ispričala navodne detalje sa snimanja

Emili Ratajkovski optužila fotografa za seksualno napastvovanje

Ratajkovski je optužbu iznijela u podužem eseju koji je napisala za časopis “New York”, a koji je objavljen u utorak

7604 pregleda 2 komentar(a)
Ratajkovski, Foto: RICHARD SHOTWELL/INVISION/AP Richard Shotwell
Ratajkovski, Foto: RICHARD SHOTWELL/INVISION/AP Richard Shotwell

Američka manekenka i glumica Emili Ratajkovski optužila je fotografa Džonatana Ledera za seksualno napastvovanje koje se navodno dogodilo 2012. godine u njegovom domu u planinskoj regiji Ketskils u američkoj saveznoj državi Njujork.

Ratajkovski je optužbu iznijela u podužem eseju koji je napisala za časopis “New York”, a koji je objavljen u utorak. U njemu manekenka tvrdi da ju je tadašnji agent poslao u Lederov dom na neplaćeno snimanje za časopis “Darius” i da je taj angažman zahtijevao da prespava u agentovom domu.

Manekenka kaže da je po dolasku saznala da će nositi donji veš. Željela je da djeluje zrelije, pa je tada 20-godišnja Ratajkovski prihvatila crveno vino koje joj je Leder nudio tokom večeri.

“Naučena sam da je važno steći reputaciju dobre radnice koja ne zanoveta”, napisala je Ratajkovski i otkrila da joj je govorio da ‘Nikad ne zna s kim će raditi poslije nje”.

Manekenka tvrdi da joj je Leder nakon snimanja u donjem vešu rekao da ponove scenu, ali bez odjeće.

“Iste sekunde, nakon što sam skinula odjeću, dio mene se isključio”, piše Ratajkovski.

“Počela sam da plutam van sebe, gledajući kako se vraćam na krevet. Izvila sam leđa i napućila usne. Fiksirala sam se na ideju o tome kako bih mogla da izgledam. Blic fotoaparata bio je toliko jak, a ja sam popila toliko vina da su se crne mrlje ispred mojih očiju povećavale”, piše Ratajkovski.

Kasnije, kada je majstor šminke koji je radio na snimanju otišao na spavanje, Ratajkovski kaže da se osjećala kao da je potpuno budna, ali “vrlo, vrlo pijana”. Napisala je da su se ona i Leder ogrnuli ćebetom na kauču i da ju je fotograf ispitivao o momcima s kojima je bila u vezama i da ju je gledao dok je trljala stopala kako bi se ugrijala.

“Rekao mi je da mu se sviđa to što radim sa stopalima. Toga se sjećam najjasnije. Mrzim to što je Džonatan komentarisao nešto što sam tokom života radila kako bih se utješila”, napisala je Ratajkovski.

Manekenka u svom eseju detaljno opisuje šta se potom izdešavalo, uključujući da je u nju penetrirao prstima i kako se samo sjeća bola dok je to trajalo. Kasnije je objasnila da je kolekcija fotografija koje su nastale u Lederovom domu objavljena 2016. godine u knjizi “Leder/Ratajkowski Collector’s Edition” izdavača “Imperial Publishing”, ali tvrdi da fotograf i izdavač nisu imali pravo da koriste te fotografije.

Objavu knjige fotografija i prateću izložbu pokušali su da blokiraju pravnim putem.