Greške zbog kojih izgledate starije: Nemojte sebi dodavati godine

Naravno, ne treba zaboraviti da svako pravilo ima izuzetke, a tu je i izreka da su pravila tu da bi se kršila. Neka vam ovaj spisak posluži samo za provjeru, a ako odlučite da nešto ili sve ignorišete, sigurno znate zašto i - samo naprijed.
24003 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Pinterest
Ilustracija, Foto: Pinterest

Pogrešan izbor odjeće, obuće, ali i šminke i fruzure, kao i nepravilna njega kose, lica i tijela, lako mogu učiniti da žena izgeda kao da ima znatno viiše godina nego što zapravo ima. Ovo posebno važi za one u zrelijim godinama.

Pogrešni krojevi haljina i pantalona naglašavaju upravo ono što bi trebalo sakriti, a isto je i sa šminkom - ne pristaju sve boje i stilovi svim nijansama tena, pa se ženama preporučuje da pripaze kako sebi ne bi dodale godine.

Ovo su najčešće greške, a tu su i savjeti stručnjaka za njihovo izbjegavanje. Naravno, ne treba zaboraviti da svako pravilo ima izuzetke, a tu je i izreka da su pravila tu da bi se kršila. Neka vam ovaj spisak posluži samo za provjeru, a ako odlučite da nešto ili sve ignorišete, sigurno znate zašto i - samo naprijed.

Nošenje stare odjeće

Mnoge žene sklone su tome da čuvaju odjeću koju su nekada davno kupile i potrošile dosta novca na nju ili su je, pak, dobile na poklon pa ona ima sentimentalnu vrijednost. Najćešće su u pitanju komadi koji više ne laskaju ni godinama, ni figuri, a još manje su u skladu sa vremenom. Takvu odjeću je bolje donirati u dobrotvorne svrhe, prodati second-hand prodavnici ili je negdje skloniti za uspomenu. Ali, nipošto je ne nositi.

Preduga kosa

Duga kosa se najčešće povezuje sa mladošću, dok je kratka rezervisana za starije žene. Za to postoji i valjan razlog - lice godinama gubi elastičnost, opušta se i biva mršavije, što nošenje duge kose samo dodatno naglašava. Kosu bi, poput odjeće, trebalo prilagoditi godinama. Frizure do nivoa brade ili eventualno do ramena čine lice okruglijim, a time i mlađim.

Stroge crne linije ispod očiju

Osim što ih je teško precizno povući, na ženama u godinama linije istaknute crnim tušem za oči ne djeluju nimalo zavodljivo, već, naprotiv, naglašavaju bore i nepravilnosti na licu. Umjesto crne, preporučuje se koristiti tamnosmeđu ili sivu boju jer djeluje "mekše". Takođe, bolje je rješenje suva olovka nego tuš za oči, piše Health.

Pretjerano sunčanje

Preplanuli ten kratkoročno uljepšava i podmlađuje, ali na duge staze preveliko izlaganje suncu djeluje upravo suprotno. Ultraljubičasto zračenje osiromašuje ćelije kože, uništavajući kolagen koji je zaslužan za njenu elastičnost. Izaziva i gubitak pigmenta, zbog čega se javljaju trajne mrlje koje vizuelno dodaju godine. Posljedice su vidljive nakon svega nekoliko dana sunčanja bez zaštite. Uvijek valja kožu štititi od sunca adekvatnim losionom sa zaštitnim faktorom.

Ignorisanje ruku, vrata i dekoltea

Ako se i štite redovno od sunca, mnogi zaboravljaju na ova tri dijela tijela, a koža je na njima izrazito osjetljiva i tanka. Često je slučaj da su ruke, vrat i dekolte ispunjeniji borama nego lice, a to je posljedica isključivo nepravilne ili nedovoljne njege. Osim zaštite od sunca, kožu treba njegovati i hranljivim dnevnim kremama kako bi što duže ostala meka, glatka i blistava.

Preuska ili preširoka odjeća

Ekstremi nikad nisu dobri, naročito ako je riječ o odjeći. Umjerenost je ključ svega, jer sve što je preusko, preširoko, predugo i prekratko privlači negativnu pažnju, kažu psiholozi. Stvar je još gora ako žena obuče neku takvu stvar, a iz nje zrači nesigurnost. Sve što se oblači, treba znati nositi sa stilom i samopouzdanjem. Zato je od presudne važnosti da je odjeća udobna, da nigdje ne steže, ali i da ne visi.

odjeća
Ilustracija(Foto: Pinterest)

Izbjegavanje kaiša

Kod široke odeće, koja je udobna, ali ne laska figuri, preporučuje se stezanje u struku kaišem jer se na taj način vizuelno stvara struk i deluje vitkije. Najbolje je birati kaiš u kontrastnoj boji od majice, tunike ili haljine. Ovaj modni dodatak odlično se kombinuje i uz kapute, samo je preko kaputa poželjno nositi što širi kaiš, da se ne bi stvorili šlaufi od debelog materijala.

Taman karmin za usne

Lijepo oblikovane usne doprinose mladosti i lepoti, ali s odabirom boje lako se može pogriješiti. Pretaman ili, pak, previše svijetao karmin čini zrelije žene starijima. Zato, valja birati boje koje su tek za nijansu ili dvije tamnije od prirodne boje usana. Takođe, preporuka je da se najprije olovkom za usne iscrtaju rubovi, a potom se unutrašnjost ispuni neutralnim karminom ili samo sjajem.

Previše pudera

Rješenje za prikrivanje bora na licu nipošto nije debeli sloj pudera. To, naprotiv, može samo da pogorša situaciju, jer puder ulazi u sitne pore i tako ih zbog kontrasta samo dodatno naglašava. Poželjno je umjereno nanijneti puder ondje gdje treba i pritom upotrebljavati samo tečni, jer suvi puder u prahu ili kamenu isušuje kožu, a to definitivno nije ono što treba zrelom licu. Takođe, potrebno je uvijek iznova birati i nijansu pudera zato što se koža s godinama mijenja i ne zadržava istu nijansu.

Pretjerivanje s rumenilom

Naglašeni rumeni obrazi ne samo da u današnje vrijeme izgledaju loše, već i odaju utisak starije gospođe. Nekad su tamna rumenila bila “in” i važilo je pravilo preterivanja, ali danas manje znači više, zato je na obraze dovoljno nanijeti bronzer na liniju kose i vilice, a tek malo rumenila u kremi na jagodice. Što prirodnije, to mlađe.

Svjetlucave sjenke za oči

Žene koje žele da izgledaju mlađe, treba da see klone sjajnih sjenki s efektom inja ili prelivanja boja. Formule koje na bilo koji način reflektuju svjetlo, naglašavaju bore i nepravilnosti. Bolje su rješenje mat sjenke preko cijelih kapaka i tek mrvica sjaja za unutrašnje uglove očiju.

Neodgovarajuća krema za lice

Koža se s godinama isušuje, pa su kreme za lice sve važnije. Međutim, mnoge žene ne znaju da izaberu odgovarajuću njegu za sebe. Lice treba tretirati laganim formulama koje ne začepljuju pore i dalje ubrzavaju starenje kože. Preporučuje se nanošenje kreeme odmah poslije tuširanja, jer tada je koži najpotrebnija hidratacija. Bez dobre podloge, šminkanje će samo napraviti još gore.

Izostavljanje šminke

Kao što previše šminke vizuelno dodaje godine licu, isti učinak ima i premalo šminke. Linija usana se posvjetljuje starenjem, kao i obrve ili trepavice, pa žene koje vole prirodan izgled djeluju starije. Šminka je potrebna da u određenoj mjeri istakne zone lica kako bi one "oživjele" i djelovale svježe. U tome, naravno, ne valja pretjerivati.

Zaboravljanje na godine

Nošenje odjeće kakvu biraju tinejdžerke i djevojke u dvadesetim nije preporuka za zrele žene koje misle da će na taj način djelovati mlađe. Stvarnost je, zapravo, potpuno suprotna. Žena u pedesetim koja nosi pocijepane farmerke svakako će privući pažnju, ali ne pozitivnu, već će izgledati jeftino ili smiješno. Nesklad samo pojačava utisak starosti.

odjeća
Illustracija(Foto: Pinterest)

Nesklad gornjeg i donjeg dela

Važno je stvoriti balans prilikom biranja odeće i to važi za sve starosne grupe. Ako je majica uska, donji dio treba da bude opušteniji i obrnuto - vrećasti gornji dio zahtijeva uske pantalone ili helanke. Ne samo da takav stil briše godine, već i naglašava tjelesne vrline, a prekriva mane.

Jarke boje

Fluorescentrniodevni predmeti nijesu za žene koje nemaju idealnu figuru, jer oni privlače pažnju upravo tamo gdje ne treba. Umjesto povodljivosti za modnim trendovima, pametnije je kupovati odeću u neutralnijim bojama poput crne, mornarsko plave, sive, maslinaste, smeđe i bijele, a dopušteno je poigrati se s crvenom, zelenom ili ljubičastom. Ipak, ljubiteljke živih boja mogu sebi da dozvole modne dodatke u takvim nijansama. Na primjer torbicu, minđuše ili cipele.

Zlostavljanje očiju

Koža oko očiju je izrazito osjetljiva, ali upravo je to predio sa kojim su žene najgrublje. S ciljem da ih što više njeguju, nanose kojekakve preparate na oči, od krema, pilinga, maski i koječega još. To je, zapravo, loše jer svakim nanošenjem se ta tanka koža pritiska, štipa, gnječi i bocka. Osim što se tako podstiče stvaranje bora, koža postaje crvena i oči djeluju natečeno. Za uklanjanje šminke uveče savjetuje se korištenjee njeežnih odstranjivača i mekog pamuka.

Još jednom: ništa od ovoga nije univerzalno pravilo, ako ste uvjeereni da vam nešto savršeno stoji, vaša samouvjerenost može da potre svako moguće modno pravilo. I poneku godinu.

Bonus video: