Ivana Murišić: Htjela sam da napravim modele u kojima će se žena osjećati moćnom

"Još od samog početka moje karijere imam veliku privlačnost prema perju i mogućnostima koje se mogu postići u modnim komadima. Kolorit na pticama, i njihova harmonija boja"

19524 pregleda 27 reakcija 15 komentar(a)
Kreacija Ivane Murišić, Foto: Mirjana Zidar
Kreacija Ivane Murišić, Foto: Mirjana Zidar

Kolekcija “Freedom” crnogorske kreatorke Ivane Murišić koja je prikazana na ovogodišnjem Master Fashion Weeku nikoga nije ostavila ravnodušnim. No, iako je tu priču započela revijom u Podgorici, ova kolekcija će nastaviti da se širi, a kako kaže u intervjuu za “Vijesti”, već krajem ljeta biće predstavljen u proširenom izdanju. S obziom na to da je kao detalje izabrala mašinski vez, kako kaže, mjeseci su joj trebali da savlada tu tehniku i to je ujedno bio najteži dio izrade.

Od početka karijere ima veliku privlačnost prema perju
Od početka karijere ima veliku privlačnost prema perjufoto: Mirjana Zidar

Više o kolekciji, ali i koga bi voljela da vidi u svojim modelima, koliko je pandemija virusa korona usporila rad, Murišić priča za “Vijesti”...

Šta je to sem sloboda koju imaju ptice još bilo presudno da Vam baš ta životinja bude inspiracija?

Konstrukcija krila i njihova struktura. Još od samog početka moje karijere imam veliku privlačnost prema perju i mogućnostima koje se mogu postići u modnim komadima. Kolorit na pticama, i njihova harmonija boja. Radeći na ideji koja se zasniva na pticama, osjetila sam poletnost, i oslabađajuću energiju koja mi je bila potreba u periodu epidemije korona virusa. Otuda i naziv za kolekciju “Freedom” odnosno sloboda.

 U saradnji sa Open Box studijom realizovala maske uz pomoć tehnike 3D štampača
U saradnji sa Open Box studijom realizovala maske uz pomoć tehnike 3D štampačafoto: Savo Prelević

Ono što ste predstavili na Fashion Weeku oduševilo je publiku, međutim nijesu u pitanju modeli koje žene mogu nositi svakodnevno. U kojim situacijama vidite ženu onako obučenu?

Svakodnevno se u ateljeu bavim sa realizacijom modela koji nalaze svoju primjenu, kako na vjenčanjima, tako i na svečanim događajima. Kolekcija je bila isključivo bazirana na mojoj želji da realizujem autorski rad kroz eksperimentalnu tehniku, po cijeni toga da ona ima usku klijentelu koja može naći njihovu primjenu. Moji revijski modeli nalazili su svoj put muzičke scene, spotova ili u ormarima dama koje žele da imaju unikatne modele za specifične prilike.

Zbog forme modela koja aludira na krila kao i perja koje se nalazi na njima, osjećaj samopouzdanja je neminovan. Htjela sam napraviti modele u kojima će se žena osjećati moćnom i koja će svojom pojavom privlačiti pažnju.

Kolekcija Freedom puna je detalja. Koliko je trebalo vremena da sve to izradite i jeste li sami radili one ukrase za glavu? Koji dio rada na kolekciji Vam je bio najveći izazov?

Cjelokupna kolekcija je unikatan rad koji sam realizovala kroz digitalnu formu. Naime, svi detalji koje je publika vidjela na modelima su najprije rađeni kao grafička rješenja u kompjuterskoj formi. Nakon grafičkog rješenja motiva ptica, radi se mašinski vez, čime sam tradicionalni vez pretvorila u modernu formu. Nakon toga je slijedilo ručno ušivanje perja i resa, kao detalja koji su mi pomogli da oživim ptice na modelima. To je bio najveći izazov u radu, jer su bili potrebni mjeseci da savladam tehniku mašinskog veza. Takođe prilagođavanje motiva ptica ljudskoj figuri je zahtijevalo veliku pripremu i mnogo probnih verzija da bi došli do zadovoljavajućeg rješenja.

Cjelokupna kolekcija je unikatan rad
Cjelokupna kolekcija je unikatan radfoto: Privatna arhiva

Da bih postigla vizuelni izgled ptica, došla sam na ideju da na glavi imaju maske koje bi asocirale na kljun ptice. U saradnji sa Open Box studijom realizovali smo maske uz pomoć tehnike 3D štampača. Što je još jedan način digitalizacije i korišćenja modernih tehnika u svrhu mode.

Pošto je Fashion Week trebalo da se održi krajem marta, da li je kolekcija bila spremna i prije aktuelne situacije i jesi li tokom korone dorađivala modele? Prvobitni plan je bio da se revija održi u martu na Fashion Weeku, i sve je vodilo u tom smjeru da će kolekcija biti u tom roku završena. Zbog svima poznatih okolnosti ona se održala nekoliko mjeseci kasnije što je meni omogućilo dodatnu posvećenost kolekciji. U izolaciji sam svakodnevno radila na realizaciji modela. Neke nove ideju su se izrodila u tom procesu samoizolacije, što je doprinijelo još boljem vizuelnom izgledu modela.

 Ivana Murišić
Ivana Murišićfoto: Privatna arhiva

U Crnoj Gori nema previše glamuroznih modnih događaja, pa visoka moda možda i zbog toga nije shvaćena na pravi način. Koliko su uopšte cijenjene unikatne i luksuzne haljine kod nas i mogu li da izađu iz mode?

Moje dugogodišnje iskustvo kroz rad u Beogradu upravo govori suprotno. Za razliku od regionalnih država, mi imamo osjećaj prema luksuzim komadima i jako cijenimo visoku modu. Moguće da je blizina Italije uticala na naš stil kao i na ljubav prema modi. Svakodnevno u ateljeu srećem dame koje žele glamurnozno da izgledaju u svečanim prilikama, i radimo modele koji su nalik visokoj modi.

Većina kreatora radi večernje haljine, dok svaka Vaša revija ima priču i često radiš i modele za svaki dan. S obzirom na to da ne proizvodite serijski modele iz kolekcije, koliko je isplativo i raditi takvu modu i koliko su ti modeli koje radite za svaki dan prilagodljivi raznim građama i težinama žena? Na Akademiji smo četiri godine učili kako se gradi koncept kolekcije i revije, i šta ona podrazumijeva. Učili smo o svim karakteristikama koje kolekcija mora da ima da bi bila tačna. Tu je riječ o silueti, formi, odabiru materijala, kao i o usklađenom koloritu. Ako pravite kolekciju samo djelima koji su zasebno lijepi, ali bez njihove međusobne povezanosti, onda rizikujete da kolekcija nema cjelinu. Iz toga razloga izbjegavam da pravim kolekcije svečanih haljina, koji će imati isključivo prodajni karakter. A tako nešto se kosi i sa svim onim što se na akademiji izučava.

foto: Savo Prelević

U skladu s tim, moja očekivanja nisu usmjerena samo na prodaju, nego na izgrađivanje ličnog stila. A sve ono što realizujem sa klijentima u ateljeu, je ono što održava moj biznis i pomaže mi da realizujem kolekcije po svojoj zamisli.

Poznato je da sami izrađujete materijale, tačnije iscrtavate ih. Koliko traje sama priprema za rad i čime ih najčešće oslikavate?

Aktuelna kolekcija je cjelokupno rađena po principu mašinskog veza. Svaki materijal je nastao od konca i ideje uz odgovarajuću podlogu. Na taj način stvaram unikatan materijal iz sopstvene proizvodnje.

Haljine iz kolekcije “Freedom” su za velike svjetske zvijezde. Koliko je teško doći do njih i koga biste voljeli da vidite u svojim modelima?

Do sada u većini slučajeva, moji modeli su sami dolazili do poznatih ličnosti. Mnogi stilisti su prepoznavali moje modele i to je bio put kako su oni dospjeli u muzičkim spotovima kao i na javnim nastupima. Najviše mi prija taj spontan način saradnje, jer moja lična priroda nije sklona ka nametanju te vrste. Voljela bih svoje modele vidjeti na pojedincima čiji rad poštujem. Kao naprimjer Josipa Lisac, Ida Prester i druge umjetnice čiji senzibilitet se poklapa sa mojim, a njihov stil je, na neki način, jedinstven i autentičan.

Kada je kolekcija “Freedom” u pitanju - s obzirom na to da je riječ o visokoj modi - hoćete li je možda predstaviti i na nekim drugim modnim događajima u svijetu, naravno ako situacija dozvoli?

Zbog trenutne situacije i nemogućnosti da se putuje, ne mogu sa sigurnošću da znam kakav će njen dalji put biti. Ono što sa sigurnošću mogu reći jeste da ću nastaviti da realizujem nove modele, sa kojima ću da razvijam dalje ideju kolekcije Freedom. Kao vjetar u leđa imam podršku Ministrastva kulture koji je kroz program Kreativna Crna Gora prepoznao moju ideju. Nadam se da će se u međuvremenu steći uslovi, i da cu moći svoje modele plasirati i u regionu. Za sada je izvjesno da ću se predstaviti u avgustu na Kotorskoj smotri mode sa novim modelima koji prepisujem kolekciji Freedom.

foto: Savo Prelević

Moda sa sobom nosi razne mogućnosti

Koliko će, po Vašem mišljenju, aktuelna pandemija uticati na modu uopšte, a šta je ono što ćete promijeniti u svom radu?

Svjedoci smo da je svaka profesija pogođena epidemijom virusa korona, tako i modna scena na više nivoa. Mi smo usko vezani za sve događaje koje zahtijevaju masovna okupljanja. To su prilike gdje se nose naši unikatni modeli, i na osnovu čega naši biznisi opstaju. Samim tim očigledno je koliko je pogođena modna scena i koje gubitke snosimo. Ono što je optimistično u našoj profesiji jesu razne mogućnosti koje moda nosi sa sobom. Ako se prilagodite situaciji, i iskoristite najbolje iz nje, rezultati sami dolaze. Mislim da postoje kreativni načini koje možemo da osmislimo kako bismo nastavili svoju proizvodnju. Ove situacije zahtijevaju pravo lateralno razmišljanje i kreativnost, tako da ću se i ja pripremiti sa sve moguće scenarije.

Kolekcija isključivo bazirana na želji da realizuje autorski rad kroz eksperimentalnu tehniku: Murišić na kraju revije
Kolekcija isključivo bazirana na želji da realizuje autorski rad kroz eksperimentalnu tehniku: Murišić na kraju revijefoto: Savo Prelević

Pomogla baki da obraduje unuku

Malo je poznato da ste bili angažovani na izradi marama za djecu oboljelu od kancera. Za razliku od svega što ste radili, one su bile šarene i vedre. Koliko je teško u takvim momentima biti kreativan?

Taj događaj je vezan za moju dragu komšinicu čija je unuka bolovala od kancera. Htjela je baka da obraduje svoju unuku, a ja sam joj pomogla u tome. Srećom, djevojčica je ozdravila, i sada uživa u bakinom društvu, i ja u njihovoj porodičnoj idili.

Bonus video: