Fetiš mnogih žena: Štikle

Prva žena koja je shvatila da će joj tih 4,5 centimetara na cipeli doprinijeti ljepoti i popraviti samopouzdanje je Katarina Mediči
2 komentar(a)
Ažurirano: 23.10.2012. 18:54h

Šoping! Kako to savršeno zvuči. Aktivnost koja ima nevjerovatnu moć da nam podigne raspoloženje. A posebno ako je riječ o komadu koji je uvijek tu za nas. Kad kažem uvijek, mislim na periode kad nismo baš u fit formi i kad nam aktuelne krpice možda i neće najbolje stajati. Ali, one hoće... one uvijek odgovaraju. Cipele!

Ako se vratimo unazad kroz istoriju, shvatićemo da su cipele, a naročito štikle, igrale veoma važnu ulogu!

Na osnovu štikli se, nekada davno, jasno znao položaj na društvenoj ljestvici: mogli su da ih nose samo pripadnici više klase.

Ali, ono najinteresantnije jeste da su štikle prvobitno napravljene za muškarce, da bi im obezbijedile stabilnost noge u uzengijama, prilikom jahanja.

Prva žena koja je shvatila da će joj tih 4,5 centimetara na cipeli doprinijeti ljepoti i popraviti samopouzdanje je Katarina Mediči! Naručila ih je za svoje vjenčanje sa vojvodom od Orleansa.

I tako je sve počelo...

Danas se zaljubljujemo u njih na prvi pogled, volimo iako nam, ponekad, zadaju bol.

One nas kao čarobnim štapićem natjeraju da hodamo pravo, malim ženstvenim, ali sigurnim koracima. Laskaju našoj silueti, vizuelno izdužuju noge.

Samim tim postale su fetiš i opsesija većine žena.

Za vas sam pronašla nekoliko modela trenutno najpopularnijih dizajnera obuće...

Uživajte!

Autorka je modna dizajnerka

Bonus video: