taj moderni i aktuelni izraz. Ne ponavljam inspiraciju nikada, trudim se da uvijek bude drugačije i naravno bolje, ali da se zadrži i vidi moj pečat u svemu tome”, pojašnjava ona i otkriva da već radi na kolekciji za predstojeće ljeto.

“Naziv još nije poznat, ali kao što sam već i pomenula, opet će biti prisutna nota tradicije. Biće namijenjena mladim djevojkama koje vole lepršave i svedene odjevne kombinacije prožete zanimljivim detaljima”, nagovijestila je Matijević.

“Završavam sa skicama i uskoro krećem sa izradom. Biće dosta zelenih pastelnih tonova, lila i bež, ali i zanimljivih dezena. Materijali su prirodni, uglavnom svileni i pamučni. Baš za tople ljetne dane”, dodaje dizajnerka.

Pored kreiranja kolekcija, Matijević dizajnira garderobu za zaposlene u hotelima i restoranima, a kako kaže uglavnom se radi o malim hotelima koji su specifični po svom ambijentu, što joj daje slobodu da uniforme uklopi u klasične oblike, ali da im istovremeno da sopstveni i posebni pečat.

“Dosta koristim razne ručno izrađene trake koje se isto tako ručno prišivaju na košulje ili prsluke što daje jednu uzvišeniju notu svakom odjevnom predmetu. To su uglavnom hoteli i restorani koji se nalaze u Boki kotorskoj i koji žele da uniforme oslikaju ambijent u kome se nalaze, kao i kulturno nasljeđe samog podneblja”, ispričala je kreatorka. M.H.

Polumaturantkinje ne moraju da izgledaju kao odrasle

Iako je tek početak godine, djevojke koje završavaju osnovnu ili srednju školu već razmišljaju o toaletama koje će obući na proslavi, što potvrđuje i Matijević koja je već počela da prima porudžbine za haljine.

“Počela sam sa radom na maturskim haljinama. Što se kroja tiče, najzastupljeniji je sirena kroj. Boje uvijek variraju od pastelnih tonova do raznih nijansi crvene, plave… Čipka, muslin, svila i uopšte lepršavi materijali su uvijek popularni”, tvrdi ona.

Na pitanje šta preporučuje djevojkama koje će uskoro maturirati, kreatorka kaže:

“Polumaturantkinjama bih preporučila da ne pretjeruju u želji da tu noć budu kao odrasle djevojke. Lijepo bi bilo da ponesu neku haljinicu A kroja iznad koljena sa uskim gornjim dijelom. A za maturantkinje preporučujem duge toalete koje će biti prilagođene njihovoj građi”.

Prema njenom mišljenju pun pogodak može biti i izlaženje iz okvira, pa se za takvu priliku ne mora obući haljina.

“Dugi kombinezoni su osvježavajuća, a opet elegantna varijanta za to veče. Najvažnije je da se one dobro osjećaju u onome što nose i da to znaju i da iznesu na pravi način”, zaključila je ona.

Bonus video: