Guči više nije najpopularniji modni brend: Ko je preuzeo tron?

Italijanska modna kuća Gucci izgubila je prvo mjesto i pala na treće, a na tronu ju je zamijenio super popularni Off-White™
3504 pregleda 0 komentar(a)
Gucci, Foto: Instagram
Gucci, Foto: Instagram

Četiri puta godišnje, globalna modna platforma Lyst objavljuje svoj -'The Lyst Index' - spisak najpopularnijih svjetskih modnih brendova uzimajući u obzir brojne faktore poput navika potrošača, rasta profita i angažmana brendova…

Prema podacima Lyst-a za treći kvartal 2019. godine, lista se ponešto promijenila od prethodnog puta. Naime, italijanska modna kuća Gucci izgubila je prvo mjesto i pala na treće, a na tronu ju je zamijenio super popularni Off-White™.

Lista brendova
Lista brendova(Foto: Lyst.com)

Kada je 2012. godine lansirao svoj brend Off-White, niko nije očekivao da će Virgil Abloh napraviti pravu pometnju u modnoj industriji. Tom posljednjin nekoliko sezona Virgil Abloh je pokazao da će njegov brend diktirati trendove: istakao se kolekcijom posvećenoj princezi Diani o kojoj su svi pričali, a ove je godine kreirao haljinu sa suknjom od tila za teniserku Serenu Williams u kojoj je nastupila na US Openu - i time ponovno privukao interesovanje medija, ali i povećao prisustvo na društvenim mrežama. Brend se dobro promovisao i saradnjom sa već dobro poznatim brendovima kao što su Nike i IKEA.

Off-White™
Off-White™(Foto: Instagram)

U top 5 najpopularnijh modnih brendova ušli su i Balenciaga, Versace i Prada, a po prvi puta je u TOP 20 ušla Bottega Veneta koja je skočila za nevjerojatno 21 mjesto skrasivši se pod brojem 16.

Instargam
Versace(Foto: Instargam)

Premda još nije ušao u TOP 20, fantastičan pomak ostvario je i francuski brend Jacquemus koji se popeo za nevjerojatnih 37 mjesta.

Jacquemus
Jacquemus(Foto: Instargram)

Bonus video: