Ivana Murišić predstavlja kolekciju "Zentangle" i u Podgorici

“Naziv kolekcije predstavlja vještinu crtanja, koja se zasniva na preplitanju raznih vrsta linija..."
147 pregleda 0 komentar(a)
Ivana Murišić, Foto: Privatna arhiva
Ivana Murišić, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 12.11.2013. 12:46h

U okviru modne manifestacije “Royal Fashion 14”, koja će se održati u salonu “BMW-a” u Podgorici 23. novembra, novu kolekciju predstaviće i mlada crnogorska dizajnerka Ivana Murišić. Njena kolekcija za jesen – zimu pod nazivom “Zentangle” sačinjena je od slojeva traka plisea, karnera i djelova kože, a inspiracija kako kaže potiče iz istraživanje materijalnosti traka, kroz eksperimentalno rezanje, oblikovanje i preplitanje sa težnjom da se oblici kreću sa tijelom ne mijenjajući njegovu siluetu i pokret.

“Naziv kolekcije predstavlja vještinu crtanja, koja se zasniva na preplitanju raznih vrsta linija, jedne kroz drugu, sa željom da se poveća koncentracija i kreativnost, a potom pruži umjetničko zadovoljstvo sa povećanim osjećajem ličnog blagostanja”, pojasnila je Murišić.

Ona dodaje da metod “zentangle” podrazumijeva određeni niz koraka i ponavljanja jednostavnih linija bez puno analiziranja i razmišljanja, kako bi koraci podržavali opuštanje, fokus i inspiraciju.

“Koristeći se inspiracijom, linije se zamjenjuju kožnim trakama, karnerima, resama i pliseom”, ističe ona, a zatim otkriva da u kolekciji preovladavaju crna i bijela boja, uz sivu, crvenu, zlatnu i srebrnu.

“Kao i u mojoj prvoj i drugoj kolekciji, zlatna i srebrna boja su našle svoje mjesto, što ih donekle povezuje”, kaže mlada dizajnerka, koja će na “Royal Fashionu” predstaviti sedamnaest modela.

Ista kolekcija premijerno je predstavljena na oktobarskoj Nedjelji mode u Beogradu, a Murišić je zadovoljna reakcijom na njene kreacije.

“Najprije, iznenadio me je veliki broj posjetilaca koji su željeli da vide moj rad. Za vrlo kratko vrijeme kolekcija je dobila dosta pozitivnih kritika i veoma sam srećna zbog toga”, ističe mlada kreatorka. Na pitanje šta bi izdvojila u svom radu, što je razlikuje od drugih dizajnera, ona kaže:

“Nisam baš sigurna kako bih odgovorila na ovo pitanje. Svi dizajneri se međusobno razlikuju po senzibilitetu, samim tim i po načinu posmatranja na svijet mode. To povlači za sobom, različiti stil i način stvaranja”.

Murišić dodaje da su dizajneri pod stalnim pritiskom da osmisle nešto novo, što po njenom mišljenju nije uvijek prijatno.

“Moda je postala globalni fenomen, jer je i svijet globalno mjesto”, zaključuje kreatorka koja pored kreiranja novih kolekcija, radi i na drugim bliskim projektima.

“Volim da učestvujem u grupnim projektima, kolektivnim izložbama i revijama. Takav vid prezentacije, a ujedno i timski rad sa dizajnerima mi veoma prija. Saradnja sa njima je zanimljiva, ona uvijek proizvede drugačiji pristup stvaranju i da poseban pečat istom”, ispričala je ona.

Murišić planira da se sa kolekcijom “Zentangle” predstavi i van Crne Gore, a na tim planovima trenutno radi

Jedan od takvih projekata bio je i “New Wave”, a mlada dizajnerka je pojasnila o čemu se radi.

“To je projekat koji je povezao dizajnere sa istim ciljem, da stvore profesionalne modne fotografije koje će biti izložene u gradskom prevozu Beograda. To u stvari predstavlja regionalno najveću izložbu editorijala novog talasa modnih fotografija”, objasnila je Murišić.

Ona planira da se sa kolekcijom “Zentangle” predstavi i van Crne Gore, a na tim planovima trenutno radi.

“Moji dalji planovi su da nastavim da crtam i radim na izradi novih modela. Razmišljam o sljedećoj kolekciji i tražim pogodne materijale za istu. Ono što je novina je da se uskoro otvaram moj atelje u Crnoj Gori, jer sam poželjela da se mimo ateljea u Beogradu moji modeli nađi i ovdje”, otkrila je Murišić.

Pored nje na modnoj manifestaciji u Podgorici, modele će predstaviti i srpska dizajnerka Svetlana Horvat, Aleksandra Dojčinović iz Hrvatske, crnogorska kreatorka Jelena Roganović – Đurić, a prisutni će moći da pogledaju i novu liniju brenda “Orange”.

Bonus video: