Svaki moj uspjeh je uspjeh i Crne Gore

Crnogorska modna dizajnerka Marina Banović Džuver prenosi utiske sa Nedjelje mode u Parizu i nagovještava šta je pripremila za Montenegro Fashion Week
1265 pregleda 0 komentar(a)
Jedan od modela koje je predstavila u Parizu, Foto: Privatna arhiva
Jedan od modela koje je predstavila u Parizu, Foto: Privatna arhiva

Jedna od najpoznatijih crnogorskih modnih kreatorki, Marina Banović Džuver, nedavno je svoju kolekciju predstavila na Nedjelje mode u Parizu, a već narednog mjeseca nove radove prikazaće u okviru jesenjeg izdanja Montenegro Fashion Weeka u Podgorici.

Tim povodom, Banović Džuver je prenijela utiske iz francuskog centra mode, a nagovijestila je i šta publika u Crnoj Gori može očekivati.

“Gdje god da putujem i izlažem, ipak se posebno radujem svom učešću na Montenegro Fashion Weeku. To je moja zemlja, to su moji klijenti i mjesto odakle odlazimo u svijet da promovišemo svoj rad. Sve počinje ovdje”, smatra crnogorska kreatorka.

“Kolekcija je sa elementima zimskog, ali i svečanog. Čine je haljine i kaputi, ručno dorađeni. Koloritno su u rasponu roze tonova i golubje sivo-plavih. Inspiracija je jedan moj san”, opisala je ona za “Vijesti”. Kako kaže, izbor tkanina je bio očekivan, jer su u pitanju haljine, pa se odlučila za čipku, svilu i moher.

“Kolekciju radim nekoliko mjeseci unazad, zahtjevna je jer se ovi materijali ne šiju mašinski, a i aplikacije su u kategoriji ručnog rada”, istakla je ona.

Prethodno, u okviru Fashion Weeka u Parizu Banović Džuver je predstavila modele koji su veoma karakteristični za njen rad, jer je tokom izrade koristila motive crnogorske nošnje.

“U kolekciji prikazanoj u Parizu modeli su imali etno elemente, ne samo crnogorskog nacionalnog kostima, već i nacionalnog. Tako da su haljine imale formu koreta, ali i albanske džublete. Za prezentaciju u Crnoj Gori odlučila sam da dam drugačiju liniju, više se oslanja na neki glamur osamdesetih”, pojasnila je ona. Modeli koje je podijelila sa publikom u Francuskoj dobila je komplimente medija koji su pratili događaj, pa se u nekim izvještajima mogu naći opisi kolekcije Banović Džuver kao “spoj mode i tradicije na uspješan i primjetan način”.

Marina Banović i Donald Potard
Marina Banović i Donald Potard(Foto: Privatna Arhiva)

Crnogorska dizajnerka se osvrće na pažnju inostranih medija i pojašnjava koliko je to značajno, ne samo za nju, već cjelokupno crnogorsku modnu scenu.

“Značajno je u svim segmentima, bilo koji posao da radite. Ako ga radite dobro i kritika je pozitivna, onda ste vi i odličan promoter svoje zemlje. Svaki moj uspjeh je uspjeh i Crne Gore vani. Kada o vama piše eminentni časopis, kada ste u medijima, uz vaše ime ide i ime zemlje iz koje dolazite”, pojasnila je ona.

“A ja sam i pored zvučnih modela doživjela da se nađem i u britanskom Daily Mailu i da kažu da je magija Crnogoraca ništa manja od one iz Hari Potera. To su posebni trenuci i oni su vjetar u leđa za dalje uspjehe. Naša modna scena više i nije mala i zato je značajno da se što više angažujemo i promovišemo rad i zemlju”, istakla je Banović Džuver.

Ono što je takođe karakteristično za crnogorsku kreatorku je da prilikom prezentacije nove kolekcije već ima u planu narednu, a ona potvrđuje da uvijek razmišlja nekoliko koraka unaprijed i otkriva budući projekat.

“Nakon Montenegro Fashion Weeka u planu su mi projekti humanitarnog karaktera i rad na njima sa djecom iz SSŠ ‘Spasoje Raspopović’ gdje radim. Trudim se da ih uvodim angažovanjem što više na modnu scenu, kako bi za nekoliko godina bili spremni za samostalne projekte”, ispričala je Banović Džuver.

Bonus video: