Praktični savjeti: Kako nositi štikle bez bolova u nogama

Jednostavna pravila za one koji ne mogu zamisliti svoj život u ravnim cipelama
2120 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Pixabay
Ilustracija, Foto: Pixabay

Nije tajna da cipele sa visokom petom nijesu najudobnije cipele. Ali većina žena zbog toga vjerojatno neće odbiti da nosi svoje omiljene štikle. Imajući to na umu, Elle donosi nekoliko praktičnih savjeta kako nositi potpetice bez štete za zdravlje.

Prvo što biste trebali je da prestanete da nosite potpetice baš svakog dana. Optimalno je 2-3 puta sedmično. Pokušajte ida in naizmjenično nosite sa ravnim cipelama kako bi vam se noge i kučma mogli odmoriti. I još bolje – kupite posebne ortopedske uloške kako bi pomogli pravilnoj raspodjeli težine po stopalu.

Tokom dana pokušajte da skinete cipele s potpeticama i masirate noge svaka 2-3 sata. To će pomoći da vratite ispravnu cirkulaciju krvi. Osim toga, ako morate da nosite štikle svaki dan, dajte prednost modelima s petom ne većom od 5 centimetara – ovo je optimalna visina, koja manje šteti stopalu.

Nakon dana u štiklama, ne zapostavljajte opuštajuće kupke za stopala. Na primjer, morska so može ublažiti umor, a lipa će poboljšati cirkulaciju krvi. Takođe, intenzivna masaža stopala može biti izvrstan način za ublažavanje umora. To se može učiniti i jednostavnim masiranjem površine šakom.

Postoje i vježbe za stopala koje se mogu raditi bez cipela. Prva je 2-5 minuta voditi tenisku lopticu ili malu bocu po podu. Zatim, 15-20 puta, podignite s poda salvetu ili bilo koji drugi mali predmet koji možete držati između nožnih prstiju. Nakon toga napravite set od 10-15 čučnjeva, pritom držeći noge čvrsto pritisnute na pod. I na kraju, dignite se na vrh stopala 15-20 puta, a zatim polako spustite stopalo na pod.

Bonus video: