Takmičarke više neće šetati u kupaćim kostimima

Umjesto u kupaćim kostimima takmičarke će se predstavljati u garderobi za plažu, koju smo mogli vidjeti na djevojkama koje su učestvovale na izboru za Mis svijeta 2013. godine koji se održao u Indoneziji.
3 komentar(a)
mis svijeta, Foto: Foxnews.com
mis svijeta, Foto: Foxnews.com
Ažurirano: 23.12.2014. 17:04h

Organizacija najpoznatijeg takmičenja u ljepoti Mis svijeta, objavila je da će se na narednim izdanjima ovog izbora ukinuti kategorija u kojoj djevojke pistom šetaju u bikinijima, piše Huffington Post.

Umjesto u kupaćim kostimima takmičarke će se predstavljati u garderobi za plažu, koju smo mogli vidjeti na djevojkama koje su učestvovale na izboru za Mis svijeta 2013. godine koji se održao u Indoneziji. Zbog toga što se izbor te godine održavao u zemlji u kojoj je većinsko stanovništvo muslimanske vjeroispovjesti, organizatori su odlučili da djevojke šetaju u haljinama za plažu ili ogrtačima, a sada su najavili da će se to raditi i u budućnosti, bez obzira gdje se održava Miss World.

“Organizatori Mis svijeta nisu vidjeli svrhu u predstavljanju djevojaka u kupaćim kostimima. Ovo takmičenje ima dugu istoriju i mislim da će kompanija na čelu sa Džulijom Morli na ovaj način poslati jaku poruku koju i ja pozdravljam”, kazao je Kris Vilmer, direktor izbora za mis Sjedinjenih Američkih Država.

Posle 63 godine održavanja izbora za Mis sveta, organizatori su donijeli ovu odluku zbog čestih problema koje su izazivali u muslimanskim zemljama koje nisu odobravale to što se djevojke predstavljaju polugole, pa su često prekidali prenos tokom šetnje u bikiniju. Sa druge strane, na ovu odluku su uticale i feministkinje koje već nekoliko godina upozoravaju organizatore da šalju pogrešnu poruku o ženama, predsavaljajući ih kao samo golo tijelo i seksi objekte.

“To nije ono što želimo da Mis svijeta predstavlja. Nije samo riječ o takmičenju u ljepote, već o ljepoti sa svrhom. Mi ne vidimo svrhu da djevojke hodaju u kupaćim kostimima”, zvanično je objašnjenje organizatora.

Bonus video: