Kolekcija Balcan Butterfly Svetlane Horvat uskoro u Podgorici

Tokom duge karijere Horvat je inspiraciju pronalazila upravo u etnosu, istoriji i kulturi Crne Gore i Srbije, a kolekciju “Nana” koju je posvetila svojoj baki izdvaja kao najdražu
198 pregleda 0 komentar(a)
Svetlana Horvat, Foto: Privatna arhiva
Svetlana Horvat, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 22.11.2013. 16:49h

Srpska kreatorka Svetlana Horvat, jedna od učesnica modne manifestacije “Royal Fashion 14”, za “Vijesti” je otkrila da će se predstaviti kolekcijom “Balcan Butterfly”, koju je ranije prikazala u SAD.

“Ova kolekcija je miks etno motiva, oba dijela moga bića, srpskog i crnogorskog, a rađena je za američko tržište. Imala sam veliku čast da kao najznačajniji dizajner gost, zatvorim 'Washiongton DC Fashion Week”, objašnjava kreatorka. Ona ističe da je nazivom željela da Amerikancima približi područje sa kojeg dolazi, a da leptir predstavlja njen konstantni let kroz Balkanske krajeve.

Horvat dodaje da je tokom 18 godina duge karijere inspiraciju pronalazila upravo u etnosu, istoriji i kulturi Crne Gore i Srbije, a kolekciju “Nana” koju je posvetila svojoj baki izdvaja kao najdražu.

“Moji modeli su namijenjeni ženi koja ima hrabrosti da bude drugačija, voli tradiciju i kultiru naših naroda, a istovremeno ima smjelosti da ponese pomalo provokativne i zavodljive komade garderobe”

Za kolekciju koju će predstaviti u Podgorici, koristila je prirodne materijale, konac, svilu i kožu, a ističe da je odlikuje ručni rad svakog pojedinačnog komada.

“Haljine su ručno heklane, sa čime je kombinovana i spajana koža. Kolekcija je oplemenjena poludragim kamenjem zelene, plave i drap boje”, objašnjava i otkriva da preovladavaju bijela, francusko plava, pistaći zelena, bež i tirkizno plava boja.

“Moji modeli su namijenjeni ženi koja ima hrabrosti da bude drugačija, voli tradiciju i kultiru naših naroda, a istovremeno ima smjelosti da ponese pomalo provokativne i zavodljive komade garderobe”, kaže ona.

Horvat je kolekciju nakon Vašingtona, predstavila u Parizu, na brodu “Bateaux Mouches”, a let će kako kaže završiti u Podgorici.

“Reakcije su sjajne, počev od Amerikanaca, koji su neposredni i rasterećeni ustali, aplaudirali i bučno pozdravili kraj revije uz komplimente i interesovanje gdje se mogu kupiti komadi. Pariz je kolekciju dočekao sa velikim poštovanjem i razumijevanjem elementata koji su služili kao inspiracija”, priča dizajnerka i dodaje da je najveći kompliment dobila od šefa katedre za savremenu umjetnost Sorbone.

“On je sa suzama u očima, za televiziju Francuske rekao kako je vidio vrhunsku umjetnost i da kao umjetnik služim na čast svom narodu”, pohvalila se Horvat, a zatim objasnila da izrađuje isključivo unikate, te kada jedan komad proda, on se ne izrađuje ponovo.

“Kolekcije radim u dahu i one svoju priču završavaju kada se predstave publici i nakon toga prodaju. Postoje naravno i modeli koji se nikada ne prodaju. Dio tih modela čuvam jer ne želim da ostanem bez njih, a drugi obično poklonim nekome za koga smatram da može da ga ponese”, otkrila je dizajnerka.

U subotu, 23. novembra na “Royal Fashionu” koji će održati u salonu BMW u Podgorici, kolekcije će predstaviti i crnogorske dizajnerke Ivana Murišić i Jelena Roganović-Đurić, kao i hrvatska dizajnerka Aleksandra Dojčinović.

U slavu mode

Nacionalna komore za modu Srbije, čija je Horvatova predsjednica, nedavno je ostvarila saradnju sa Royal Fashionom koji postaje Montenegro Fashion Week (MFW). Ona je objasnila šta ova promjena donosi modnoj sceni Crne Gore.

“'MFW' će donositi aktuelne svjetske kolekcije i trendove u Crnu Goru, a pomagaće domaćim dizajnerima, tako što će predstavljati njihove kolekcije na stranim nedjeljama mode. Takođe će pored promocije modne scene biti promovisani i elementi države, kao što su privreda, turizam i kultura”, istakla je ona. Uskoro treba da bude formirana Nacionalna komora mode Crne Gore, koja će zatim pristupiti Evropskom modnom savjetu.

“Nacionalna komora pruža mogućnost domaćim dizajnerima da se predstave na brojnim Fashion Weekovima u oviru 'Designer Exchange Programa”.

Ova manifestacija je festival mode sa mnoštvom zasebnih cjelina, koje edukuju prezentuju i slave modu”, objašnjava Horvat.

Bonus video: