100 dana: Ova žena je na 100 načina kombinovala jednu haljinu

Cilj je bio da se pokaže javnosti da nije neophodno imati ormare pretrpane odjećom da bi se napravila kreativna kombinacija, niti je potrebno stalno nabavljati novu robu

21784 pregleda 2 komentar(a)
Sarah Robbins-Cole u jednoj od kombinacija, Foto: Instagram
Sarah Robbins-Cole u jednoj od kombinacija, Foto: Instagram

Sarah Robbins-Cole sveštenica iz Bostona odlučila je da neobičnu 2020. godinu iskoristi za zabavan i kreativan modni izazov. U septembru prošle godine priključila se projektu "100 Day Dress Challenge" koji je inicirao modni brend Wool&. Pravilo je bilo vrlo jednostavno, neki će reći i izazovno: nositi jednu te istu haljinu 100 dana zaredom.

Cilj je bio da se pokaže javnosti da nije neophodno imati ormare pretrpane odjećom da bi se napravila kreativna kombinacija, niti je potrebno stalno nabavljati novu robu i pritom se rješavati one stare i tako stvarati tekstilni otpad.

Sarah Robbins-Cole je za ovaj izazov odabrala crnu haljinu Rowena, napravljenu od održivo prikupljene merino vune, a motiv joj je bio da živi neko vrijeme bez brze mode i na taj način doprinese zaštiti okoline.

Haljinu je nosila na posao, u šetnje, pa čak i na nekoliko druženja, a najveća čar ovog izazova je bila svaki je dan drugačije kombinovati .

Tokom 100 dana tako je dobila 100 različitih kombinacija, s jednom jedinom haljinom u glavnoj ulozi, koju je po pravilima takmičenja bilo dozvoljeno prati i sušiti preko noći.

Ovaj izazov joj je takođe bio korak unaprijed za druge ciljeve: “100 Day Dress Challenge" podstakao me je na to da ne kupujem novu odjeću i modne dodatke u periodu između 1. januara ove i 1. januara iduće godine. Shvatila sam da, u svojim godinama, imam dovoljno odjeće za sve prilike, pa ako mi zatreba i balska haljina, znam da ću je pronaći u sopstvenoj garderobi”, prenosi journal.hr.

Bonus video: