Zastoj u prodaji: Čekaju li nas najveće rasprodaje u istoriji?

Zarada od sezone mogla bi za industriju biti poražavajuća ove godine, ali za kupce bi ovo mogla biti prilika da po mnogo nižim cijenama priušte nešto što možda već dugo priželjkuju
5455 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Dok Kina ukida restrikcione mjere i otvara vrata svojih prodavnica i šoping centara, zapadne zemlje se na to tek pripremaju u narednim sedmicama.

Sigurno su neki od vas iskoristili ovo vrijeme karantina za utvrđivanje prioriteta u kojima se šoping iznenada našao puno niže na listi nego što je bio prije. Ali bez sumnje mnogi jedva čekaju otvaranje prodavnica. Neke online platforme prestale su sa radom, ali brojne su nastavile sa dostavama kao jedinim izvorom snabdijevanja koji su ljudi imali na raspolaganju. Rezultati prodaje posljednjih sedmica pokazali su realnost: trenerke i slična udobna odjeća prodavali su se daleko najbolje, kao nikad do sad. Iznenađeni? Nimalo! Budimo realni, teško da su veličanstvena večernja toaleta ili vrtoglave potpetice ikome bili prvi na pameti u trenutku kada ne znate kada ćete uopšte biti u mogućnosti da izađetei iz kuće, piše grazia.hr

Pitanje koje se sada nameće je što će brendovi i prodavci uraditi sa nagomilanim brdima proizvoda na kojima trenutno sjede nakon višemjesečnog zastoja prodaje? Realna opasnost koja bi se mogla dogoditi, a naročito na tržištu luksuza, je da se brendovi odluče za ekstreman poduhvat uništavanja svojih proizvoda radije nego da se prodaju po preniskim cijenama kako bi zadržali ekskluzivnost. To je realnost koja nije novost i koja je modu pratila dugo vremena i prije krize izazvane koronavirusom.

Za svo vrijeme trajanja karantina online platforme zatrpavale su ljude raznim promocijama i akcijama uvjeravajući nas da nam nešto iz njihovih pretrpanih skladišta ipak treba, ali to ni izbliza nije bilo dovoljno da bi se zalihe smanjivale, a prodaja iole pokrenula do zadovoljavajućih parametara. Ukoliko otvaranja počnu početkom maja i to već znači da je prodajna sezona po punim cijenama pri kraju, a u narednim ljetnjim mjesecima u ista ta pretrpana skladišta već bi trebale da pristižu stvari iz jesenjih kolekcija. Osjećaj ponovne slobode i vraćanje u život s manje restrikcija svakako će dovesti i kupce koji će psihološki osjetiti olakšanje da se počaste nečim novim, ali bez značajnih popusta vremena da se riješi zaliha naprosto neće biti.

Zarada od sezone mogla bi za industriju biti poražavajuća ove godine, ali za kupce bi ovo mogla biti prilika da po mnogo nižim cijenama priušte nešto što možda već dugo priželjkuju. Razradite strategiju na vrijeme, kupujte promišljeno i s planom jer moguće je da nas čekaju najveće rasprodaje u modnoj istoriji.

Bonus video: