Moderni neandertalci

Marko Perezani sa Univerziteta Ferara u Italiji, pronašao je 660 ptičjih kosti pomiješanih sa kostima neandertalca u pećini Fumane u sjevernoj Italiji. Mnoge krila su sječena i strugana što sugeriše da su sistematski uklonjena.
0 komentar(a)
Ažurirano: 22.02.2011. 16:37h

Italija je vladala modnim svijetom duže nego što smo mislili. To barem tvrde arheolozi. Oni kažu da imaju dokaze da su neandertalci koristili perje kao ukrase prije 44.000 godina. Ove tvrdnje potpiruju raspravu o tome da li su naši daleki rođaci bili jednostavno životinje ili kultivisani kao Homo sapiens, navodi New Scientist.

Marko Perezani sa Univerziteta Ferara u Italiji, pronašao je 660 ptičjih kosti pomiješanih sa kostima neandertalca u pećini Fumane u sjevernoj Italiji. Mnoga krila su sječena i strugana što sugeriše da su sistematski uklonjena.

Baš kao i školjke koje su neandertalci nosili kao nakit, Perezani misli da su perje koristili kao ukrase. On je odbacio druga objašnjenja da su ptice koristili u ishrani jer luk i strijela nijesu bili pronađeni u to vrijeme. Žoao Zilhao sa Univerziteta u Barseloni kaže da je više dokaza da su neandertalci bili kultivisani kao Homo sapiens. Sa druge strane, Tomas Higham sa Oksforda kaže da je Perezani predaleko otišao.

Bonus video: