Ljepota ponekad boli: Kako da nosite štikle bez napora

Neke marke imaju poseban puder za stopala koji upija znoj i sprečava klizanje stopala. Ali u istu svrhu možete koristiti i suvi šampon

6048 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Pinterest
Ilustracija, Foto: Pinterest

Istorijski gledano muškarci su ti koji su prvi počeli da nose štikle. Naravno, danas su žene te koje prednjače kada su visoke potpetice u pitanju. Međutim, iako na nogama izgledaju jako lijepo,cipele sa visokom štiklom uglavnom su veoma neudobne. Pred vama je nekoliko savjeta koji će vam pomoći da izbjegnete bolove u stopalima.

Zalijepite srednji i četvrti nožni prst

Između ova dva prsta postoji nerv koji se poremeti kada nosite visoke potpetice. Da biste olakšali svoj život, zalijepite nožne prste trakom. Ublažićete pritisak i učiniti hodanje ugodnijim. Ako nemate pri ruci nikakvu traku možete pokušati da stavite malo pamuka između prstiju.

Nanesite balzam za usne na područja sklona žuljevima

Balzam za usne učiniće ta područja mekšima i klizavima, a uz to je stvar koju najvjerovatnije uvijek imate u torbi i možete da je koristite po potrebi. Koristite providni balzam kako biste izbjegli mrlje unutar cipela. Obavezno koristite posebne balzame za stopala i usne.

Koristite suvi šampon

Neke marke imaju poseban puder za stopala koji upija znoj i sprečava klizanje stopala. Ali u istu svrhu možete koristiti i suvi šampon. Raspršite proizvod na noge kako biste spriječili klizanje i ne zoboravite da ih operete kada se vratite kući.

Riješite se neprijatnog mirisa i zaustavite rast bakterija

Oznojena stopala i mokra unutrašnjost cipela savršeno su okruženje za rast bakterija ili bujanje gljivica. Da biste to izbjegli, postoji nekoliko stvari koje treba isprobati:

Pomiješajte vodu i sirće u jednakim razmjerama i koristite ovaj rastvor za prskanje unutar cipela; Pomiješajte jaki alkohol, jabukovo sirće i nekoliko kapi ulja čajevca; Filtere za kafu napunite sodom bikarbonom, stavite u cipele i ostavite u cipelama preko noći; Pokušajte da stavite neiskorištene kesice čaja u cipele tokom noć.

Nabavite ortopedske uloške

Mogu biti dvije vrste: fabrički ili izrađeni po mjeri. Ono što rade je da vam poravnaju stopala u cipelama, pruže podršku i olakšaju hodanje. Kupite nekoliko komada kako biste imali savršeno udobne cipele.

Bonus video: