Crnogorske kreatorke i manekenke ne nose samo skupe stvari

"Nikako ne bih mogla da izdvojim puno novca za dizajn koji nema težinu, ma kakav brend bio u pitanju"
223 pregleda 8 komentar(a)
Ažurirano: 09.01.2014. 18:26h

Crnogorske kreatorke i pored toga što dizajniraju odjeću kako za druge, tako i za sebe, poput ostalih dama često znaju da obuku garderobu bez “potpisa”. Osim toga, Ivana Murišić, Jelena Roganović Đurić i Nataša Pejović su u razgovoru za “Vijesti” otkrile koliko im je bitna brendirana garderoba, koji komadi odjeće moraju biti poznate marke, šta je u njihovom ormaru najmanje, a šta najviše plaćeno, ali i da ponekad posjete pijačne tezge na kojima se može naći garderoba.

- Nisam rob brendiranih stvari. U većini slučajeva kada biram odjeću za sebe gledam dizajn, a ne brend. Postoje brendovi čije modele ne bih mogla da nosim - objašnjava Murišić i dodaje da malu crnu haljinu, koju po njoj svako treba da ima u ormaru, uglavnom bira među odjećom koja nije brendirana.

- Nikako ne bih mogla da izdvojim puno novca za dizajn koji nema težinu, ma kakav brend bio u pitanju - ističe ona.

Slično je mišljenje i Nataše Pejović, kojoj je pored dizajna najvažniji prirodni materijal.

- Apsolutno mi nije važno da je garderoba koju nosim firmirana. Generalno, ljudi misle da ja odvajam puno novca za garderobu i da nosim isključivo dizajnerske stvari. Imam takvih komada, ali ih rijetko sebi priuštim - kaže ova dizajnerka.

Ona ističe da se vješto snalazi, pa prekrajanjem i dodavanjem “od ničega pravi nešto”.

- Pored toga, ja umijem da kupim. Ne pravim greške i tačno znam koliko šta treba da platim. Tako, recimo, imam komada od prije sedam, osam godina koje mogu i danas da nosim - pohvalila se Pejović.

Jelena Roganović–Đurić smatra da je pored estetskog izgleda najvažnija udobnost, ali i autentičnost, kvalitet, dobar kroj i prirodan materijal.

- Svima je jasno da odjeća, najkvalitetnija u svakom smislu, ima u pozadini nekog poznatog dizajnera, jer je to i jedan od načina da sam dizajner postane dobar - ističe ona.

- Stvari koje privatno nosim su upravo takve i ako nije neki moj model u pitanju, onda je to nešto poput D&G ili kod mene neizostavnog "Blumarine". U svečanim prilikama isključivo nosim svoje toalete - pohvalila se dizajnerka. Ona pored dizajnera kao što su Džon Galiano i Tom Ford, voli da “ugodi samoj sebi” ili kreira toaletu za posebnu priliku, pa kako kaže, tako i nastaju njene kolekcije.

- Na taj način se obično stvori još jedna linija sa mojim potpisom, koju dame prvo zapaze na meni i dopadne im se. Tako model ne ostane unikat, iako je to bila početna ideja, što meni predstavlja zadovoljstvo - dodaje Roganović–Đurić.

I mlada kreatorka Ivana Murišić privatno nosi svoje modele, a često i prepravlja kupljene stvari.

- Obično nosim one modele od kojih mi je teško da se odvojim i koji nemaju cijenu. Mada me uvijek više raduje kada svoje modele vidim na nekom drugom, jer je to znak da, sem mene, postoje dame koje vole ono što radim - priča ona.

- Pijaca u meni uvijek budi radost. Na njoj uvijek možete naći dobar nakit, naočari i mnogo detalja koje pripadaju “vintage” stilu. Mnoge stvari kupujem na pijaci i u radnjama “second hand”, poslije ih prepravljam i dobijem ono što ne mogu napraviti sama i ne mogu kupiti u klasičnim radnjama - priznaje Murišić dodajući da su u njenom ormanu najskuplji kaputi i obuća, a najjeftiniji propratni djelovi odjeće kao što su helanke, unihopke i poneke majice.

- Smatram da odjeća mora uvijek biti brendirana, kao i torbe i kaputi, sve ostalo je stvar mašte, stila i slobode - pojašnjava Murišić, dok Pejović otkriva da vrijednost stvari u njenom ormaru varira.

"Smatram da odjeća mora uvijek biti brendirana, kao i torbe i kaputi, sve ostalo je stvar mašte, stila i slobode", pojašnjava Murišić, dok Pejović otkriva da vrijednost stvari u njenom ormaru varira

- Najviše kupujem kad sam na putu. Vani nađem brendove koji su interesantni i povoljni, a kojih kod nas nema. Takođe gledam da putujem u vrijeme sezonskih sniženja jer u suprotnom, u dizajnerske butike ne ulazim - priča ona i tvrdi da je veliki ljubitelj mode, pa ne može izdvojiti najdražeg dizajnera.

- Obično patim za nekom “Celin” jaknom, “Dolce&Gabbana“ odijelom ili “Prada” cipelama. Ovdje kupujem uglavnom garderobu koju nosim tokom dana - kaže Pejović koja se u svojim modelima osjeća najbolje, pa ih nosi u prilikama kada treba da se “pokaže”.

Ne treba od glave do pete biti u istom

Poput kreatorki, ni manekenke, koje na modnim revijama nose markirane stvari, u privatnom životu ne kupuju garderobu sa potpisom po svaku cijenu.

- Privatno nosim ono u čemu se najbolje osjećam, a da li je brendirano ili ne nije mi toliko važno. U mom ormaru može se naći par takvih stvari. Sa jedne strane smatram da treba imati u svojoj kolekciji brendirane stvari jer znate da imate nešto kvalitetno, a takođe sa druge strane smatram da žena ne treba biti od glave do pete obučena u isto jer je za moj ukus previše - kaže Tamara Mirčević.

Ona dodaje da torba i obuća treba biti kvalitetna, kako bi se u kombinaciji sa “običnim krpicama” kreirao sopstveni stil. Sa njom se slaže i manekenka Manja Gazivoda. - Privatno se trudim da mi ono što kupim dobro stoji i da je kvalitetno. Brend mi uopšte nije važan, već da se u tome osjećam kao “ja”- pojašnjava ona i takođe naglašava da cipele, torba, ali i jakna treba da budu najboljeg kvaliteta.

- Zato što su to stvari koje mogu duže da traju ako su kvalitetne i mogu da budu jedinstvene. Ako su vam ti komadi dobri, sve može da izgleda dobro i ne mora sve biti brendirano - pojašnjava Gazivoda.

Galerija

Bonus video: