Umro je Vidal Sasun

Smrt poznatog frizera potvrdila je policija Los Anđelesa, a uzrok smrti je leukemija od koje se neko vrijeme liječio u Londonu
163 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 10.05.2012. 15:28h

Čuveni frizer Vidal Sasun čije se ime provlačilo u svijetu mode posljednjih 70 godina i koji je šišao Avu Gardner, Ritu Hejvort i Elizabet Tejlor, preminuo je u 84. godini života od posljedica leukemije od koje je obolio 2009. godine

Njegovu smrt je potvrdila policija Los Anđelesa, a uzrok smrti je leukemija od koje se neko vrijeme liječio u Londonu.

Njegova četvrta žena Roni izjavila je kako je Vidal bio jak tokom cijele bolesti.

Sasun je rođen u Engleskoj daleke 1928. godine. Nakon očeve smrti, majka koja je jedva uspijevala da skrpi kraj sa krajem, ostavlja ga, zajedno sa bratom, na staranje Jevrejskom domu za siročad. Nakon što je tu proveo sljedećih 7 godina Vidal se vraća u London, gdje vrlo brzo napušta školu i počinje da radi kao šegrt u jednom frizerskom salonu.

Tokom šezdesetih Vidal Sasun je osmislio legendarnu "paž" kao i neprevaziđenu "bob" frizuru
U žižu javnosti je dospio 1968. godine, kada je ošišao glumicu Miu Farou, za film "Rosemary's Baby" i naplatio šišanje 5.000 dolara

"Sasun je unio revoluciju u frizure, i način na koje se one gledaju danas. On je bio moj heroj", rekao je za BBC njegov kolega, frizer Li Staford.

"Divan dan pretvorio se u pakao. Počivaj u miru Vidal, hvala ti na svemu što si uradio za modnu industriju", napisala je poznata stilistkinja Tabata Kofi.

Legendarni frizer ušao je u istoriju kao neko ko je znao da prepozna i razumije emancipaciju žena i njihovu "trku" za karijerom.

Stari i novi način šišanja

"Mnoge žene rade, žele moć, i one više nemaju vremena da sjede ispod haube i da se feniraju", pričao je svojevremeno frizer koji je odgovoran za sve "operi i idi" frizure koje ne zahtijevaju specijalno oblikovanje i feniranje kod frizera.

Nakon što je lansirao liniju šampona i preparata za njegu kose, otvorio je niz salona širom svijeta.

U žižu javnosti je dospio 1968. godine, kada je ošišao glumicu Miu Farou, za film "Rosemary's Baby" i naplatio šišanje 5.000 dolara.

Bonus video: