Zvonko Marković u Podgorici: Na reviji očekujte spoj vatre i leda

“Sa novom kolekcijom sam pokušao da slikovito opišem putovanje nordijske princeze po vrelim, tropskim krajevima"
73 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 23.10.2012. 16:02h

Nakon premijernog predstavljanja nove kolekcije “Sensation” u Beogradu, dizajner Zvonko Marković posjetiće i Podgoricu u okviru 10. Razvršje Fashion Connectiona. Tim povodom, on je u razgovoru za “Vijesti” otkrio šta ga je inspirisalo prilikom izrade modela, šta priprema za podgoričku publiku, ali i objasnio koliko su modne revije promijenile smisao i svrhu u posljednje vrijeme.

“Sa novom kolekcijom sam pokušao da slikovito opišem putovanje nordijske princeze po vrelim, tropskim krajevima. Hladna sleđena djevojka odlazi na bajkovito putovanje u vrele predjele poput Majamija”, opisuje svoju zamisao Marković.

On dodaje da mu je upravo spoj različitih stvari najzanimljiviji prilikom izrade modela.

“Sa jedne strane su potpuno vatreni, bogati, cvjetni komadi koji, da tako kažem, gotovo gore na djevojkama, dok sa druge strane imamo modele koji su svedeni u bež boji sa srebrnim kristalima koji izgledaju kao da su zaleđeni”, ističe on.

Glavni zadatak za Markovića je kako kaže, da se modom na svaki mogući način bavi kao umjetnošću.

“Ja sam, ipak, završio Fakultet primijenjenih umjetnosti dizajna i, naravno, prava umjetnost je da to sa jedne strane bude nosivo, sa druge veoma autorski, a da bude zanimljivo i za gledanje”, priča dizajner.

On ističe da je revija izgubila svoju klasičnu klasičnu funkciju u kojoj su se modeli gledali radi kupovine.

“Nakon revije se praktično utrčavalo u bekstejdž da bi kupili ono što želite ili naručili u veličini koja vam odgovara. Nažalost, to više ne funkcioniše tako. Modna revija je stvaranje imidža, pokazivanje drugačijeg razmišljanja i energije”, kaže Marković.

Dodaje da se trudi da prikaže ne samo garderobu koju bi neko volio da obuče, već i iskorak u razmišljanju.

Emotivan put

Čini se da je Zvonko Marković u tome i uspio jer je veliki dio njegovih kreacija prodat nakon premijerne revije, a jednu od haljina kupila je i hrvatska pjevačica Severina Vučković.

“Revija u Podgorici sigurno neće biti ista. Biće novih komada, koji će možda dodati još nešto što sam želio da kažem u Beogradu, a nisam uspio da ispričam”, otkrio je on.

Ljubitelji mode će imati priliku da pogledaju 36 odjevnih kombinacija, a Marković je obećao i više ukoliko na manekenkama sve haljine budu izgledale onako kako je zamislio.

Kreator za kraj otkriva da mu prodaja modela neće biti na prvom mjestu i pored toga što, kako kaže, dizajneri od toga žive.

“Rođen sam u Podgorici i meni je ovo više emotivan put, gdje ja predstavljam mojim zemljacima svoje modele, što mi je mnogo bitnije mego da razmišljam o ekonomskim aspektima”, priznaje Marković, i dodaje da je razlog i duga saradnja sa manifestacijom “Fashion Connection” u okviru koje je ranije predstavio dvije kolekcije.

U pozorištu nema bajki

Marković je i kao pozorišni kostimograf, a o tom iskustvu kaže:

“Nažalost, nema puno projekata u kojima se može pokazati puna kreativnost. Rijetki su momenti kada možete zablistati i pokazati svu svoju autorsku moć. Sa druge strane, ja imam svoj lični pečat i način na koji to prezentujem u okviru revija, tako da uvijek pokušavam da napravim svoju individualnu bajku”, kazao je on.

Galerija

Bonus video: