Zamke sniženja: Šta treba, a šta ne treba kupovati

Iako se možete osjećati čudno dok u novembru kupujete kupaći kostim ili sandale, to je zapravo vrlo pametan način kupovine

10944 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ovih dana sa svih strana stižu reklame za sniženja vezana za 'Crni petak', ubrzo će stići i božićne i novogodišnje rasprodaje. Ove godine zbog koronavirusa, vjerovatno, neće biti gužvi po porodavnicama, ali će vas mnoštvo proizvoda mamiti i preko internet stranica.

Kupovati na sniženju jeste pametno, ali pametno je i obratiti pažnju na nekoliko stvari, kako novac ne biste bacali novac.

Čekanje rasprodaje se može isplatiti prije svega kada je riječ o kupovini većih i skupljih komada: zimskih kaputa, čizama, jakni, džempera...

Ne opterećujte se time što su stvari iz "stare kolekcije"

Dobar mantil je dobar mantil, isto važi i za kapute, zimske jakne ili džempere i rolke jednostavnog dizajna. Ako naiđete na neki koji vam odgovara krojem, boja je takva da možete lepo da ga kombinujete sa ostatkom garderobe, kupite ga. Na proljeće će naravno, biti novih modela, ali kad su kaputi ili mantili u pitanju, dizajn se obično minimalno razlikuje.

Nemojte da kupujete upadljive komade samo zato što su na popustu

Pantalone u upadljivom animal-printu nijesu dobra ideja, koliko god cijena djelovala povoljno. Prvo, ako ih već nemate, to znači da prosto nijeste tip osobe koja se dobro osjeća u takvim komadima, i drugo, takve stvari izlaze iz mode preko noći, istom brzinom kojom su postale "trendi". Rasprodaje nijesu trenutak za kupovinu ekstravagantnih modela, već vrijeme za klasične komade oko kojih ne možete da pogriješite: klasična košulja, kvalitetan vuneni džemper ili haljina, to je ono što se isplati kupiti u vrijeme sniženja.

Stvari kojima nije sezona

Iako se možete osjećati čudno dok u novembru kupujete kupaći kostim ili sandale, to je zapravo vrlo pametan način kupovine, a neke prave dragulje možete pronaći kad kupujete van sezone, odnosno kad je potražnja za takvom odjećom i obućom niska.

Pažljivo provjerite veličinu

Ukoliko kupujete preko interneta, na ozbiljnijim stranicama provjerite koliko koja veličina podrazumijeva centimetara i - izmjerite. I, naravno, ne kupujte nešto u manjoj veličini u nadi da ćete smršati, to se veoma rijetko dobro završi.

Nemojte da kupujete nešto samo zato što je jeftino

Ovo je svako uradio bar jednom u životu: vidite, recimo, majicu koja košta tek nekoliko eura i, jače je od vas, kupite je iako vam ne treba, i iako ste negdje u dubini duše svjesni da je nećete nositi nikad u životu.

Napravite spisak

Upravo zato da ne biste kupovali stvari samo zato što su jeftine, napravite spisak onoga što vam treba. Pažljivo pogledajte svoju garderobu i razjasnite da li vam nešto nedostaje, a zatim odvojite trenutak da proučite listu kako biste se uvjerili da je rijeć o stvarima koje vam zaista trebaju.

Ne kupujte kada ste umorni ili pod stresom

Posljednja, ali nikako najmanje važna stvar : Kupovina u stresnom stanju je poput kupovine namirnica kada ste gladni. Izaći ćete samo sa stvarima za kojima žudite, a ne stvarima koje su vam zapravo potrebne.

Vjerujte samo digitronu

Gužva, glasna muzika i odjeća koja je najčešće neuredno složena na policama, često bez cijene, ključni su elementi zavaravanja kupca. Trgovci često preko stare cijene nalijepe novi iznos, ali po pravilima na cijenama artikla trebala bi da se vidi ne samo stara cijena nego i postotak za koji je snižena. Na ovaj način imate uvid kolika je stvarna ušteda na sniženjima.Kako bi izbjegli zamke trgovaca za odabrani artikl tražite početnu cijenu i koliki je popust i sami izračunajte isplati li vam se da tu stvar kupite.

Bonus video: