I ravne i sa štiklom: Kako izabrati udobne cipele

Držite cipelu za oba kraja i pokušajte da je presavijete. Ako se može previše presaviti neće vam pružati dovoljnu potporu
1552 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 11.04.2019. 18:34h

Svaka cipela može da bude udobna ako se kupuje po određenim pravilima.

Savjeti za pronalaženje udobnih cipela sa potpeticom:

1. Uhvatite cipelu za štiklu i kod prstiju. Đon bi trebalo da bude fleksibilan i savitljiv u prednjem dijelu, ali krut na ostatku cipele.

2. Potpetica bi trebalo da se nalazi tačno ispod sredine pete. Ako se nalazi previše naprijed ili nazad na cipeli imaćete problema sa ravnotežom.

3. Izaberite cipele čiji vrh ide u (umjereni) špic, koji je duži od vaših prstiju jer prsti tako neće biti stisnuti ili, još gore, zgnječeni.

4. Pripazite da je dio cipele za prste dovoljno širok, odnosno da vas ne stiska.

5. Imajte na umu da cipela s punom štiklom bolje raspoređuje težinu i pruža potporu po celoj dužini stopala.

6. Testirajte mekoću dijela za tabane: prstom pritisnite unutrašnji dio cipele. Na dodir bi trebalo da bude lagano umjereno mekan, kao da je lagano postavljen.

7. Izbjegavajte sintetiku. Nosite cipele od kože ili tkanine jer su to materijali koji dozvoljavaju koži da diše čime se smanjuje mogućnost pojave žuljeva.

Savjeti za pronalaženje udobnih ravnih cipela:

1. Tražite čvršće cipele. Stisnite dio cipele oko pete sa strane. Ako se peta može toliko presaviti da dotakne unutrašnji đon, cipela ne pruža dovoljnu potporu.

2. Držite cipelu za oba kraja i pokušajte da je presavijete. Ako se cipela može previše presaviti neće vam pružati dovoljnu potporu.

3. Ako patite od bola u stopalima izaberite cipele koje nijesu potpuno ravne, odnosno imaju malu potpeticu koja će ublažiti bol.

4. Izaberite cipelu s kožnim ili gumenim đonom koji će maksimalno umanjiti udarce pri hodanju.

5. Nosite cipele koje imaju kožni unutrašnji đon. Prozračan i savitljiv, kožni đon sprječava trenje i stvaranje žuljeva i oblikuje se prema stopalu.

6. Tražite cipele koje imaju zaobljen deio za prste jer on prati oblik stopala i dopušta prstima da se pomjeraju.

7. Izaberite cipele čiji zadnji dio prijanja uz nogu i dovoljno čvrsto je drži kako biste izbjegli ispadanje cipele s noge. Sa druge strane, takj dio ne smije biti previše čvrst, kako biste izbjegli njegovo urezivanje u kožu na vrhu pete.

Bonus video: