Štikle su obavezne!

Cipele sa visokom štiklom su tokom istorije bile veoma cijenjene, kako od žena tako i od muškaraca, zbog svog koketnog šarma, osim zbog nekoliko centimetara “poklonjene” visine.
65 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 01.12.2011. 13:57h

“Visoke pete ti, jednostavno, zadnjicu stave na pijedestal, dakle, tačno na njeno mjesto”, kaže top model Veronika Veb.

Par lijepih cipela s visokim štiklama je kao jedan sportski auto ili jedno veliko umjetničko djelo. Ne postoji potreba za njima: jednostavno ih želite, žudite za njima, cijenite ih i – morate imati. Dobro urađene štikle su konstruirane kako bi vas uzvisile upravo onoliko koliko je potrebno da budete neodoljivo zavodljivi.

Zašto trčati estetskom hirurgu ili u gimnastičku dvoranu? Visoke pete su najbrža i najefikasnija kura za mršavljenje koja postoji. Treba, naravno, voditi računa o udobnosti, tačnije – podnositi izvjesnu dozu neudobnosti, ali upornim vježbanjem ćete prevazići taj nedostatak. Jedino što je ružnije od djevojke s običnim i neuglednim cipelama na nogama je djevojka koja u njima ne zna hodati.

Slijedite uputstvo “ko više potroši više će dobiti” i investirajte u kvalitetne cipele. Kako veličina cipele varira zavisno od kalupa ili oblika štikle, budite spremne na dugotrajno isprobavanje. Na visokim petama nije jednostavno koračati i kada su zadovoljeni svi uslovi, te nemojte sebi još otežavati uzimajući neodgovarajuće cipele. One sa špicastom petom mogu poslužiti kao smrtonosno oružje.

Što je peta šira veća je površina kojom se oslanjamo na tlo, te ako ste nesigurni dok hodate to znači da morate dodati koji centimetar u širinu. Imajte na umu da mijenjajući svoju visinu mijenjate i svoj personality. Visina štikle kreće se od pet (skoro ravne – kako dosadno!) do sedam centimetara (dnevne), devet centimetara (seksi), 10, 5 cm (koje zaista pomažu izgledu). Koračanje na štiklama određene visine je kao vožnja biciklom: kad se jednom nauči, ne zaboravlja se. Ali, prvi put bez ičije pomoći može biti prezahtjevno, te je potrebno znati neke korisne stvari.

Kad obuti cipele s visokom petom?

Ne treba ih vezati isključivo za veče i večernje haljine. Funkcionišu savršeno i uz pantalone, džins, mini suknju, pidžamu (uz njegovu košulju i svjetlost svijeća). Potrebno je imati i malo avanturustičkog duha.

A posebno u slučaju da namjeravate poći stopama poznate kolekcionarke cipela Imelde Marcos, morate znati da ocijenite mjesto i situaciju.

Antilop, saten i pastelne boje najbolje zaboravite ako postoji i najmanja opasnost od padavina – trajno ćete ih uništiti.

Da li ste u stanju bez problema stići iz tačke A do tačke B? Vozite automobil? Obratite pažnju na klizavost, neravnine na cesti i eventualne sitne prepreke zbog kojih možete izgubiti ravnotežu. Ako stepenice nemaju rukohvat, radije nemojte ni pokušavati.

Pravila u oblačenju potrebna su samo osobama koje ne znaju šta obući i kako izgledati šik. Imajte na umu da nije moguće biti pretjerano šarmantan ni imati previše cipela.

Ako ste nabavili nove cipele s visokom štiklom i naučili osnove, vrijeme je da krenete u obližnji supermarket: tamošnji podovi su idealni za uvježbavanje hodanja po klizavom (a možete se držati za kolica).

Kako opravdati često kupovanje cipela?

Kakvi god da su vaši unutrašnji nemiri i finansijske krize kroz koje prolazite, nikada ne treba da idete ispod vlastitog standarda. Naprotiv: neka bude visok, najbolje zahvaljujući dobrom paru cipela.

Tokom sukobljavanja s teškim periodom najčešće se nesvjesno odabire izgled žrtve. Više od toga ne možete pogriješiti – trebate uvijek izgledati najbolje što možete. Ako sami ne vodite računa o vlastitom izgledu, ko bi to trebao činiti? Što je situacija teža, to štikle treba da budu više. Hodanje na visokim štiklama će vam pomoći da budete koncentrisanije, učiniće da mislite jasnije i što pre pronađete rješenje problema koji vas muči.

Sav novac koji potrošite na cipele doprinijeće opštem poboljšanju vašeg stanja, dakle, radi se o terapeutskom učinku. Sem morala, štikle podižu zadnjicu i učvršćuju butine, imaju isti (dobro, skoro isti) efekt kao nedjelja gimnastike ili kao značajna povišica plate. Sem toga, mogu značajno proširiti krug poznanika i prijatelja, te povećati broj poziva, izlazaka, večera…

Sigurne i zavodljive na visokim potpeticama

Koračati sigurno, elegantno i prirodno nije tako jednostavno. Današnja moda nam zasigurno ne ide na ruku. Štikle sve više rastu, srećom ne samo uvis: tu su platforme i debele pete. Ali, sa svim tim nikada nije lako naći ravnotežu…

Kada kupujete cipele moraju vam savršeno pristajati uz stopalo, posebno ukoliko imaju visoke pete, dok se kod ravnih manji defekti mogu korigovati. Ipak, nema ništa bolje nego kada vam cipele pristaju “kao rukavice”.

Ne žurite nikada kada je kupovina u pitanju, prohodajte koliko treba kako biste cipelu osjetili na nozi, i ne kupujte ako nijeste sasvim zadovoljni. Ukoliko ne spadate u kategoriju žena “rođenih sa štiklama”, odaberite zatvorenije cipele sa stabilnom petom, iako ste se na prvi pogled zaljubile u ultramoderne zlatne sandale s najtanjim mogućim kaišićima. Nemojte nositi najlonke s visokim petama i cipelama nazad otvorenim, bosa stopala u otvorenim cipelama daju veću stabilnost.

Trik manekena: prije nego obujete nove cipele lagano izgrebite đon makazama, naročito ako je kožni. Visoke pete vas primoravaju na lagane i seksi korake, doprinose vašem šarmu i ženstvenosti, samo ne žurite. Budite pažljive s predugim haljinama ili pantalonama, vrhovi štikli se lako mogu zakačiti za tkaninu, a posljedice biti dramatične.

Bonus video: