Šminka kojoj obavezno morate provjeriti rok trajanja

Baš kao što nećete pojesti hranu kojoj je istekao rok trajanja, jednako razmišljanje bi trebalo da primijenite i na šminku
1356 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Pixabay
Ilustracija, Foto: Pixabay

Ako redovno obnavljate svoju kolekciju šminke, može vam se desiti da zaboravite na to da ona ima rok trajanja. Budući da je danas industrija ljepote jača nego ikada, vrlo često se događa da jednostavno kupujemo i gomilamo proizvode koje na kraju rijetko ili uopšte ne koristimo. Pogledate li pažljivije, sigurno ćete u svojoj kozmetičkoj torbici pronaći barem jedan proizvod kojem je istekao rok trajanja.

Baš kao što nećete pojesti hranu kojoj je istekao rok trajanja, jednako razmišljanje bi trebalo da primijenite i na šminku. Iako ne bi trebalo da koristite baš nijedan proizvod kojem je istekao rok, postoji onih nekoliko koje odmah morate eliminisati i nabaviti nove, piše Glossy.

Puder je jedan od onih proizvoda koji mijenjamo u zavisnosti od godišnjeg doba, pase može desiti da nas "zimski" puder čeka sve do sljedeće zime. Budući da rok trajanja varira od proizvođača do proizvođača, najbolje je pouzdati se u miris i teksturu. Ako puder ima neprijatan miris, grudvice ili je s druge strane previše tečan ili krut, vrijeme je da nabavite novi. Nanošenje ovakvog pudera može prouzrokovati velike probleme s kožom, pojavu akni i bubuljica ili dovesti do neugodnih alergijskih reakcija.

Ruževi su proizvodi koji imaju duži rok trajanja, ali ipak nakon nekog vremena i oni gube na prvobitnoj teksturi i postojanosti. Na ruževima je to malo teže primijetiti. Baš kao i kod pudera, stari ruž može isušiti usne i izazvati iritaciju koja vas može dovesti i do doktora, pa kako biste to spriječili, nemojte koristiti onaj stariji od godinu i po.

Maskara je proizvod koji nanosimo na vrlo osetljivo područje. Budući da maskaru nanosimo u blizini očiju, govorimo o proizvodu čiju ispravnost ne smijete shvatati olako. Možda nijeste znali, ali maskara je proizvod koji nakuplja bakterije u velikom broju pa treba da je mijenjate svakih tri do četiri mjeseca. Infekcije koje se mogu dogoditi vašem oku nijesu bezazlene i mogu dovesti do velikih komplikacija, a to sigurno ne želite.

Bonus video: