Šest modnih detalja koji ugrožavaju zdravlje

Da biste sačuvali svoje zdravlje, trebalo bi da pazite na ono što ćete kupiti i čuvati u svom plakaru
54 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 19.06.2013. 17:45h

Kako biste sačuvali zdravo tijelo i zdrav duh nije dovoljno samo da vježbate, adekvatno se hranite i spavate osam sati dnevno. Vjerovali ili ne, postoje komadi odjeće koji negativno utiču na zdravlje.

Postoje modni detalji koji negativno utiču na zdravlje, a da toga mnoge žene nisu svjesne. Da biste sačuvali svoje zdravlje, trebalo bi da pazite na ono što ćete kupiti i čuvati u svom plakaru. Otarasite se loših krpica koje vrebaju iz vašeg ormara i izbjegavajte:

Sintetičke tkanine

Nijesu sve sintetičke tkanine štetne, ali neke su jednostavno lošije za kožu od drugih. Poliester, najlon i spandeks mogu da izazovu iritaciju kože, odnosno dermatitis. Mnoge sintetičke tkanine nisu prozračne i mogu ozbiljno da naštete koži. Prije kupovine odjeće obavezno pogledajte deklaraciju i sastav.

Teške torbe

Nošenje teške torbe iz dana u dan može da bude veliko opterećenje i da uzrokuje jake bolove u leđima. Ipak, nisu samo torbe rizične za zdravlje. Jedno istraživanje je pokazalo da su i teški rančevi izuzetno štetni za kičmu.

Japanke

Japanke su odličan izbor za plažu, bazen ili za tuširanje u teretani. Međutim, ortopedi ih nikako ne preporučuju za duže hodanje. Kad duže nosite japanke, mišići i tetive se previše naprežu pa može da dođe do zadebljanja i pucanja kože stopala, ali i do bolova u kukovima i donjem dijelu leđa. Takođe, trebalo bi da znate da sva ravna obuća izaziva naprezanje Ahilove tetive.

Nakit

Minđuše, pa čak i ogrlice, koje ste dobili na poklon vjerovatno izgledaju predivno, ali da li znate od kojeg su materijala napravljene? Najbolji način da izbjegnete alergijske reakcije na nakit, uključujući crvenilo, osip i svrabež, je nošenje isključivo nakita od nerđajućeg čelika, titanijuma, žutog zlata ili srebra.

Štikle

Iako noge u visokim potpeticama izgledaju ljepše, mnoga istraživanja su ukazala na njihovu štetnost. Žene koje često nose štikle često imaju problema sa umorom mišića, deformacijama i trajnim povredama stopala.

Galerija

Bonus video: