Trikovi za pranje i odlaganje odjeće: Šta će pirinač u ormaru?

Ako ste čuli za trik da se u pirinač stavi mobilni telefon kada vam padne u vodu, znate da taj trik i djeluje jer će sakupiti vlagu...

4922 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Uzalud vam lijepa odjeća ako se taman zaletite da je obučete i otkrijete da ne miriše kako treba. Za to može biti krivo, jednostavno, pondeblje u kojem živite. Mnogima je stalo do mirisa svježe opranog veša, naročito ako žive u krajevima gdje su jeseni i zime vlažne i u kuću se lako uvuče ružni miris vlage. Upravo to je odgovor na pitanje zašto staviti pirinač u garderobu.

Skupljač vlage

Ako ste čuli za trik da se u pirinač stavi mobilni telefon kada vam padne u vodu, znate da taj trik i djeluje jer će sakupiti vlagu. Ovo je korisna informacija ako znamo se u garderobu može zavući vlaga i izazvati pojavu neugodnog mirisa, a posljedica je nedovoljno osušene odjeće ili viška vlage u prostoriji.

Osvježivač zraka

Ne morate trošiti puno novca i vremena kako biste pronašli savršen miris za garderobu (ili kuću) već ga možete napraviti sami i to tako da dodate par kapi vašeg omiljenog esencijalnog ulja pirinču.

Evo kako napraviti „mirisnu“ rižu

Sve što vam treba je jedna šoljica pirinča, a savjet je da koristite obični bijeli, malo esencijalnog ulja, posudu u koju ćete staviti pirinač, malo tkanine i gumica. Pirinač pomiješajte sa 10-ak kapi esencijalnog ulja u posudi. Uzmite komad lagane tkanine i prekrijte posudu. Gumicom sve dobro učvrstite.

Posudu s mirišljavim pirinčem stavite u garderobu. Nakon nekoliko mjeseci zamijenite pirinač, ponavljajući postupak.

Ako želite da vam rublje divno miriše dodajte mu:

Sok od limuna

Limun djeluje kao prirodni izbjeljivač, a uz to će vaše rublje nakon pranja neodoljivo mirisati.

Sodu bikarbonu

Baš kako je stavljate u frižider da upije sve neugodne mirise, tako je možete dodati prilikom pranja veša kako bi se pojačao miris prašku.

Esencijalna ulja

Ona su idealno prirodno sredstvo za borbu protiv bakterija i buđi. Dovoljno je dodati par kapi ulja lavande, eukaliptusa, mente kako biste spriječili nastanak plijesni ali i neugodan miris na vlagu.

Bonus video: