Dizajner Barbike brani njene "kontroverzne proporcije"

"Tijelo lutke Barbi nikada nije dizjanirano da bude realistično. Dizajnirano je tako da djevojčice mogu lako da ih svlače i oblače“
5 komentar(a)
Ažurirano: 04.02.2014. 07:59h

Matel je rijetko u prošlosti komentarisao „kontroverzne proporcije“ svojih Barbi lutaka, ali u novom intervjuu sa dizajnerom čuvene igračke on pokušava da odbrani prenaglašene proporcije tijela poznate lutke.

"Tijelo lutke Barbi nikada nije dizjanirano da bude realistično. Dizajnirano je tako da djevojčice mogu lako da ih svlače i oblače“, objašnjava potpredsjednica Barbi dizajna Kim Kulmone.

Pored toga što dizajn dozvoljava odjeći da lako sklizne sa Barbike, Kulmone dodaje da je „malena figura“ pomogla Matelu da šije i oblikuje obične tkanine na jako malom nivou.

Mada je to manje bitnije od primarne funkcije – funkcionalnosti.

Iako se oblik tijela Barbike malo promijenio tokom godina a čak su i njene proporcije učinjene nešto realnijim, Kulmone smatra da bi Matel više želio da one ostanu nepromijenjene.

"Iako sva odjeća ne odgovara svakoj Barbiki, važno je da većina ipak odgfovara svakoj lutki. A podjednako je važno i njeno nasljeđe i želimo da i starija odjeća pristaje lijepo novim lutkama. Postoji obaveza kontinuiteta“, dodaje ona.

Kulmoneova odbacuje brige da nezdrav oblik Barbikinog tijela može da utiče na percepciju izgleda kod djevojčica i podstakne loše prehrambene navike.

"Morate da shvatite da djevojčice imaju drugačiju percepciju od odraslih, percepcija u vezi sa tim šta je stvarno a šta stvarno nije i koji su uticaji“, smatra Kulmoneova.

Ona ne vjeruje da djevojčice upoređuju svoj izgled sa izgledom Barbike i da su glavni uticaji zapravo prijatelji i porodica.

Kritičari lutke se pak ne slažu sa ovim. Iako je bilo jako malo istraživanja koja bi potvrdila tvrdnju da neprirodan izgled Barbikinog tijela zaista utiče na percepciju ljepote i izgleda, lutka je već decenijama pod udarom kritike.

Bonus video: