Sjećate li se Varteksa? Ponovo prave fantastičnu odjeću

Muška i ženska kolekcija firme koja je umalo propala već na prvi pogled odaju kreativnu dizajnersku viziju i dosljednost majstorskom kroju, savršenim tkaninama i nepogrešivim linijama
10191 pregleda 1 komentar(a)
Varteksova nova kolekcija, Foto: Varteks
Varteksova nova kolekcija, Foto: Varteks

Modna i tekstilna kompanija Varteks iz Varaždina postoji od 1918. godine, a u vrijeme socijalističke Jugoslavije bila je je jedna od najpoznatijih fabrika za proizvodnju odjeće. Prodavnice je imala u svim djelovima zemlje uključujući i sve veće gradove u Crnoj Gori.

Varteks u sadašnjem obliku nastao je 1948. godine nacionalizacijom dioničarskog društva Tekstilne industrije Varaždin (Tivar). Tivar je osnovan 1. decembra 1918. godine kao dioničarsko društvo čeških industrijalaca i hrvatskih trgovaca. Od svog osnivanja Tivar je brzo usvojio proizvodnju pamučnih i vunenih tkanina 1922. godine, dok proizvodnju odjevnih artikala počinje 1926. godine. U fabrici se izrađivala odjeća američke robne marke Levi’s od 1984. do 2007.

Varteks
Varteksove Levi's farmerice(Foto: Kupindo)

Ovih dana je Varteks predstavio nekoliko modela iz nove kolekcije koja će uskoro biti prikazana i na reviji, a odiše, kako tvrde iz firme, "modernim vibracijama i kvalitetnim materijalima". Revija kuće Varteks održaće se u srijedu 18. marta, prvog dana jubilarne 30. sezone Bipa Fashion.hr-a.

Varteks
Varteksova nova kolekcija(Foto: Varteks)

Riječ je o kolekciji za aktuelnu proljećnu sezonu koja ima za cilj da spoji kvalitet oko kojeg Varteks ne pravi kompromise, i stil. Za kreativno vodjstvo zaslužna je Martina Vrdoljak Ranilović koja je ovaj put otišla korak dalje i poigrala se s hrabrijim komadima i siluetama.

Varteks
Varteksova nova kolekcija(Foto: Varteks)

U novoj kolekciji vidimo tako odijela za žene i muškarce koja umjesto dugih pantalona imaju trendi bermude, elegantne haljine na preklop s printovima kao i popularne boje za ovu sezonu. Cijelu kampanju snimila je Mare Milin. Muška i ženska kolekcija već na prvi pogled odaju kreativnu dizajnersku viziju i dosljednost majstorskom kroju, savršenim tkaninama i nepogrešivim linijama.

Varteks
Varteksova nova kolekcija(Foto: Varteks)

Varteks je sve do samog kraja prošle godine bio u ogromnoj krizi, vjerovalo se da će firma propasti, a najviše zasluga za njeno oživljavanje pripisuje se Nenadu Bakiću, uglednom hrvatskom preduzetniku, koji je prije nekoliko mjeseci kazao da mu je 2019. bila najteža godina u životu jer je, kao predsjednik uprave Varteksa, gotovo svu svoju energiju posvetio spašavanju firme od propasti.

Bonus video: