Nova Gucci kolekcija: Nikad jače i provokativnije

Pored haljine sa cvijetom u obliku materice, na reviji je zapažen i kaput na kojem je izvezeno: 22. 5. 1978. To je datum kada je pobačaj postao legalan u Italiji
3095 pregleda 3 komentar(a)
Gucci, Foto: Instagram
Gucci, Foto: Instagram

Italijanska modna kuća Gucci u Rimu je predstavila svoju Cruise kolekciju za 2020. godinu koju su mnogi proglasili najprovokativnijom do sada. Lokacija za reviju nije odabrana slučajno, već je kreativni direktor brenda Alessandro Michelle zamislio dom Vatikana i Katoličke crkve kao savršenu lokaciju za iznošenje stavova modne kuće o abortusu.

Pistom su prošetali modeli u odjevnim komadima s natpisima "Moje tijelo moj izbor", poznatim feminističkim sloganom iz 70-ih, kao i sloganom "Pozvoni za promjenu" iz Guccijeve kampanje za ravnopravnost polova iz 2013. godine. Zanimljivo je, prenosi Index.hr, da su natpisi uglavnom krasili muški dio kolekcije u želji dizajnera da podstakne što više muškaraca da se uključe u to pitanje.

Kreacija koja je privukla najviše pažnje na reviji bila je bijela haljina s izvezenim cvijećem u obliku materice, detaljem koji je, kako je otkrio dizajner, dodat na haljinu nekoliko trenutaka uoči same revije. "Motiv materice odražava viziju dizajnera o slobodi, jednakosti i pravu na izražavanje", piše u opisu fotografije haljine na Instagram profilu brenda Gucci.

Još jedan komad koji se istakao bio je kaput na čijem je ovratniku izvezeno 22. 5. 1978., datum kada je pobačaj postao legalan u Italiji.

Bonus video: