Rakočević: Za podgorički Fashion Week spremam veliko iznenađenje

Čuvena srpska modna dizajnerka Verica Rakočević za “Magazin” najavljuje učešće na aprilskoj manifestaciji, te priča o inspiracijama koje crpi iz tradicionalnog kulturnog nasljeđa i planovima za tekuću godinu
2774 pregleda 0 komentar(a)
Sa prošlogodišnje Nedjelje mode u Podgorici: Verica Rakočević Foto Filip Roganović, Foto: Filip Roganović
Sa prošlogodišnje Nedjelje mode u Podgorici: Verica Rakočević Foto Filip Roganović, Foto: Filip Roganović

Kada je krajem prošle godine na manifestaciji Fashion Week u Podgorici predstavila kolekciju DreaM, čuvena srpska modna kreatorka Verica Rakočević nagovijestila je da radi na novom projektu inspirisanom porodičnim grbom njenog oca.

Ipak, ljubitelji mode će pričekati još malo na predstavljanje te kolekcije, ali će u međuvremenu imati priliku da vide novu, koja će takođe biti predstavljena na podgoričkoj Nedjelji mode u organizaciji Modne komore Crne Gore, čiji je početak zakazan za 15. april. Rakočević, koja je jedan od učesnika modnog događaja, za “Magazin” otkriva šta je pripremila ovoga puta, kakve utiske na nju ostavlja crnogorska publika, a nagovijestila je i buduće planove, te otkrila kada će prikazati kolekciju inspirisanu istorijom njene porodice.

„Ta ideja je ostavljena za septembarsku tradicionalnu reviju u Beogradu, a sada za Fashion Week u Crnoj Gori spremam zaista specijalno iznenađenje, tako da ne bih mnogo o tome pričala, jer ako vam dam bilo koju informaciju onda neće biti iznenađenje kakvo želim da priredim“, nagovještava dizajnerka.

„To je nešto što je vezano za moje korijene, moju vezanost za naše podneblje, mislim da će biti veoma interesantno“, dodala je zagonetno Rakočević.

Jedino što je otkrila vezano za kolekciju je da su u pitanju modeli za sezonu proljeće/ljeto. „Aktuelna je sezona i radi specijalno za Fashion Week u Podgorici jer odmah poslije toga 24. maja imam reviju za banku iz Pariza, pa će to biti druga kolekcija, a ta inspirisana grbom dolazi na red tek u septembru“, pojašnjava ona.

Kako podsjeća, ovo nije prvi put da inspiraciju pronalazi u istoriji i tradiciji balkanskog naroda.

„Generalno sam negdje prestala sa onim tematskim kolekcijama koje su bukvalno čista umjetnost i shvatila da u tome što radim mora da bude mnogo više nečega što je komercijalno. Ne mislim da to bude konfekcija, već prosto stvari koje jesu pomjerene od klasičnog stila ili imaju nešto što ih izdvaja i što može da se nađe u prodaji“, pojašnjava ona.

„Što se tradicije tiče, kod mene su uvijek neki momenti iz tradicije moje zemlje, jer su mi uvijek bili interesantni i ja sam to uvijek ubacivala u kolekcije da bih pokazala koliko ovaj prostor meni uopšte znači“, odgovara Rakočević.

„Skoro sam recimo pričala sa Veljkom (Kuzmančević, suprug Rakočević) koji mi kaže da bi mogao da živi bilo gdje u svijetu, a ja ne bih, već samo ovdje, na ovom prostoru. Tako da sam veoma vezana za našu tradiciju. Kad kažem našu, mislim i na crnogorsku i na srpsku“, ističe ona.

Najveća greška po njenom mišljenju je što domaći dizajneri ne crpe više inspiracije upravo iz sopstvene tradicije.

„Ona je inspirativnija stranim dizajnerima, nego našim, kao da se mi toga nekako stidimo. A drugi dizajneri to uzimaju kao ideje i pokupe nam kajmak“, uz smijeh komentariše srpska kreatorka.

Upravo prošle godine događaj u dizajnerskom svijetu čuo se i među onima koji ne prate modne trendove i tokove, a u pitanju je kolekcija modne kuće Dior, koja je iskoristila motive rumunske nacionalne nošnje, kreirajući identične odjevne predmete koje u regionu Bihor žene i dalje ručno izrađuju i prodaju.

Ipak, Rakočević ističe da su tužbe u takvim situacijama uzaludne jer se ne može zabraniti korišćenje nacionalnog kostima bilo koje zemlje.

„Tu ne može ništa da se uradi, jer to prosto nacionalno nasljeđe. To bi značilo da ako ja uzmem detalj nošnje, neko iz Perua bi mogao da me tuži, što je besmisleno. Ne mogu se tačno sjetiti godine kada je Alberta Fereti iskoristila naš gunj sa staklenim ogledalcima i napravila cijelu kolekciju bundi, tada se još uvijek nije prešlo na ekološka krzna“, prisjeća se ona.

„Desilo se 1999. ili 2000. godine jedan kroz jedan prekopirana vojvođanska košulja od muslina, tako da ne možete da zabranite. Skoro je u nekom stranom filmu korišćena pjesma ‘Zajdi zajdi’, ne možete da tražite autorska prava, jer je to narodna pjesma“, pojašnjava ona.

„Mi samo treba da shvatimo koliko je naše nasljeđe bogatstvo i da to pretvorimo u svoju prednost, a ne da to smatramo manom, jer nam je tamo neko smislio i prodao neko ludilo i proglasio ga ultra trendom, a mi mislimo da je to ljepše i bolje, nego što mi uradimo, a obilježeno je našim nacionalnim nasljeđem“, smatra Rakočević.

Kada je u pitanju njen rad, a naročito predstavljanje u Podgorici, publika je navikla da vidi obimne kolekcije, umjesto desetak modela, a to će biti slučaj i ovoga puta.

„Kada imate samostalnu reviju, kao na primjer ja u Beogradu, tu je 35 do 40 izlazaka (odjevnih kombinacija). Ovdje je čak i tih 20 izlazaka privilegija, zato što je pravilo da to bude 14 ili 15. I ovoga puta će biti 20 izlazaka, s tim što će priča biti veoma interesantna, vidjećete“, obvećava ona.

U većini slučajeva suprug Rakočević, muzičar Veljko Kuzmančević, podržava dizajnerku tako što komponuje specijalnu muziku za reviju ili čak uživo svira na pisti, a ovoga puta podrška će biti nešto drugačija.

„Neće biti na pisti kao podrška, ali će biti u publici. On se već neko vrijeme bavi i fotografijom, a sada je to malo aktivirao, pa će se na jedan drugi način, kreativno izraziti. Imaćemo priliku i to da vidimo“, nastavlja srpska kreatorka, koju suprug često i inspiriše.

Iako je najpoznatija kao modna dizajnerka za žene, Rakočević nerijetko kreira odjevne komade i za muškarce, ali za sada ne razmišlja o predstavljanju takvih radova u vidu kolekcije.

„Radim po porudžbini muška odijela i imam značajne klijente baš iz Crne Gore, ali sam naročito ponosna na jedan mantil koji sam prije 25 godine kreirala. Džejson Gold, fotograf koji je oženjen vašom Novljankom, radio je moj katalog i tada je kupio jedan kaput koji kaže da nosi i dan danas“, pohvalila se ona.

„Tako da radim mušku garderobu po porudžbini, ali je još uvijek nisam predstavila kao odvojenu liniju, jer to zahtijeva i mnogo vremena, a ja imam puno posla. Sada u aprilu je revija kod vas, u maju ovdje, imamo veliki broj klijenata i iz Crne Gore i iz Švajcarske, Austrije... Sa ovoliko godina dosta dobro to postižem“, uz smijeh konstatuje Rakočević.

Ono što je posebno karakteristično za ovu dizajnerku je da ne učestvuje u modnim manifestacijama, ali zbog organizatora Nedjelje mode u Podgorici, često čini ustupke.

„To nije kompromis, već moja želja. Ja sam sada odbila Fashion Week u Sarajevu, ne učestvujem ni u Beogradu na toj manifestaciji. Ove godine hoću, ali u tom dijelu gdje se organizuje omaž Mileni Dravić, pa su neki dizajneri pozvani da naprave po dva izlaza, čisto da se oda počast jednoj takvoj veličini kao što je ona“, ističe dizajnerka koja svoje klekcije predstavlja u okviru samostalnih revija.

„Srđa Lubarda (organizator crnogorskog Fashion Weeka) za razliku od drugih organizatora, da ne pominjem sada kojih, gdje se dobijaju sredstva i od države i od grada u kojem se sve to održava, on to radi sve sam“, ističe ona.

„Na kraju krajeva, fantastično sve to organizuje moram da priznam da se uvijek dobro osjećam kada dođem u Podgoricu na Fashion Week i doćiću uvijek, kada god me bude pozvao, zato što tu imam fantastične uslove i kada je u pitanju bekstejdž, manekenke, ali i tretman. On je čovjek koji zna kako prema kome treba da se ponaša i na koji način treba da mu ukaže čast, a onda ta osoba mora u znak zahvalnosti uvijek da bude tu kada je pozove“, pojasnila je kreatorka.

„Organizacija je fantastična. Profesionalizam je veoma visok i ja ću uvijek doći. Sa druge strane imam i puno klijenata iz Crne Gore i ono što sam rekla i prošlog i pretprošlog puta, nisam osoba koja se bilo kome dodvorava i to se zna, ali zaista sam uvijek prijatno iznenađena publikom na svakoj reviji“, kaže Rakočević, koja posebno ističe stil crnogorskih dama.

„Kako su žene obučene, bez vulgarnosti. Kada o tome pričam, kažu mi da toga ima svuda. Možda negdje vani, ali tu sam uvijek vidjela vrlo decentno obučene i našminkane žene, onako kako ja mislim da treba da izgleda prava dama“, smatra ona.

Rakočević na kraju otkriva da će se, kao i uvijek, potruditi da dolazak u Podgoricu iskoristi da provede neko vrijeme u Crnoj Gori.

„Prošle godine smo Veljko i ja bili u Petrovcu, tu smo bili gosti dva dana i zaista je bilo divno. Planirali smo i ove godine, prijatelji su nam tu pa dolazimo automobilom kako bi bili u mogućnosti da obilazimo razna mjesta. Sada će biti april, toplo vrijeme tako da ćemo se potruditi da dođemo ranije, jer nakon manifestacije neću moći da ostanem, pošto mi dolazi kćerka iz Njujorka, a sin mi se ženi“, pohvalila se ona.

„Ukoliko budemo u prilici da dođemo ranije to će biti super, pošto dolazim sa kolegom Igorom Todorovićem, pa moramo da isplaniramo i njegovo i moje vrijeme“, ispričala je Rakočević.

Bonus video: