Neprocjenjivo je danas teško naći

Podgorica za mene podrazumijeva veliko gostoprimstvo i potpuno čistu emociju prijatelja
53 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 13.11.2014. 20:16h

Tokom druge večeri Crnogorske nedjelje mode, 20. novembra u Atlas Capital centru, svoju posljednju kolekciju predstaviće srpski dizajner Igor Todorović.

On je za “Vijesti” otkrio svoja očekivanja prije revije u Podgorici, kao i detalje u vezi s kolekcijom, koji su nakon nedavne premijere u Beogradu nagradili magazini Bazar i Harper's Bazaar.

“Inspirisana duhom visoke mode '50-ih godina prošlog vijeka, Parizom, kao i velikim imenima poput Balmena, Balensijage, Diora i drugih koji su obilježili taj period”, pojasnio je on.

“Kolekcija je sastavljena iz nekoliko grupa, a ono što je zajednička crta je krojna linija '50-ih. Interpretacija je i u tkanini, jer smo se trudili da dobijemo taj eho i u njima. U pitanju je grupa brokata, kombinacija vune i svile, ima puno ekskluzivne čipke i djelova u krznu, od mongolske ovce, preko dabrovine do lisice”, priča Todorović i ističe da su od krzna pravljeni samo detalji.

“Linija je bazno postavljena u četiri kolorita, plavi koji je već postao zaštitni znak mog ateljea, crno-bijeli, crni i crveni, koji se pojavljuje u jednopv dijelu revije kao crvena priča”, otkrio je srpski dizajner, koji je pojasnio kako je modele inspirisane '50-im prilagodio modernoj ženi.

“Uvijek se trudimo da odgovorimo na ono što su zahtjevi savremene žene. Svi ti komadi su istraženi u krojnoj liniji i predstavljaju poslovnu savremenu ženu koja danas može da se pojavi u tom inspiracijskom duhu, a da bude potpuno autentična i svoja i da bude u osnovnom trendu”, pojasnio je on.

“S obzirom na to da kolekcija u elementima visoke mode ne dozvoljava 'streetwear', ona zahtijeva ženu koja je samosvjesna i jaka i koja može da iznese svaki od komada sa sigurnošću koja je neophodna za to. Ali smo se svakako prilagođavali trendovima i formama savremenih modela”, ispričao je Todorović.

Naziv njegove kolekcije je “Neprocjenjivo iskustvo kolekcije visoke mode Igora Todorovića”, a na pitanje šta je želio da poruči tim imenom, on je objasnio:

“Svijet u kojem živimo je konzumentski i podrazumijeva da vrlo brzo i lako, pogotovo u modi, mijenjate i preskačete neke stvari, pa je neprocjenjivo vrlo teška odrednica za puno stvari. To je danas izuzetno skupo u metaforičkom smislu, jer smo prečesto svjedoci tog opšteg mejnstrima koji podrazumijeva slične estetike”.

Todorović se prvi put predstavlja crnogorskoj publici, iako je često posjećivao Podgoricu.

“Podgorica za mene podrazumijeva veliko gostoprimstvo i potpuno čistu emociju mojih prijatelja, pa očekujem da će se to prenijeti i na publiku koja te večeri bude gledala reviju”, kazao je dizajner koji je prokomentarisao i rad kolega iz Crne Gore.

“Nisam toliko upoznat sa dešavanjima u posljednjih par godina, međutim dok sam bio na Fashion TV-u pažljivo sam gledao šta se tamo dešava i ta modna priča je vrlo autentična”, ispričao je Todorović koji je pohvalio Marinu Banović Džuver.

“Kao prijatelja i nekog ko je u Crnoj Gori veoma dugo prisutan u modi, izdvajam Marinu, koju znam još od njenog predstavljanja u Rimu i sa kojom sam u redovnom kontaktu”, rekao je

Muškarci uspijevaju u ženskoj modi jer ne kreiraju za sebe

Todorović je pričao i o svijetu mode u kojem kvantitativno preovladavaju žene, ali u kojem mali broj muškaraca ipak uspije da se probije i uspije.

“Citiraću predsjednika škole u Rimu koju sam završio, koji je jednom objasnio da uspjeh muškarca u modi za žene leži samo u tome što on nikada tokom rada ne pomisli da li bi on to obukao”, kaže srpski kreator. “Kod žena koje se bave dizajnom često se desi da svijetu prikazuju svoj stil i estetiku i da ne odustaju od toga, dok muškarac nema tu premisu”, pojašnjava on.

“Muškarac pravi te stvari ne razmišljajući da li je to u svakom smislu primjenjivo za osobu za koju radi i mislim da tu leži mala prednost, koja postoji i kod nekih žena, zato je modna scena raznolika i lijepa”, istakao je dizajner.

Galerija

Bonus video: