Pandemija će tek uticati na modu i trendove

Završen Montenegro Fashion Week, modni blogeri i influenseri Milena Pajović i Radun Bakić pričaju o tome kakav su utisak ostavile revije na njih

5666 pregleda 5 komentar(a)
Dopale su joj se kolekcije Marine Banović i Ivane Murišić: Milena Pajović, Foto: Privatna arhiva
Dopale su joj se kolekcije Marine Banović i Ivane Murišić: Milena Pajović, Foto: Privatna arhiva

Iako pandemija virusa korona ne jenjava, a svakodnevno se mjere po preporuci Nacionalnog koordinacionog tijela pooštravaju, ljubitelji mode jedva su dočekali održavanje Master Fashion Weeka Montenegro. Tokom dva dana u Bemax areni svoje kolekcije prezentovali su crnogorski kreatori, a sve je prštalo od sjaja i glamura.

Svoje kolekcije posljednje večeri predstavili su Nataša Pejović, Mina Leone By Anja Adamović, Nina Dulović, studenti prve godine modnog dizajna na FDM Univerzitet UDG, a čast da zatvori ovogodišnju nedjelju mode imala je Marina Banović Džuver.

Među modnim sladokuscima koji su se najviše obradovali modnim manifestacijama svakako su i modni blogeri i influenseri, a Milena Pajović i Radun Bakić pričaju o tome koliko je kovid-19 imao uticaj na aktuelne trendove.

“Koliko smo mogli da vidimo prethodne dvije večeri, nije se vidio uticaj pandemije na modne trendove. Pretpostavljam, iz prostog razloga, zato što su većine kolekcija već bile završene i prije pandemije pošto je krajem marta trebalo da bude održan Fashion Week. Kreatori su negdje istakli, pogotovo Nataša Pejović da su planirali mnogo veće kolekcije, ali zbog novonastale situacije prikazali su samo određeni broj modela. Negdje je bilo jako radosno vidjeti sve te ljude na istom mjestu, svi smo poštovali preporuke NKT-a, sjedjeli smo odvojeno, držali distancu, nijesmo se pozdravljali i ljubili, ali nekako je bilo lijepo opet srediti se i pojaviti se na nekom modnom dešavanju” kaže Milena Pajović.

Radun Bakić smatra da će aktuelna pandemija tek uticati na modu, no kolekcije koje su predstavili dizajneri nijesu ostavile jak utisak na njega. “Smatram da ovo sve što nas je zadesilo u ljudima budi ono što zapravo žele da budu. Mnogi su pronašli svoj put i pravac u kojem žele život da im se kreće, dok su neki ostali skroz pogubljeni. Vrijeme koje provodimo sami sa sobom daje nam vremena da spoznamo svoje istinske afinitete.Tako je i sa modnim trendovima. Bile su aktuelne zaštitne maske, još uvijek su, taj neki oversized look, cvjetni print koji nikako ne preferiram. Ono što smo takođe mogli da vidimo su i neki avangardni komadi za koje smatram da su trebali da budu kvalitetnije urađeni. Vidjećemo šta nam ovaj novi talas donosi, nadam se nešto kreativnije”, kaže Bakić koji se okušao na pisti, a na trećoj je godini smjera za dizajn.

Avangardni komadi trebalo da budu kvalitetnije urađeni, smatra Radun Bakić
Avangardni komadi trebalo da budu kvalitetnije urađeni, smatra Radun Bakićfoto: Privatna arhiva

Ipak, bilo je i revija koje su na sagovornike “Vijesti” ostavile pozitivne utiske. “To je kolekcija Nataše Pejović. Ono na šta nisu svi kreatori obratili pažnju jeste scena i scenski pristup događaju. Ideja sa trubom i pjesmom “Supergirl” je ostavila baš dobar utisak i mislim da direktno šalje poruku svim ženama”, kaže Bakić, dok Milena ne krije da je oduševljena kreacijama Ivane Murišić koja se predstavila prvog dana manifestacije.

“Nije samo mene, već većinu je oduševila kolekcija “Freedom” Ivane Murišić koja je bila inspirisana pticama. Ne samo zato što se Ivana nije pojavljivala veoma dugo na ovakvim manifestacijama, već ona je neko ko svaki put publiku ostavi bez daha. S obzirom na to da je sve što ona radi ručni rad, vez, Ivana barata nekim tehnikama sa kojima niko u Crnoj Gori ne radi, a to je da se oslikavaju materijali. Volim sve što ona radi, tako da definitivno ona je pobrala najveće simpatije ovoga puta. Mada tu su bili svi generalno izvrsni i vidi se ta kreativna energija koja je kulminirala ta dva dana. Marina je imala fenomenalne modele za svaki dan”, kaže svoje viđenje ovogodišnjeg Fashion Weeka Pajovićeva.

Većina kreatora je predstavile glamurozne kolekcije. Iako upravo za ovakvim kreacijama u Crnoj Gori i nema puno prilike, kreatori se najčešće odlučuju da svoje viđenje mode predstave kroz večernje haljine. Kako je tanka linija između glamura i kiča veoma tanka, Bakić komentariše čega je ove godine bilo više: “Pa nema ni pravog kiča ni pravog glamura. Čast izuzecima. Sve je nekako pokušaj kiča i glamura. Zavisi kako ko posmatra ista dva termina”, kaže budući dizajner.

Kolekcijom Freedom ostavila najjači utisak: Ivana Murišić
Kolekcijom Freedom ostavila najjači utisak: Ivana Murišićfoto: Savo Prelević

Prije nego što je počela da piše modni blog, Milena Pajović je sama izrađivala nakit koji je prodavala, a često su isti koristili i kreatori za revije. Na ovogodišnjem Fashion Weeku gotovo da nije bilo revije na kojoj uz glamurozne modele nije bilo nakita, a na pitanje može li haljina izgledati dovoljno glamurozno bez njega, blogerka odgovara: “Mislim da je svaka kolekcija imala neki nakit. Da Vens je imao fenomanalno rađene krune i minđuše, ali Marina je imala šešire i tašne, Mina je imala šešire. Volim nakit, pa mi veliku ulogu igra da sve to bude cjelina. Crnogorski dizajneri u posljednje vrijeme vode računa o tome da se i cipele uklope i da sve prati cjelokupnu priču, da pored toga što su tematske revije to sve izgleda kao jedna nit. Ljubitelj sam nakita tako da je svaki autfit bez njega meni izgleda kao da si go”, tvrdi Pajovićeva.

Od modela koji su prikazani na Fashion Weeku, Milena bi mnoge voljela da posjeduje.

“Definitivno bih ponijela sve što je Marina Banović Džuver prikazala. Profesionalno i emotivno sam veoma vezana za nju, tako da bih ponijela neku njenu bijelu haljinu koja je ‘must have’ za ljeto. Tu je bilo i jedna šarena haljina, koja bi se mogla naći u mom plakaru. Zbog moje gabaritnosti nijesam u mogućnosti da se uvučem u veći broj tih modela, ali kad bih morala da se odlučim za neki glamuroznu haljinu ne znam na koga bi izbor pao jer su svi bili sjajni, a materijali od kojih su kreacije izrađene su fenomenalni. Tačno se vidi posvećenost i ljubav prema radu”, kaže Pajovićeva. Ipak, za Bakića i nije bilo toliko komada koje bi volio da ima u svom plakaru.

Haljina Marine Banović Džuver iz aktuelne kolekcije
Haljina Marine Banović Džuver iz aktuelne kolekcijefoto: Privatna arhiva

“Uglavnom su bile ženske revije. Bila su i dva muška modela, međutim to nije ‘my cup of tea’”, objašnjava Bakić zašto se ne vidi u modelima sa Fashin Weeka.

Kad posmatra kolekciju ono što mu naprije privuče pažnju je tema i poruka iste.

“Ne možeš da pustiš 20 nepovezanih modela. Godina je 2020, ljudi moraju da obrate pažnju na sve, a pogotovo na temu! Marina Banović Džuver je imala kolekciju sa fenomenalnom temom” zaključuje Bakić.

Ogromni blejzeri i pantalone za jaku i glamuroznu ženu

Većina crnogorskih kreatora radi večernje haljine, no za Bakića žena u njima ne izgleda uvijek glamurozno.

“Da mogu, svaku ženu bih oblačio u ogromne blejzere i pantalone kad su u pitanju ovakvi događaji. Ide mi tako nešto uz jaku i stabilnu ženu koja zna sta želi. Što se tiče kompletnog izgleda, stalno bih im peglao kosu. Nude šminku sa nekim minimalističkim detaljima, iako nisam za minimalizam i kod mene ne funkcioniše krilatica ‘less is more’”, objašnjava Bakić kako bi trebalo da izgleda glamurazna žena na ovakvim događajima.

Uvijek se trudi da zablista

Milena smatra da je veoma važno da i publika na ovakvim događajima izgleda glamurozno, pa se uvijek potrudi oko svog izgleda kad su u pitanju modne revije.

“Za svaku modnu reviju uvijek nosim nešto što je novo. Nerijetko i sašijem nešto baš za tu priliku, pa taj komad i kasnije nosim u drugim prilikama. Definitivno uvijek se potrudim da zablistam tu noć. Ne idem kod šminkera i frizera, ali se trudim da to bude nešto što do sad nije viđeno na meni”, priznaje Pajovićeva.

Bonus video: