Poslovni dres kod na +40

Ove sezone i u poslovnom svijetu dozvoljene su i jarke boje i printevi, ali ne pretjerujte
1 komentar(a)
Ažurirano: 28.07.2013. 08:55h

Ponekad može zaista biti teško da se pronađe prava odjevna kombinacija kada je vani ludo vruće, unutra ledeno jer klima radi non-stop, a uz sve to još morate izgledati profesionalno... Poslovna odjeća mora biti istovremeno moderna i elegantna koliko i funkcionalna i praktična. Naravno, najveći uticaj na to što ćete obući ima vaše radno mjesto. Stvarno nije isto radite li na šalteru u banci ili u advokatskoj firmi – gdje prilike zahtijevaju ozbiljniju i klasičniju odjeću ili pak u novinarskoj redakciji u kojoj možda imaju puno ležerniji stav prema oblačenju.

Dakle, vaše radno mjesto je početna stavka u odabiru odjeće. Nakon toga vaš zadatak u odabiru odjeće za posao je kako kroz klasiku i eleganciju pokazati lični stil. Obožavate boje i nikako se ne osjećate dobro u klasičnim sivim ili crnim odijelima? Na svu sreću danas ima zaista mnogo predivnih haljina, košulja, sakoa i pantalona u cijelom spektru boja – pa pametnim kombinovanjem možete da izgledate istovremeno i poslovno, elegantno, ali i moderno i šik.

Materijali i boje

Kod kupovine odjeće za posao za ljetne dane – važe ista pravila kao i za bilo koju drugu odjeću – važno je da su materijali što prirodniji, prozračniji i laganiji. Ljeti su dozvoljene lagane i lepršave haljine – koje možete izbalansirati s poslovnim cipelama, maramom, bolerom i pravilnim asesoarima.

Što se boja tiče – ljeti (a i zimi) niko vam neće zamjeriti ako na sebe stavite boje. Ove sezone i u poslovnom svijetu dozvoljene su i jarke boje i printevi – međutim, morate paziti da ne pretjerate, jer ne želite od glave do pete da budete u šarenom i na kraju izgledate kao klovn.

Komad odjeće jarke boje ili u printu izbalansirajte s odjećom neutralnih boja – crna, bijela i krem nijanse uvijek su dobra opcija, te s neutralnim i relativno neupadljivim modnim dodacima.

Ako želite da igrate na sigurno – kombinacije crne i bijele, različitih nijansi boje pijeska (ili krem), ili samo bijelo od glave do pete – ljetni su klasici u kojima ćete se moći uklopiti u svaku poslovnu situaciju.

Što se suknji i pantalona tiče, za poslovne prilike nemojte oblačiti prekratke suknje. Prihvatljive su suknje dužine do koljena (možda koji centimetar iznad, zavisi gdje radite). Sve kraće od toga ne preporučuje se. Što se šortseva tiče – tu je stvar malo osjetljivija i nije jednostavno reći koliko ih je prikladno ili nije obući - s obzirom na to da se danas na tržištu mogu pronaći zaista slatka i prikladna odijela sa šortsevima (ali opet ne prekratka već prikladna za posao). Tu ćete ipak morati da donesete individualnu odluku zavisno od radnog mjesta, iako u principu u nekoj strogo službenoj kancelariji neće proći. To važi i za farmerice – negdje su one sasvim uobičajena stvar, dok se na drugim radnim mjestima one definitivno ne preporučuju.

Modni dodaci i cipele

Ne pretjerujte s modnim dodacima. Izbjegavajte napadan nakit – prevelike minđuše, prstenje ili ogrlice. Birajte umjereniji, ali zanimljiviji nakit i torbe – u ljetnim bojama (pastelne boje ili krem nijanse), no svejedno pripazite da zadržite poslovnu ozbiljnost.

I vaše cipele bi trebale odražavati vaš ozbiljni poslovni duh. Nemojte nositi vrtoglave potpetice i platforme, idealna visina kreće se između pet i sedam centimetara. Mogu one biti više ili niže – ali ne smiju izgledati preležerno ili kao za noćni provod.

Galerija

Bonus video: