Marković prikazao kreacije sa svjetskih nedjelja mode

Na ovogodišnjem proljećnom izdanju Fashion Connectiona viđene i kolekcije Ivane Miranović, Bjanke Bijelić, Instituta Konfucije i Lazara Ilića
985 pregleda 0 komentar(a)
Zvonko Marković, Foto: Luka Zeković
Zvonko Marković, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 09.04.2019. 10:18h

Proljećno izdanje modne manifestacije Fashion Connection, u nedjelju veče, u hotelu “Hilton”, zatvorio je poznati srpski kreator Zvonko Marković koji je za tu priliku pripremio retrospektivu proteklih godina njegove karijere, te su pistom prošetale manekenke u modelima ranije viđenim na Nedjeljama mode u Njujorku, Sankt Peterburgu, Šangaju...

Predstavljanje njegovih modela bilo je podijeljeno u tri segmenta, dva u crnim tonovima i posljednji u svijetlim bojama.

Među modelima nisu bile samo haljine, već kako je dizajner i najavio u razgovoru za “Vijesti” prije dolaska u Podgoricu, revija je obuhvatila i kožne jakne i kaputiće.

“To je visoka moda što se tiče izrade, proporcija, unikatnosti, jer su modeli napravljeni ručno sa puno sati vrijednog rada”, ispričao je Marković za “Vijesti”, koji je ovom retrospektivom obilježio i dvije decenije karijere.

Drugo veče modne manifestacije otvorila je Ivana Miranović, odnosno njen brend “Itsa Couture” sa debitantskom kolekcijom “Tuscan Night”, u kojoj su preovladavale haljine sa žiponima, u nekim slučajevima sakriveni ispod slojeva materijala, a u drugim potpuno vidni ispod providnih tkanina.

Nakon ove revije, prisutni su imali priliku da pogledaju kolekciju “Sve boje Kine” insprisanu kineskim narodnim manjinama, koja se izdvojila i po tome što je nisu radile profesionalne dizajnerke.

Naime, Milena Đukanović direktorica Instituta Konfucije, došla je na ideju da uz pomoć Ane Golubović naprave 17 modela.

“Inspiraciju sam pronašla u kineskoj istoriji, filozofiji i gledala sam da to sve bude inspirisano manjinama koje žive u ruralnim djelovima Kine, to su ili neke visoravni ili planine”, ispričala je ranije Đukanovićeva, koja je dizajnirala i nakit u sklopu kolekcije.

Podgoričkoj publici prvi put se predstavila i srpska dizajnerka Bjanka Bijelić, u čijoj je kolekciji “Fairytales Are Real”, preovladavala čipka.

“Veliki sam ljubitelj čipke u svim oblicima, bojama, varijantama... Smatram da haljina dobija potpuno novu dimenziju kada je upotpunjena čipkom. Stoga je i u ovoj kolekciji ona vrlo prisutna, uz pratnju satena, brokata... Boje variraju. Uglavnom sam koristila svjetlije, nježne tonove, u kombinaciji sa srebrnom i sivom”, ispričala je Bijelić.

U okviru 23. Fitems Fashion Connectiona, predstavljena je i nova kolekcija salona vjenčanica “Na zrnu graška”.

Noć ranije, samostalnom revijom predstavio se i Lazar Ilić, koji će ovoga puta pokloniti haljine iz kolekcije “Pearls and Diamonds are Forever” svim maturantkinjama i polumaturantkinjama, štićenicama Dječjeg doma “Mladost” u Bijeloj.

Bonus video: