Moda zagađuje: Treba li vam zaista onoliko odjeće koliko kupujete?

Poslanica u britanskom parlamentu Mary Creagh: "Današnja praksa nije održiva, naročito jer godišnje šaljemo 300.000 tona odjeće na spaljivanje"
823 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Pinterest
Ilustracija, Foto: Pinterest

Svi znaju koliko je plastika štetna za životnu sredinu, ali kod nas gotovo niko ne govori o štetnom uticaju mode na našu planetu.

Prema nekim tvrdnjama, modna industrija je među pet najvećih industrija zagađivanja na svijetu, zajedno sa naftnom industrijom.

U današnjem svijetu "brze mode", gdje prodavnice više ne proizvode samo sezonske kolekcije već često nedeljno izbacuju nove linije, kupovina ima potencijal da postane još više zarazna. Ljudi često kupuju više odjeće nego što im je potrebno, samo da bi pratili najnovije trendove. Jedan od glavnih problema sa ovim jeste šteta koju takve navike čine okolini. I ne, nijesu štetni samo vještački materijali, pamuk je takođe veoma problematičan.

Pamuk, koji se najčešće koristi u tekstilnim proizvodima u EU i iznosi 43% od ukupne prodate odjeće, možda ne zvuči kao ekstremni zagađivač kao materijali za čiju se proizvodnju koriste ugalj ili nafta. Međutim, proizvodni proces uključuje pesticide koji se koriste u uzgoju pamuka, toksične boje u proizvodnji i potrošnju ogromne količine prirodnih resursa kao što je voda. U istraživanju "Prljave tajne mode" koje je radila za BBC Stacey Dooley tvrdi da je za uzgoj pamuka od kojeg se proizvede samo jedan par farmrki potrebno 15.000 litara vode.

Koliko je ovaj problem ozbiljan pokazuje nedavno objavljeni izvještaj članova britanskog parlamenta koji zahtijevaju od vlade da okonča eru odjeće za kratkoročnu upotrebu, te da se pozabavi lošim uslovima na radu u modnoj industriji. Oni su pripremili 18 konkretnih preporuka koje se odnose na ekološke i radne uslove. Ne samo da je modna industrija izvor zagađivanja, već se neupotrijebljena odjeća često nagomilava na otpadima. Vlakna takođe dolaze do mora kada se odjeća pere, zagađujući morsku životnu sredinu, piše BBC.

Među predlozima parlamentaraca najzanimljiviju su: -Naknada od jednog penija po svakom komadu odjeće, koju proizvođači plaćaju fondu za bolju reciklažu odjeće; -Zabrana spaljivanja ili odlaganja neprodatih zaliha koje se mogu ponovo upotrijebiti ili reciklirati; -Obavezni ekološki ciljevi za modne trgovce s prometom iznad 36 miliona funti; -Poreske povlastice za ponovnu upotrebu, popravke i recikliranje.

Poslanica laburista Mary Creagh je rekla: "Proizvođači treba da budu prisiljeni da raščiste planine otpada koje stvaraju. Današnja praksa nije održiva, naročito jer godišnje šaljemo 300.000 tona odjeće na spaljivanje."

Bonus video: