Verica Rakočević: Prodala sam sve i nije mi žao

"Pošto se radi o maturskim haljinima, i mojim viđenjima kako bi trebalo djevojke da izgledaju za svoju najljepšu noć, a sve one žele da budu jedinstvene, ovo će biti dobra prilika da im ponudimo nešto takvo."
182 pregleda 0 komentar(a)
Verica Rakočević, Foto: Arhiva Vijesti
Verica Rakočević, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 28.03.2011. 18:28h

Verica Rakočević, jedna od najistaknutijih srpskih dizajnerki 2. aprila održaće reviju unikatnih haljina za maturske večeri u kotorskom šoping centru “Kamelija”, a uoči ove manifestacije o svom radu govorila je za Vijesti.

"Pošto se radi o maturskim haljinima, i mojim viđenjima kako bi trebalo djevojke da izgledaju za svoju najljepšu noć, a sve one žele da budu jedinstvene, ovo će biti dobra prilika da im ponudimo nešto takvo. Nije se poštovala procedura jedan model u tri veličine, jer znamo da ako jedna djevojka kupi haljinu u broju 38, druge dvije neće. Stoga su svih 30 modela unikati", kazala je za “Vijesti” Rakočevićeva, dodajući da je ovo pilot projekat, koji će biti smjernica njene saradnje sa “Kamelijom”.

• Pošto se radi o unikatnim haljinama, koliko novca će djevojke morati da izdvoje?

"Imam dosta klijenata iz Crne Gore i iskustvo mi govori da su spremne da izdvoje novac za dobru haljinu. Od tih 30 haljina, samo dvije su po mom mišljenju relativno skupe i koštaće od 1200 do 1300 eura, dok će ostale biti u rasponu od 500 do 700 eura. Mislim da to nije mnogo, ako se uzme u obzir da je to unikatna haljina koja je rađena od vrhunskog materijala."

• Osim ove, radite na kolekciji koja je inspirisana Koko Šanel. Koji ste period uzeli kao okosnicu za stvaranje kolekcije?

"To je ozbiljna priča. Meni je čast da je Atalje 212 dozvolio da u tom prostoru 5. maja održim reviju. Oni imaju stroga pravila i do sada to nije bilo moguće. To neće biti klasična modna revija, već vrsta performansa, jer je to omaž posvećen Koko Šanel. Najviše sam se vezala za period Koko i Igor Stravinski, ljubavnu priču, i pokušala sam da njihov odnos i cijeli životni i radni koncept smjestim u okvir kolekcije, koja će biti luksuzna i izuzetno skupa."

• Uvijek ste se vodili damama koje su obilježile jednu epohu, kao što su Frida Kalo, Čučuk Stana, pa sada Koko Šanel.

"Ovo je najopasniji izazov. Konceptualno sam se odredila da tako radim svoj posao, a ne da ga komercijalizujem. Hoću da on meni donese veliko zadovoljstvo, a to nije isključivo kroz novac, već kroz kreativni period stvaranja, razmišljanja, čitanja, prikupljanja informacija. Moda kada se ušunja u umjetnost ona je najmanje komercijalna. I kao mlada sam tako razmišljala, pa i sada.

Paja Jovanović je jednom rekao “Život je divan san, na- žalost kratko traje”. Ja se trudim da sanjam dobro i zbog toga su inspiracije takve, od Fride Kalo, Isidore Dankan, žena koje su išle ispred svog vremena, pa sve do Čučuk Stane. Ali moram priznati da je to zamka. Ako ne razmišljete pravilno, i ako nemate kreativnog potencijala možete iznijeti samo kopiju, a to može biti jako opasno."

• Raditi kolekciju inspirisanu Koko Šanel je izazov, a još veći bi bio ako biste istu reviju prikazali u Parizu. Da li ste razmišljali o tome?

"Lijepo mislite, romantično, isto kao i ja. Nikada se ne bih zadovoljila izlaganjem u našoj ambasadi, jer to u stvari i ne bi bio odlazak u inostranstvo. Možda sam megaloman, ali jedino bih prikazala kolekciju na nekoj manifestaciji. No, poučena svojim iskustvom i nastupom na Internacionalnoj smotri mode u Rimu, znam koliko to košta. Za sada mogu da se nadam, da neko vidi u tome svoj interes. Ali bi bilo divno, prikazati ovu kolekciju Francuskoj."

• Da li to znači da više nećete prodavati stanove kako biste finasirali revije?

"Sve sam prodala što sam imala i nije mi žao. To što sam uradila je možda nekom neracionalno, nepraktično, ali ja imam lijepa sjećanja na taj period. Vjerovatno da imam šta da prodam, isto bih i sada uradila."

Bonus video: