Modna ikona Zelda Kaplan umrla na reviji

Manekenke koje su u tom trenutku šetale pistom nisu ni zastale prolazeći pored nje
0 komentar(a)
Zelda Kaplan, Foto: Reuters
Zelda Kaplan, Foto: Reuters
Ažurirano: 17.02.2012. 18:48h

Njujorška modna ikona Zelda Kaplan preminula je tokom tamošnje nedjelje mode, a manekenke koje su u tom trenutku šetale pistom nisu ni zastale prolazeći pored nje.

Ništa nije nagovještavalo da će Zelda (95) skončati u prvom redu revije Džoane Mastrojani.

Došla je sa mužem, pozirala nasmijana fotoreporterima, raspoložena kao i uvijek.

Ipak, na samom početku revije pala je u krilo svog supruga, koji je kako je kasnije kazao, mislio da se onesvijestila. Četvoro muškaraca priskočilo je u pomoć, iznijeli su je i prebacili u bolnicu gdje je proglašena mrtvom. Za to vrijeme manekenke su perfektno odradile svoj posao, kao da se ništa nije desilo.

"U životu nije bila kod doktora", kazao je njen suprug američkim medijima.

Zelda Kaplan, njujorška urbana legenda, ispratila je kompletnu modernu istoriju noćnog života tog grada. Bila je prepoznatljiva po haljinama u afričkom stilu i velikim naočarima.

Često je putovala po Africi i Aziji i bavila se humanitarnim radom. U intervjuu za New York magazin 2010. je rekla da ide na spavanje između ponoći i sedam ujutro.

"Bila sam uspješna plesačica i igračica golfa na Majami Biču u svojim 20-im, supruga ljekara u 30-im, a zatim sam to ponovila u svojim 60-im i 70-im godinama. Dosta vremena provela sam u Africi i na jugoistoku Azije radeći na unapređenju prava žena i djece, direktno sa lokalnim plemenima", kazala je u tom intervjuu.

Bonus video: