Briga o kosi: Pravite li i vi ove greške?

Šamponiranje, sušenje kose i uopšte održavanje ima svoja pravila, koja moramo pratiti kako bismo kosu očuvali lijepom i zdravom
3345 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Kada kosu sredite kod frizera, upravo zbog profesionalne njege i trikova koje frizerke koriste, ona danima izgleda dobro, dok onda kad vam je na raspolaganju samo domaća radinost često nesvjesno napravite pogrešne korake.

Naravno da nam je dosadno da peremo kosu 5 minuta, dva puta šamponiramoi držati maske desetak minuta pod tušem, a upravo su to neke od grešaka koje konstantno radimo. Šamponiranje, sušenje kose i uopšte održavanje ima svoja pravila, koja moramo pratiti kako bismo kosu očuvali lijepom i zdravom. Ovo su neke od grešaka:

1. Ne peremo dovoljno područje tjemena

Kad peremo kosu, bitno je da više vremena posvetimo trljanju tjemena, umjesto vrhovima. "Što je kosa duža, to je manja šansa da će vrhovi imati dovoljnu količinu ulja, zato je bolje posvetiti se tjemenu jer je ono ključno područje kod pranja kose", ističe frizer Antonio Hector za Stylist. Tjeme je potrebno trljati jagodicama prstiju, nešto manje prati sredinu dužine kose i tek malo same vrhove koji su u principu vrlo osjetljivi. Na taj način odstranićemo sve nečistoće koje se skupljaju tokom dana, naročito ako koristimo gelove i lakove. "Masna kosa često je rezultat masnog tjemena", komentarisao je stručnjak za njegu kose Mark Woolley.

2. Zaboravljamo da su nutrijenti ključni za ljepotu kose

Bez obzira koliko išli na tretmane i koliko se dobro brinuli o kosi, na kraju se na njoj vidi kako se hranimo. Ne smijemo zaboraviti na raznoliku ishranu i zdrave namirnice, s naglaskom na B vitamin, masnoće i proteine koji će se pobrinuti da kosa bude u najboljem stanju.

3. Previše sušimo fenom

Fen isušuje vlasi i neophodno ga je udaljiti od kose što više. Osim toga, postoje preparati koji pripremaju kosu za sušenje, a koji se koriste i u salonima. Te formule hidratiziraju kosu i zaključavaju vlagu u kosi pa ona pri sušenju manje "pati". Kad imate mogućnosti, ostavite kosu da se prirodno osuši, prvo je zamotajte u peškir, za samo desetak minuta ona će se dovoljno isušiti da vam skrati vrijeme sušenja fenom.

4. Koristimo pamučni peškir

Pamučni peškiri doprinose isušivanju kosei i ona postaje neposlušna i strši. Idealni su oni od mikrofibera koji smanjuju taj efekt. " Za smanjenje frizz efekta predlažem masku za kosu, barem jednom sedmičmno. Kosa koja strši doslovno vapi za vlagom, a maska će je nahraniti i dati joj hidrataciju", kazao je Woolley.

Bonus video: