Umro modni kreator Iber de Živanši

"I danas njegov pristup modi i njegov uticaj opstaju, njegovo dijelo i dana ostaje relevantno", navodi se u saopštenju
135 pregleda 3 komentar(a)
Iber de Živanši, Foto: Beta-AP
Iber de Živanši, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 12.03.2018. 15:03h

Legenda visoke mode kreator Iber de Živanši poznat po osnivanju istoimene modne kuće i po kreacijama za glumicu Odri Hepbern umro je u 92. godini, rekao je danas njegov partner u saopštenju.

Kreator Filip Vene je naveo da je Živanši umro u noći u subotu 10. marta, da bol dijele njegovi nećaci, nećake i njihova djeca kao i da će se sahrana obaviti privatno u uskom krugu.

Od prve revije 1952. do 1995. i odlaska iz svoje modne kuće, prodate grupi LMVh 1988, Iber de Živanši je tokom četdeset godina obilježavao svijet mode elegancijom svojih kreacija kao što je čuvena mala crna haljina koju je nosila glumica Odri Hepbern u filmu "Doručak kod Tifanija".

"Među kreatorima koji su od 1950. definitivno postavili Pariz na vrh svjetske mode ističe se modna kuća Ibera de Živanšija. Kako dugim večernjim haljinama tako i dnevnim toaletama on je znao da objedini dva rijetka kvaliteta - inovativnost i bezvremenost", napisao je Bernar Arno koji je na čelu kuće LVMH.

Modna kuća je takođe odala počast svom osnivaču u saopštenju pozdravljajući osobu koja je bila nezaobilazna u svijetu francuske visoke mode i simbol pariske elegancije tokom više od pola vijeka.

"I danas njegov pristup modi i njegov uticaj opstaju, njegovo djelo i dana ostaje relevantno", navodi se u saopštenju.

Izložba posvećena radu Ibera de Živanšija organizovana je prošle godine u Muzeju čipke u Kaleu na sjeveru Francuske, u regionu odakle on potiče.

Bonus video: