Maneken Nikola Masoničić angažovan u inostranstvu: Tražili da ostane duže

"Loša strana posla može biti dobijanje nepristojnih ponuda i uslovljavanja..."
239 pregleda 5 komentar(a)
Nikola Masoničić, Foto: Privatna arhiva
Nikola Masoničić, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 07.07.2014. 15:29h

Crnogorski maneken Nikola Masoničić, kojeg odnedavno gledamo u glavnoj ulozi u spotu kotorskog dvojca “Who See” za pjesmu “Nemam ti kad” karijeru je počeo da gradi prije nekoliko godina. Međutim, za modeling, kako je otkrio u razgovoru za “Vijesti”, zainteresovao se još kao dijete.

“Pored drugih interesovanja koja ima svako dijete, pohađao sam i školu manekenstva, ali je to uvijek bilo više razonode radi”, počinje razgovor Masoničić.

“Prije nekoliko godina Dejan Senić iz 'Bubulj produkcije' me je pozvao da snimam spot za etno grupu “Zora”. Nakon tog projekta, dobio sam poziv od modne agencije iz Beograda i onda je to sve malo ozbiljnije krenulo, slikanja, revije, reklame...”, prisjeća se maneken.

Nakon prošlogodišnjeg pojavljivanja u spotu "Flamingosa" za pjesmu "Srce", stiglo je, kaže, dosta ponuda iz inostranstva, pa je odlučio da mu hobi postane posao narednih godina. Masoničić, koji u pauzama između snimanja spotova i reklama studira medicinu u Podgorici, takođe je i nacionalni odbojkaški sudija.

”Prošlog ljeta sam radio u Šangaju i Bangkoku. Na svakom od tih putovanja, agencije kod kojih sam bio su tražile da ostanem mjesec dana duže, tako da sam veoma zadovoljan”, pojasnio je on, a na pitanje da li su kastinzi u inostranstvu naporniji i suroviji od onih u regionu, kaže da to zavisi od mjesta u kojem se održava.

“U Šangaju smo imali i po sedam-osam kastinga dnevno, jer je u Kini - vrijeme novac i svi se trude da se posao što prije završi. U Bangkoku je potpuno drugačija priča. Sve je usporeno i veoma rijetki kastinzi trajali bi i po dva-tri dana, na svakom se radila šminka i frizura”, prenosi doživljaje maneken.

“U svakom slučaju, vrlo je malo profesionalnosti dok se ne dobije posao za veliki brend. Tek tada se tačno zna koja agencija kada dovodi modele, koliko će trajati kasting i kakav tip modela traže, da ne bi dolazili bejbifejs modeli, ako traže, recimo, markantnog muškarca sa bradom”, pojasnio je Masoničić, dodajući da je i pored obaveza našao vrijeme i za razgledanje gradova i odmor.

“Vremena za uživanje je bilo mnogo više u Bangkoku, jer zbog vanrednog stanja u državi nije bilo mnogo klijenata, pa smo mogli često da odemo u obilazak ostrva i da uživamo u nevjerovatnoj prirodi Tajlanda. Putovao sam po cijeloj Kini i obišao čak dvanaest gradova”, pohvalio se on.

Masoničić otkriva da prije svakog odlaska u višemilionski grad koji do tadanije posjetio, pretražuje znamenitosti na Internetu, da bi, ukoliko ima vremena, uspio da posjeti muzeje, hramove, parkove i na taj način upoznao sredinu u kojoj boravi.

“Dobra strana ove profesije je, prije svega, mogućnost da se obiđe svijet, upoznavanje različitih kultura, sticanje kvalitetnih prijateljstava, lakši način da se nauči nekoliko jezika, sjajan provod u svjetskim klubovima. Pored toga, tu je i samostalan život daleko od porodice i naravno dobra zarada”, priča Masoničić koji ne krije da modeling ima i loše strane.

“Loša strana može biti dobijanje nepristojnih ponuda i uslovljavanja od klijenata na takav način. Srećom, meni se takve stvari nijesu događale”, tvrdi on.

Prolaznici mislili da je prosjak, stavljali mu novac u kutiju

Masoničićev angažman u novom spotu Who Seea nije p rošao nezapaženo, a na pitanje kako je došlo do saradnje sa Zoranom Markovićem Zonjom, rediteljem spota, otkrio je:

“Igrom slučaja dva Crnogorca upoznala se u Bangkoku, na drugom kraju svijeta, jedan sa kamerom, a drugi sa mačem u ruci” našalio se on i otkrio da je snimanje bilo veoma zahtjevno zbog kostima i kao i tropskih vrućina.

“U svom tom poslu, imao sam i obaveze prema agenciji. No na kraju smo odlično odradili posao, snimljeni su sjajni kadrovi, a Zonjove ideje su bile nepresušn e”, tvrdi on.

“Najsimpatičnije je bilo na Sijam trgu kada mi je, dok sam u kostimu rimskog vojnika 'prosio' zbog snimanja, prišao veliki broj prolaznika i dječice da se slika sa mnom. Za nekih desetak minuta mi je u kutiji bilo oko 20 eura”, otkriva Masoničić, koji je sa Zonjom odlučio da novac da u humanitarne svrhe.

Maneken je istakao da je muzika dvojca Who See “pravo osvježenje na crnogorskoj sceni” i ne sumnja da će i sa novim albumom ostvariti uspjeh.

Nije veliki ljubitelj modnih revija

Iako se manekenstvo često povezuje samo sa modnim pistama, Masoničić ističe da nije veliki ljubitelj revija.

“Ljepše se osjećam ispred kamere i fotoaparata. Prve revije koje sam radio su bile u organizaciji našeg poznatog frizera Zorana Vukčev ića , u čijem timu sam kao model Ranka Ivančev ica na Evropskom takmičenju frizera osvojio prvo mjesto i titulu 'Zlatna ruža Pariza'”, prisjetio se početaka Masoničić koji je nedavno u Budvi nosio kreacije čuvene Vivijen Vestvud .

“Mogu slobodno da kažem da mi je to bila najznačajnija revija. Na Tajlandu sam radio i za Armani, Brioni, Pradu, ali je revija u Budvi bila na mnogo većem nivou”, pojasnio je on.

Bonus video: