„Igla“, znak za unikatnost i kvalitet

“Nidl” Murišića od novembra šije priču o vjerovatno prvom modnom porodičnom brendu u Crnoj Gori

4398 pregleda 122 reakcija 0 komentar(a)
Neva Kadić, Foto: Andrija Boljević
Neva Kadić, Foto: Andrija Boljević

Dugo se u modnoj radionici porodice Murišić krčkala ideja o pokretanju modnog brenda.

Znanja, želje i umijeća, nije im falilo. Jeste hrabrosti. Onda je, kako to obično biva, prelomila glava porodice i Murišići su u novembru prošle godine krenuli da sopstvenom modnom pričom, koju su nazvali „Nidl“ („Igla“), osvajaju tržište.

„Moji roditelji se bave modom već 20 godina kroz plasiranje raznih modnih marki u našem porodičnom butiku u Nikšiću. Kada sam upisivala modni fakultet negdje smo svi znali da će se jednoga dana, u tom istom prostoru, naći naš brend. Bilo je potrebno moje lično, kao i profesionalno sazrijevanje, takođe i sazrijevanje mojih sestara, da bi se odlučili na takav zajednički korak. Talenta nam nikada nije falilo, ali hrabrosti jeste. Tata je prelomio i odlučio se da napravi prve korake u realizaciji. Mi smo se tome pridružili i sada zajedničkim snagama gradimo i postavljamo temelje našeg brenda”, priča za “Magazin” Ivana Murišić, poznata crnogorska modna kreatorka.

privatna arhiva
foto: Privatna arhiva

Zimska kolekcija, koju čine kaputi, haljine, pantalone, bluze, plasirana je u njihovom porodičnom butiku ”Jeans West” u gradu pod Trebjesom, a sljedeći korak je da modeli polako počnu da osvajaju dame u Podgorici i u Tivtu.

„Naši modni komadi su vizuelno, kao i cjenovno, pristupačni široj populaciji. Cilj nam je da se žene šireg raspona godina nađu u našim modelima. Ono što od nas mogu očekivati jeste kvalitet materijala, kvalitet kroja, kao i pristupačnost u cijenama. Takođe mogu očekivati predusretljivost što se svakog aspekta tiče, što uključuje savjetovanje, korekciju modela i doživotnu garanciju i korekciju ukoliko je potrebna”, objašnjava kreatorka po čemu su to drugačiji od ostalih.

A drugačiji su i po tome što su, kako reče, prva porodica u Crnoj Gori koja radi na svom modnom brendu. Nijesu mnogo razmišljali šta je to što će biti njihov zaštitni znak.

“Naš zaštitni znak je unikatnost i kvalitet proizvoda. Želimo da nas po tome prepoznaju. Radimo na tome da naš proizvod bude prvo od kvalitetnog materijala sa dobrom izradom, a ono po čemu će nas prepoznati jesu i male serije naših proizvoda. Svaki model je urađen u jednoj seriji i time sprečavamo masovnu konzumaciju proizvoda a zadržavamo unikatnost. Upravo je naš brend i namijenjen svim damama koje cijene domaći proizvod, unikatnost i kvalitet”.

Majdana Ljujdjuraj
foto: Majdana Ljujdjuraj

Olakšavajuća okolnost je što, ne samo da grade porodični brend, već i kao porodica imaju sličan modni ukus, pa se brzo i lako usaglase oko odabira modela. Materijale većinom uvoze iz regiona.

Korona ih je omela da zimsku kolekciju predstave na nekoj modnoj reviji, ali će sigurno, čim to prilike dozvole, modnom pistom prošetati i manekenke koje će nositi modele brenda “Nidl”. Ne razmišljaju kada će se to dogoditi, već nastavljaju da rade na novoj kolekciji.

“Trenutno smo u procesu izrade proljećne kolekcije. Materijali i crteži su spremni, sada kreće realizacija. Nakon toga ide najljepši dio, fotografisanje i pravljenje kampanje za kolekciju, a zatim rad na dopuni kroz ljetnju kolekciju”, kaže Ivana i dodaje da se nadaju da će budućnosti imati i torbe sa njihovim dizajnom i proizvodnjom.

Murišiću su naučeni da uvijek budu svoji, različiti i da tu posebnost njeguju. “Mislim da je najlakše biti svoj. Kada ste svoji onda ste prirodni. Najteže je raditi i živjeti u neskladu sa sobom, i pokušati biti neko ko niste. Time otežavate sebe da izrazite svoju posebnost. U modi i umjetnosti nema kompromisa: ili stojite iza ideje čvrsto ili ne. Ako stojite iza ideje, vrlo brzo ćete sve ubijediti da je to prava stvar i vaša ideja može ubrzo postati univerzalni sinonim za estetiku”, kaže kreatorka za koju je moda stil života. I više od toga - sami život.

Majdana Ljujdjuraj
foto: Majdana Ljujdjuraj

“Svakodnevno sam u modi bez ograničenog radnog vremena i za mene ona predstavlja zaista cjelokupan život. Kroz modu se kreativno izražavam, stvaram i realizujem svoje ideje. Za mene ona ne predstavlja samo puke oblike trendova i stilova”.

Korona ih motivisala da “Nidl” zaživi

Korona je mnogima poremetila planove. Nije mali broj onih koji su odustali od svojih ideja. Ne i Murišići koji su, možda u najtežem i najnezgodnijem vremenu, skupili hrabrosti i krenuli sa porodičnim modnim brendom “Nidl”.

“Na nekoga kriza utiče da osjeti blokadu, a nekoga motiviše da pokaže svoj maksimum. Nas je motivisala da damo sve od sebe i da ne dozvolimo da naš dugogodišnji rad nestane i jedna kriza sve uništi. Odlučili smo da uzmemo stvar u svoje ruke i pokušamo uraditi sve što je u našoj moći. Prilagodili smo se situaciji i odlučili da plasiramo prozivode koji su nosivi, estetski primamljivi i finansijski pristupačni”, kaže Ivana.

I zetovi imaju svoja zaduženja

Porodični brend podrazumijeva i rad cjelokupne familije. Murišići su bili toliko velikodušni da su u čitav proces uključili i zetove. Ili su se zetovi sami prijavili. Čak je i Ivanin momak Bojan dobio zaduženje.

“Tata priprema krojeve, a sada već uči i osnove šivenja. Mama pomaže u odabiru modela, takođe i šije. Sestra Jovana je zadužena za prodaju u Nikšiću, kao i cjelokupnu organizaciju što se Nikšića tiče. Sestra Slavojka zadužena je za odabir modela, marketing, i sa suprugom Milanom radi na organizaciji prodaje u Tivtu. Moj dečko Bojan je IT podrška i trenutno radi na sajtu za onlajn prodaju. Zet Nikola je osoba od akcije, zadužena za funkcionisanje između gradova. Ja pomažem u odabiru modela i odabiru materijala, a svojim dosadašnjim iskustvom pomažem i u ostalim segmentima”, objašnjava Ivana preraspodjelu obaveza.

Bonus video: