Lida Marđonović: Ženi treba vratiti ženstvenost

Ona je u razgovoru za “Vijesti”, otkrila nešto više o svom radu, ali i prvim koracima koje je sa svega 13 godina napravila u krojačkom i dizajnerskom svijetu
0 komentar(a)
Lida Marđonović, Foto: Lidamard.me
Lida Marđonović, Foto: Lidamard.me
Ažurirano: 31.01.2014. 17:52h

Podgorica – Kreatorka Lida Marđonović, predstaviće svoju prvu kolekciju sjutra veče u okviru manifestacije Fashion Inside, koja će se održati u podgoričkom tržnom centru Mall of Montenegro.

Ona je u razgovoru za “Vijesti”, otkrila nešto više o svom radu, ali i prvim koracima koje je sa svega 13 godina napravila u krojačkom i dizajnerskom svijetu.

“Prije ove sam predstavila još jednu kolekciju, ali u okviru revija frizura. To su bili modeli koje sam radila po narudžbini, pa se može reći da je linija koju ću sjutra predstaviti moja prva”, kazala je Marđonović.

Njene kreacije su kako kaže namijenjene mladim i poslovnim ženama, a mogu se kombinovati za različite prilike.

“Nemam konkretan naziv kolekcije, zato što je i ona isto rađena po narudžbini i želji klijenata. Svaki komad se može koristi u više prilika, za posao, sastanak ili izlazak uveče. Kao tri u jedan. To su praktične i jednostavne stvari za dnevnu upotrebu, koje se mogu kombinovati i dalje nositi za izlazak u grad”, objašnjava ona.

“Za izradu sam koristila materijale poput vune, satena i čipke, a mogu izdvojiti indonežansku čipku, koja je i za dnevnu i za noćnu varijantu, pa čak i za svadbe. Toliko je dobra da može poslužiti za sve varijante”, priča kreatorka i dodaje da je u pitanju zimska kolekcija.

Za dizajniranje se, kaže, zainteresovala još kao dijete u krugu porodice, a tek kasnije je to preraslo u ozbiljniji rad.

“Sa13 godina sam počela da radim i stvaram prve modele, naravno uz mamu i sestru koja je od mene starija 10 godina. Ja sam im bila kao mali šegrt i nismo bili ni svjesni da to kod meni može da prerasti u nešto više... Kasnije sam radila sam za moje prijatelje, ali je sve to bilo zanemarljivo, jer sam radila druge stvari u životu”, pojašnjava Marđonović.

Kao ulazak u svijet ozbiljnog bavljenja modom, navodi izradu haljine za svoje vjenčanje.

“Na kraju sam i svoju vjenčanicu kreirala i to je bio vrhunac mog rada, to moram izdvojiti”, kaže ona.

Kreatorka je zbog ljubavi prema modi i dizajniranju, napustila posao u medicinskoj struci i posvetila se dotadašnjem hobiju.

“Stvar koja me je pokrenula je ulična moda i kineske radnje, koje su nas toliko izgubile u svemu tome. To je razlog zbog kojeg sam se vratila svom hobiju, da jednostavno vratim ženu na svoje mjesto i da istaknem njenu ženstvenost. Zbog ulične mode zbog koje prosto ne znate da li je u pitanju muško ili žensko. Može se reći da je moja zabrinutost za ženski rod glavni razlog”, uz smijeh je objasnila Marđonović.

Pored nje, u okviru manifestacije, svoje kolekcije će predstaviti i Jelena Roganović – Đurić, Lazar Ilić i njegova sestra Kristina Ilić, kao i Nada Koljenšić.

Bonus video: