Hoće li cipele izgledati jeftino ili skupocjeno: Ne zavisi od cijene

Bijele cipele gotovo uvijek izgledaju jeftino, kao i čizme, pa bijelu boju ostavite eventualno za patike i sandale

4454 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Pinterest
Ilustracija, Foto: Pinterest

Većina žena ima više cipela nego što zapravo nosi, što je samo jedan od pokazatelja da je kvalitet mnogo važniji od kvantiteta. Cipele mogu koštati pravo malo bogatstvo, ali uprkos tome i dalje mogu da izgledaju jeftino. Cosmopolitan.hr piše na šta sve morate paziti pri kupovini cipela, kako biste uvijek odisali elegancijom i sofisticiranošću. 1. Visoka platforma

Iako su posljednjih nekoliko sezona platforme izrazito popularne, činjenica je da što je platforma viša, to cipela izgleda jeftinije, a posebno jeftino izgledaju cipele sa skrivenom platformom. Daleko najsofisticiranije izgledaju cipele bez imalo platforme, iako su one nešto neudobnije za nošenje. No ponekad pritrpite za ljepotu ili barem birajte što manju platformu.

2. Neodgovarajući model

Bilo da vam je model prevelik, pretijesan, preširok ili preuzak, bez obzira kakva cipela bila, ukoliko vam ne odgovara, na vašoj nozi neće izgledati nimalo lijepo. Birajte cipele koje vam pristaju kao salivene.

3. Previše detalja

Bilo kakvi ukrasi na cipelama jako su klizav teren. Dovoljan je i jedan mali detalj viška da cipele izgledaju jeftino. Kada vam se svide neke potpuno lude cipele, razmislite šta vam se na njima najviše sviđa - da li je to boja, uzorak, nitne ili nešto treće, a zatim nađite što jednostavniji model s tom karakteristikom. Birajte čiste, jednostavne modele u zanimljivoj boji umjesto da kupite pravi mali cirkus.

4. Previše metala

Nitne su još jedan detalj koji se posljednjih sezona vratio na velika vrata. Ako ih volite, pazite da model ne obiluje mnoštvom metalnih detalja. Recimo, ako čizme imaju i nitne i nekoliko kopči, izgledaće jeftino. Kad želite cipele pomalo grubog izgleda, najluksuznije će izgledati ako su od kvalitetne kože bez dodatnih ukrasa. Lijepa kopča je uvijek dobrodošla, ali svakako izbjegavajte modele s puno različitih ukrasa.

5. Jeftini materijali

Modeli od vještačkih materijala uglavnom imaju prihvatljivu cijenu, ali najčešće se na njima i vidi da su koštali malo. U mnogim prodavnicama moguće je pronaći modele od prave kože po prihvatljivim cijenama. Oni, osim što su zdraviji i udobniji za nošenje, uvijek izgledaju finije od vještačkih materijala.

6. Previše sjaja

Ako želite cipele za lude provode i svečane prilike, izbjegavajte modele koji imaju cirkone, kamenčiće, perje ili nešto treće, kao i one lakirane. U svakoj svečanijoj prilici najsofisticiranije će izgledati jednostavan par kožnih cipela u metalik boji.

7. Pogrešna boja

Budite posebno oprezni kada kupujete cipele pomalo atipičnih nijansi. Najlakše je pronaći lijepu crnu ili smeđu cipelu koja izgleda skupocjeno, ali stvari se malo komplikuju kada je riječ o drugim bojama. Bijele cipele gotovo uvijek izgledaju jeftino, kao i čizme, pa bijelu boju ostavite eventualno za patike i sandale. A kada su ostale boje u pitanju, izbjegavajte modele u jarkim bojama koje možete nositi uz svega par stvari i radije birajte boje koje uvijek izgledaju privlačno kao npr. boju patlidžana, tamno plavu, bordo crvenu ili lijepu nude nijansu. I vodite računa da su modeli u bojama izrađeni od prave kože jer oni puno rjeđe izlgedaju jeftino nego na primjer modeli od vještačkih materijala u istim bojama.

Bonus video: